wk007 0 Napisano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Witam, kilka dni temu zakupiłem ultrabook Samsung NP530u3c. Posiada on fabrycznie 2 dyski, pierwszy SSD 24GB z systemem, oraz drugi (musiałem kupić nowy gdyż stary został u poprzedniego właściciela, padło na Sandisk SSD Plus 120 GB). Obecnie mam zainstalowany Windows 8.1, (nalepkę z kluczem mam do 7) chciałem odzyskać system do stanu fabrycznego, przy użyciu "odzyskiwania" a następnie "Usuń wszystkie dane i ponownie zainstaluj system". Problem jest taki, iż po chwili wyświetla się "Włóż nośnik, brakuje niektórych plików. Można je odtworzyć z nośnika instalacyjnego lub nośnika odzyskiwania systemu Windows" Żadnego nośnika nie posiadam, próbowałem uruchomić recovery za pomocą F4, ale komputer nie reaguje na to, uruchamia się normalnie. Pytanie co mogę zrobić aby odzyskać system? Ewentualnie, posiadam płytkę instalacyjną z Win 7, tylko czy klucz z nalepki aktywuje mi system? Klucz z nalepki różni się od tego w systemie. Bardzo zależy mi na "nowym" systemie. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
GergG 134 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Nagraj instalkę czystego! Win7 > instalując wklep klucz z naklejki , potem go aktywuj przy użyciu systemu telefonicznego ... No i oczywiście ściągnij i poinstaluj sterowniki . Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Możesz próbować wgrać czysty windows 7. Recovery pewno jest skasowane jeśli dysk był zmieniany. Z tego co pamiętam fabrycznie były bodajże 3 albo 4 partycje w tych modelach (tylko jedna była widoczna w mój komputer). Instalacja windowsa przy hybrydzie jest kłopotliwa, lubi wykrywać tylko ten SSD 24GB przy instalacji. Cytuj Link to post Share on other sites
wk007 0 Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Wielkie dzięki za pomoc, zainstalowałem na nowo Windows 7. Podczas instalacji sformatowałem dysk systemowy by zainstalować nowy system, oba dyski były widoczne. Użyłem klucz z nalepki, a następnie system aktywowałem telefonicznie. Teraz tylko sterowniki muszę zainstalować. Pozdrawiam. Po zainstalowaniu sterownika ExpressCache zrestartowałem komputer i pojawił się problem. Zainstalowałem system na dysku 24GB, przy uruchamianiu, zmieniłem w Biosie kolejność botowania, wybrałem "Boot manager"(https://drive.google.com/file/d/0B7rWnJDk1kMFdkRWbmtFaDlUeG8/view?usp=sharing), następnie zapisałem i wyszedłem z bisa. Systemu nie potrafi wystartować i wyświetla się https://drive.google.com/file/d/0B7rWnJDk1kMFUjhJX21LNVk3TVE/view?usp=sharing. Czy ktoś wie co należy zrobić aby komputer widział system? Windows uruchamia się tylko przy użyciu pendrive z systemem. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Jeśli chcesz używać expresscache to system musi być na osobnym dysku, nie na tym 24GB. Cytuj Link to post Share on other sites
wk007 0 Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Miałem nadzieję że zadziała (gdy kupiłem komputer system był na 24, drugiego dysku nie było). Czy jest możliwość uniknięcia ponownej aktywacja systemu? Przenieś system bądź klucz? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2015 Możesz zrobić kopię aktywacji. Program na pewno znajdziesz na internecie, podałbym nazwę ale piszę z telefonu. Cytuj Link to post Share on other sites
wk007 0 Napisano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 (edytowane) Można powiedzieć że się udało, łatwo nie było, przynajmniej dla osoby mającej pierwszy raz takie problemy z instalacją. Bardzo pomocne były dwa filmy: i https://www.youtube.com/watch?v=2NG204TkQiU. System działa, ale dysku ssd z 24 GB jeszcze nie przydzieliłem, gdyż nie wiem jakie konsekwencje będzie miała ta decyzja: https://drive.google.com/file/d/0B7rWnJDk1kMFRDQ4dWVVWVFIMlE/view?usp=sharing. Co oznacza "Główny rekord rozruchowy" w tym przypadku? Ustawienie właściwego dysku rozruchowego nie było łatwe, nie wiem czy spowoduje to jakieś zmiany w systemie (zmianę dysku rozruchowego). Edytowane 31 Grudnia 2015 przez wk007 Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Musisz wybrać jakiś format tablicy partycji i utworzyć ją właśnie w oknie, które pokazujesz. Potem możesz tworzyć partycje na tym ssd czy przeznaczyć go pod expresscache. Cytuj Link to post Share on other sites
wk007 0 Napisano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Wybrałem opcję drugą. Wielki dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts