Skocz do zawartości

Up-grade PC-ta o płyte lga775 i C2D

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Planuję jeszcze w tym roku apgrejd w domowym PC. W tej chwili mam:

FSiemens Scaleo P4HT i865 2,5G Ramu R9600XT 2xhdd sata,

Z racji że dużo mam pracy (ostatnio się nie obrabiam) z grafiką 2D - Fotoszop, ALR, rawer nikona CaptureNX2 potrzebuję wydajnej stacji. Ten muj prescot grzeje się i porządnie muli. Systematyczne odkurzanie budy, dodatkowe wiatraki, cooler na cpu + dobra pasta dają radę na krutki czas. A więc decyzja - zmiany. Z racji że budżet niewielki to mam propozycje: zostawiam bude, zasilacz Fortron 300W, dyski.

Przeglądałem sporo rankingów wydajnościowych i przy zaawansowanej obróbce grafiki (rozmycie gausowskie, odszumianie itp) największe znaczenie ma taktowanie rdzenia i ilość rdzeni. Ponoć pamięć podręczna ma drugorzędne znaczenie.

Ja proponuję (wersja budżetowa - używki) płyte na lga775:

asusa p5b-wyższe, p5k

abita ab9, ip35-różne

dfi na 965P, p35

gigaszrota omijam, msi starsze???

Procesor to coś z PDC e5*** ew. selecta z e2*** / maxymalnie STABILNIE podkręcone

RAM minimum 4G, jaki cóż nie znam się 800, 1060mhz??

GPU - chyba już tylko pci, coś taniego sobie pożyczę - rzadko gram

Prosze o pomoc, ew. sugestie.

ps. w marzeniach Asus P7P55D i 4core na lga115 ^^:D

Noo tak. Mam 4 stówki w porywach do 5-ciu. Myślałem o kupnie używanej płyty 2rdzeni i 4g ramu.

Słuchajcie a poco wydajna karta grafiki - do wyświetlania obrazka, przecież to procek mieli w ramie a jak ma go mało to keszuje na dysku. Karta wyświetla efekty tej pracy - 5-50mb. No ale może się mylę

Apropos Xeona cóż to jest i jak się ma do np. i5 760 (ten 4core)?

Asrock dobry? lepszy od Asusa?

Xeon - 8 potoków, 8m keszu, krętliwy, tańszy od i7 - heh. Przetwarzanie wsadowe RAWów szło by jak burza!

No to kontynuuję wątek.

U mnie głównie chodzi nikonowski rawer Capture NX2 i kilkaset rawów z sesji. Słyszałem z wielu źródeł że nikonowski soft wykorzystuje głównie 2 rdzenie. PS CS4 używam sporadycznie, wsadowe też nie non stop, głównie praca w pojedynczych rawach.

Myślę że u mnie miałaby zastosowanie zasada miej rdzeni mocniej taktowanych - np. i5 760 lub nawet i3 530.

Prosiłbym o Wasze sugestie.

A budżet - trza by kredyt wziąć ~ 2,5-3kz

u mnie przetwarzanie rawow idzie jak burza na e3300 4.2

a szczerze mowiac to czesto nawet zapominam wlaczyc opcji podkreconej i robie bez podkrecania bo niechce mi sie resetowac zeby dostac uzysk

-jesli nie masz kasy to nie skaldaj tak drogiego sprzetu

lepiej zlozyc cos co poprostu dziala i za pol roku/rok znowu wymienic

dyski wymien jesli sa tak stare jak reszta

asus p5g41T - zasilanie nie slabsze niz 4fazowe

http://www.ceneo.pl/4756754

ogolnie to mysle za za rok kupisz tanio jak barszcz i3 - i bedzie nadal swietna sprawą

a planowac pamiec na za dwa lata to troche wrozbiarstwo

nie pamietam do czego proponowalem kingstona moze akurat byl w dobrej cenie w sklepie i spelnial w zupelnosci wymaganie zestawu ale mnajac do wyboru hipera i adate plus - rozwiazanie widze jedno adata

gorzej ze nie jestem przekonany co do wystartowanie adaty z tak niska czestotliwoscia poczatkowa jakiej wymaga E i plyta w standardzie obslugujaca 1066 i dopiero pooc wyzsze tryby owszem jest tu pewien znak ? jesli chodzi o 1600

plyta ma 3fazy+1 dla grafiki stosunkowo malo ale wystarczy - jest to najlepsza plyta w swojej cenie - najblizsza lepsza kosztuje juz ponad 270

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

na morele.net jest dostępna (oraz jej siostry) http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne-42/0,0,,,,,,p,0,/1/?q=p5g41t*

edit: tak, nada się i ma 4 fazy ;)

misi3k08 pliss (4fazowa proponowana przez lopeza) LX2 jest już nie dostępna.

Która jeszcze z tych 'sióstr' ma 4 fazy, czy wersja LX czy inna?