Skocz do zawartości

Komputer z nową kartą graficzną nie startuje.

Recommended Posts

Witam, pisze z bardzo poważnym problemem. Postaram się jak najdokładniej opisać sytuacje.

Kupiłem nową kartę graficzną, GIGABYTE GTS 450 DDR3 1Gb. Przez dwa dni komputer normalne działał. Dzisiaj podczas grania komputer sam się wyłączył ( bez bluescreen'a!). Postanowiłem włączyć go jeszcze raz. Wcisnąłem przycisk "POWER", coś piknęło, wiatraczek na karcie obrócił się o milimetr i nic. Odłączyłem od zasilania komputer na kilka min. i dalej się nie włączył. Odpiąłem grafikę i uruchomiłem komputer na zintegrowanej grafice i odpala. Tak samo jest ze starą grafiką. Działa normalnie.

Parametry:

2Gb ram DDR3

Zasilacz 400w

Procesor AMD Athlon II

Grafika GIGABYTE GTS 450 DDR3 1Gb

Windows 7

Czyli karta padła i nie da się jej odratować?

Podejrzewam, że poprzedni właściciel już ją "odratowywał" po czym natychmiast sprzedał. I tak Ty masz problem, a on łatwą kasę... Bo nowa to ona nie była.

Chyba że "leżak" magazynowy wykopany spod kilku warstw kurzu :)

Edytowane przez TMStoke

Dzisiaj coś mnie natchnęło. Podłączyłem grafike, ale odłączyłem zasilanie od niej. Komputer się włączył bez problemu, wiatrak na karcie graficznej działa. Może zasilacz jest za słaby? (400w)

Edytowane przez CrackiN

W tygodniu pójdę do znajomego, on ma zasilacz 450w i tam podepnę grafikę. Jeśli będzie działać, to kupie (ze sklepu) zasilacz. Jeśli nie, no cóż. Grafika jak i pieniądze za nią pójdą do wyrzucenia. Dzięki wielkie za pomoc, oby to był zasilacz.

• 3 tygodnie później...

@Update

Grafika na innym PC też nie odpala, zauważyłem też, że złącze od zasilania PCIe było lutowane/wymieniane, może coś popaliło. Przy próbie uruchomienia jest jedno piknięcie i niewielki ruch wiatraków. Z instrukcji płyty głównej wynika, że jest to błąd odświeżania pamięci ram, co jest niemożliwe, bo ja mam 2 gb ramu, a znajomy 4 gb i to samo jest u niego.

Czyli wygląda na to, że trafiłem - poprzedni właściciel coś mataczył. Cóż - jeśli operowanie lutownicą nie jest dla Ciebie kosmosem, to warto spróbować przylutować złącze jeszcze raz, by upewnić się że nie ma "zimnych lutów". Nic nie tracisz :)