sebas680 5 Napisano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 MAM PROBLEM Z MOIM ASUSEM. MONITOR PRACOWAŁ NORMALNIE PRZEZ OK 2 TYGODNIE. PODŁĄCZONY BYŁ DO KOMPA PRZEZ DISPLAY PORT. NASTĘPNIE PODCZAS PRACY WYGASIŁ SIĘ A NASTĘPNIE PRZESZEDŁ W STAN CZUWANIA POMIMO NADAL PRACUJĄCEGO KOMPUTERA. PONOWNY RESTART KOMPA NIC NIE POMÓGŁ. SUSTEM WSTAJE A MONITOR CAŁY CZAS JEST W TRYBIE CZUWANIA. PRZEPROWADZIŁEM WIĘC KILKA TESTÓW . W SPOSÓB RĘCZNY WŁĄCZYŁEM MONITOR A NASTĘPNIE KOMPUTER . NA POCZĄTKU WYDAJE SIĘ ŻE WSZYSTKO OK JEST POJAWIA SIĘ NAPISY BIOS I OKNO URUCHAMIANIA WINDOWS. WÓCZAS EKRAN GAŚNIE I WYŚWIETLA SIE KOMUNIKAT DISPLAY PORT NIEDOSTĘPNY. PODŁĄCZYŁEM WIĘC MONITOR POPRZEZ HDMI I WÓWCZAS DZIAŁA PRAWIDŁOWO. MOŻE MACIE JAKIEŚ POMYSŁY. DODAM ŻE WSZYSTKIE STEROWNIKI SĄ ZAINSTALOWANE A MONITOR ŚMIGAŁ DO TEJ PORY BEZ ZARZUTU. MÓJ SPRZĘT I7 3930K ASUS RAMPAGE EXTREME IV ORAZ GTX 980TI SESTEM WIN 7 64 BIT . POZDRAWIAM DZIĘKI ZA POMOC Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie xernos2 53 Napisano 29 Grudnia 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 (edytowane) Witam Nie pisz dużymi literami - gorzej się to czyta i nie wpływa to na ilość oraz jakość udzielanych odpowiedzi ... Pierwszą rzeczą, jaką bym sprawdził to sam kabel DP oraz oba gniazda czy przypadkiem nie są w jakiś sposób nadłamane. Drugim elementem byłyby ustawienia samego monitora czy w INPUT Source ma Auto (ewentualnie przestawił na DipslayPort po podpięciu kabla). Jeżeli to nie pomoże spróbuj zrestartować monitor do ustawień fabrycznych - w instrukcji powinno być to opisane, jak to wykonać. Ostatnią deską ratunku byłoby odinstalowanie sterowników za pomocą driver sweeper'a i ponowna instalacja po restarcie systemu - choć raczej wygląda to na uszkodzenie mechaniczne lub złą konfigurację po stronie monitora (np. przestawienie źródła sygnału). pozdrawiam http://www.guru3d.com/content_page/guru3d_driver_sweeper.html Edytowane 29 Grudnia 2015 przez xernos2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sebas680 5 Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Przeprowadziłem dodatkowy test monitora i ewentualnie karty graficznej. Kupiłem przejściówkę display port - hdmi. Ponieważ złącza hdmi działają postanowiłem połączyć urządzenia takim przewodem . Niestety testy nie powiodły się . montując przejściówkę w karcie a następnie w monitorze nie udało mi się uzyskać obrazu . Czyżby padła karta graf i monitor? Może przepięcie jakieś/ Monitor ma G-Synch może moduł padł ? Ale czy może powodować to jakieś nieprawidłowości w przesyłaniu sygnału? Monitor sam nie przestawia źródeł sygnału wejściowego trzeba go wybrać ręcznie . Stery też już odinstalowałem a złącza na kablu DP są idealne , zresztą nikt ich nie ruszał. Po restarcie samego monitora ( resetowaniu ustawień) wszystko wróciło do normy. Pytanie dlaczego tak się stało? Mam nadzieję że więcej się nie powtórzy i nie było przyczyną jakiejś awarii (początkowej )któregoś z urządzeń . Dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
xernos2 53 Napisano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Po restarcie samego monitora ( resetowaniu ustawień) wszystko wróciło do normy. Pytanie dlaczego tak się stało? Mam nadzieję że więcej się nie powtórzy i nie było przyczyną jakiejś awarii (początkowej )któregoś z urządzeń . Dzięki za pomoc. Niestety jakość oprogramowania firmware również bywa różna, a sam sprzęt nie jest projektowany już na lata (nie pisze o monitorach profesjonalnych) - czasami wystarczy niewielkie przepięcie z sieci elektrycznej i pojawiają się dziwne cyrki. Jeżeli problem będzie się powtarzał to zainwestuj w jakąś listę przeciwprzepięciową ze średniej półki - przed piorunem nie uchroni(bo takie nie istnieją), ale wytłumi "szpilki", w innym przypadku, gdy masz taką listwę pozostaje, tylko serwis producenta. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts