CrackiN 11 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Witam, pisze z bardzo poważnym problemem. Postaram się jak najdokładniej opisać sytuacje. Kupiłem nową kartę graficzną, GIGABYTE GTS 450 DDR3 1Gb. Przez dwa dni komputer normalne działał. Dzisiaj podczas grania komputer sam się wyłączył ( bez bluescreen'a!). Postanowiłem włączyć go jeszcze raz. Wcisnąłem przycisk "POWER", coś piknęło, wiatraczek na karcie obrócił się o milimetr i nic. Odłączyłem od zasilania komputer na kilka min. i dalej się nie włączył. Odpiąłem grafikę i uruchomiłem komputer na zintegrowanej grafice i odpala. Tak samo jest ze starą grafiką. Działa normalnie.Parametry: 2Gb ram DDR3 Zasilacz 400w Procesor AMD Athlon II Grafika GIGABYTE GTS 450 DDR3 1Gb Windows 7 Cytuj Link to post Share on other sites
rez 609 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Na logikę to padła Ci ta grafa, jakiej marki masz ten zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
CrackiN 11 Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Zasilacz marki CHIEFTEC. Mam nadzieje, że grafika nie padła Cytuj Link to post Share on other sites
rez 609 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 A ta stara grafika to jaki model jest? Cytuj Link to post Share on other sites
CrackiN 11 Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Geforce 7300 GT Cytuj Link to post Share on other sites
chudyzam 105 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Cóż, ta "nowa" też nie jest NOWA, więc miała prawo paść jak najbardziej Cytuj Link to post Share on other sites
CrackiN 11 Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Czyli karta padła i nie da się jej odratować? Cytuj Link to post Share on other sites
rez 609 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Nie dowiesz się jak nie podłączysz do innego kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
chudyzam 105 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Możesz ją jeszcze sprawdzić w innym komputerze, ale sprawa jest w zasadzie jasna Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Czyli karta padła i nie da się jej odratować? Podejrzewam, że poprzedni właściciel już ją "odratowywał" po czym natychmiast sprzedał. I tak Ty masz problem, a on łatwą kasę... Bo nowa to ona nie była. Chyba że "leżak" magazynowy wykopany spod kilku warstw kurzu Edytowane 20 Grudnia 2015 przez TMStoke Cytuj Link to post Share on other sites
CrackiN 11 Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Dzisiaj coś mnie natchnęło. Podłączyłem grafike, ale odłączyłem zasilanie od niej. Komputer się włączył bez problemu, wiatrak na karcie graficznej działa. Może zasilacz jest za słaby? (400w) Edytowane 21 Grudnia 2015 przez CrackiN Cytuj Link to post Share on other sites
babylock 17 Napisano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 Wychodzi na to, że prawdopodobnie zasilacz nie daje rady przy większym poborze prądu, co nie znaczy, że karta nie siadła. Podmień zasilacz lub podłącz kartę u znajomego. I wszystko będzie jasne. Cytuj Link to post Share on other sites
CrackiN 11 Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 W tygodniu pójdę do znajomego, on ma zasilacz 450w i tam podepnę grafikę. Jeśli będzie działać, to kupie (ze sklepu) zasilacz. Jeśli nie, no cóż. Grafika jak i pieniądze za nią pójdą do wyrzucenia. Dzięki wielkie za pomoc, oby to był zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
CrackiN 11 Napisano 7 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 @Update Grafika na innym PC też nie odpala, zauważyłem też, że złącze od zasilania PCIe było lutowane/wymieniane, może coś popaliło. Przy próbie uruchomienia jest jedno piknięcie i niewielki ruch wiatraków. Z instrukcji płyty głównej wynika, że jest to błąd odświeżania pamięci ram, co jest niemożliwe, bo ja mam 2 gb ramu, a znajomy 4 gb i to samo jest u niego. Cytuj Link to post Share on other sites
hasati 49 Napisano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Wygląda na to że karta dużo przeszła. I miala prawo paść. Cytuj Link to post Share on other sites
TMStoke 153 Napisano 7 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Czyli wygląda na to, że trafiłem - poprzedni właściciel coś mataczył. Cóż - jeśli operowanie lutownicą nie jest dla Ciebie kosmosem, to warto spróbować przylutować złącze jeszcze raz, by upewnić się że nie ma "zimnych lutów". Nic nie tracisz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts