Skocz do zawartości

Upgrade komputera ~600zł

Recommended Posts

Hej,
Mój komputer ledwo zipie i chcę w miarę możliwości (choć budżet nie jest wysoki) usprawnić jego działanie. Oczywiście części używane jak najbardziej mi pasują ze względu na w/w budżet. 

Moja konfiguracja:

Zasilacz: Deus G1 (500W)

Ram: kingston hyperx 2x2GB  - ram dokupię poza budżetem 

Płyta główna: ga-ma770t-ud3 rev 1.5

Procesor: Athlon II x4 3.0 GHz

Grafika : 9600 GSO

Procesor mam zamiar zmienić na Phenoma 955/965 + dokupić ram.

Na kartę chcę przeznaczyć 400 do max 550zł.

O czym myślałem: 

GTX 750ti - najsłabszy model, ale da się złapać z gwarancją, a za 550 mam nową sztukę
GTX 660 - cena 450 zł

GTX 660ti - cena 550zł

GTX 760 - da się chyba upolować za lekko ponad 550zł, ale czy warto dopłacać względem 660ti

To chyba tyle co mogę dostać w tym pułapie cenowym od zielonego obozu. Są to jednak karty starsze, a podobno zieloni lubią ubijać starsze karty przez sterowniki, przez co Radeony stają się atrakcyjniejsze. 

Radeon r9 270x to okolice 550zł

Radeon 7870 - to okolice 500zł

Tylko AMD podobno wymaga więcej od procesora, a obecny mój athlon czy nawet 955 demonami nie są. 

Co powinienem wybrać? 

Weź nówkę GTX 750ti palita stormx. I tak procek będzie ci mocniejszą kartę ograniczał. Osobiście miałem gtx 670 i amd phenoma 955 i bo przesiadce na i5 dopiero poczułem moc tego GTX`a 670 :) Chodź możesz sie pokusić o GTX 660ti czy GTX 670. Potem jak procka zmienisz odczujesz różnice. Też dobre rozwiązanie, jeśli nie boisz się pchać w używki. 

Edytowane przez hasati

I5 dałoby tutaj największego kopa, ale sporo też zależy od gry. Mam Phenoma 955 podkręconego na 3,7ghz z Radeonem R9 270 i Wiedźmin 3 jest grywalny na ustawieniach MID/HIGH, z wiekszością ustawień na High. Spadków poniżej tych 30fps jeszcze nie uświadczyłem, ale w miejscach procesorowych pewnie się zdusi :P

Zakupiłem go za 480 zł z przesyłką. Karta ma jeszcze niemal 2 letnią gwarancję, więc wydaje mi się, że nie przepłaciłem? 

Nie przepłaciłem ? Panie w tej cenie to ciężko znaleźć jakiegokolwiek r9 270. Cudna okazje upolowałeś.

Ale procek będzie się męczył  

Za te 350zł wolałbym juz kupić g3258 z jakimś mobo i wykręcić go ile się da niż tego i3 2100...

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Pentium-G3258-vs-Intel-Core-i3-2100

Tutaj takie małe porównano samej wydajności +fakt, ze g3258 wykręcisz do 4,4-4,5ghz. Możesz tez zmienic z czasem na jakas haswellowska i5 i jest to dużo nowsza podstawka

Nie warto wymieniać na i3-2100. To stara podstawka i słaby procek, w grach ten i3 jest mniej więcej na poziomie phenoma x4 955, w starych, nie wykorzystujących dużej liczby wątków jest minimalnie szybszy, w nowych (wykorzystujących >2 wątków) dla odmiany phenom potrafi być szybszy dzięki pełnym rdzeniom.

Możliwość rozbudowy ? Dajcie spokój, jak za jakiś dłuższy czas będzie chciał zmieniać procesor, to wszyscy go przekabacą na nowszą podstawkę i tyle będzie z tej rozbudowy.

G3258 też jest trochę przereklamowany i ma swoje wady. Największa to 2 wątki.

Autorze, celuj od razu w i5. Jaka podstawka i który model konkretnie, to już zostawię na twojej i innych doradców głowie, ale żeby to było LGA1155 lub nowsza.