alan5507 0 Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Witam, zakupiłem kartę graficzną ASUS GTX 970 i po podłączeniu komputer w ogóle się nie uruchamia. Nie mam pojęcia co z tym zrobić lub co dokupić. Moja specyfikacja: Płyta głowna : GIGABYTE 870A-UD3 Procesor : AMD PHENOM II x4 970 OEM RAM : Kingston HYPERX 4GB Zasilacz : Tacens Radix IV 600W 80 Bronze Planuję rozbudowę komputera, zacząłem od karty i na niej się zatrzymałem. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam http://www.forumpc.pl/public/style_emoticons/default/smile.png Cytuj Link to post Share on other sites
GergG 134 Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Ja bym zaczął chyba od zasilacza ... Jak miałbyś od kogo- pożycz na próbę dobrą 450 lub mocniejszy Zaktualizuj bios płyty - tylko dla odpowiedniej wersji !! ( bo jest 5 rewizji ;p ) http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-870a-ud3_20/ Edytowane 19 Grudnia 2015 przez GergG Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Też jestem za aktualizacją biosu. Od niej zacznij, zasilacz najgorszy nie jest, ale do najlepszych też nie należy. W każdym razie powinno na nim działać. Cytuj Link to post Share on other sites
TeGEZ 22 Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Zasilacz jest ok; zaktualizuj bios , ewentualnie zobacz, czy odpali przez 2gi slot PCIe Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Podłączyłeś zasilanie do karty? Cytuj Link to post Share on other sites
alan5507 0 Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Podłączyłeś zasilanie do karty? Zasilanie jest podłączone, dioda na karcie się świeci. Zasilacz jest ok; zaktualizuj bios , ewentualnie zobacz, czy odpali przez 2gi slot PCIe Na drugim slocie też nie działa. Nie mam pojęcia jak zaktualizować bios, bo z tego co widzę to mam wersję F5 więc prawdopodobnie najnowszą. Cytuj Link to post Share on other sites
phx1990 151 Napisano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 musisz wziac karte do jakiegos ziomeczka i u niego sprawdzic, albo pozyczyc od kogos inna zasilke. stawialbym generalnie na zasilacz w 1 kolejnosci. Cytuj Link to post Share on other sites
alan5507 0 Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Zrobiłem reset biosa na wszystkie sposoby i komputer zareagował na włączenie ale tylko na niecałą sekundę, zapaliła się dioda sygnalizująca że jest włączony ale na bardzo krótka chwile. Sądzicie że to zasilacz nie wydala? Cytuj Link to post Share on other sites
babylock 17 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Wyjmij kartę i startnij kompa zobacz co się dzieje. Wiatraki powinny na procesorze się włączyć a zestaw powinien zacząć sygnalizować brak karty. Ale komp powinien zastartować, Jeśli tego nie będzie to znaczy, że faktycznie problemem nie jest karta tylko zasiłka. Edytowane 20 Grudnia 2015 przez babylock Cytuj Link to post Share on other sites
alan5507 0 Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Wyjmij kartę i startnik kompa zobacz co się dzieje. Wiatraki powinny na procesorze się włączyć a zestaw powinien zacząć sygnalizować brak karty. Ale komp powinien zastartować, Jeśli tego nie będzie to znaczy, że faktycznie problemem nie jest karta tylko zasiłka. Bez karty komputer startuje bez problemu i właśnie sygnalizuje jej brak. Cytuj Link to post Share on other sites
babylock 17 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) W takim razie odłącz przewody zasilające te dwa od karty. Komputer powinien zastartować i odpalić winde, a potem zakomunikować że karta nie będzie pracowała w pełnej wydajności z powodu braku zasilani. A i sprawdź czy karta dobrze siedzi w slocie. Edytowane 20 Grudnia 2015 przez babylock Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Komputer powinien zastartować i odpalić winde, a potem zakomunikować że karta nie będzie pracowała w pełnej wydajności z powodu braku zasilani. Niekoniecznie, to zależy od karty i na nie których po prostu się nie włączy. Cytuj Link to post Share on other sites
babylock 17 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Niekoniecznie, to zależy od karty i na nie których po prostu się nie włączy. No ale warto spróbować. Cytuj Link to post Share on other sites
alan5507 0 Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 W takim razie odłącz przewody zasilające te dwa od karty. Komputer powinien zastartować i odpalić winde, a potem zakomunikować że karta nie będzie pracowała w pełnej wydajności z powodu braku zasilani. A i sprawdź czy karta dobrze siedzi w slocie. Bez kabli zasilania karty komputer się odpala normalnie. Cytuj Link to post Share on other sites
babylock 17 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Czyli rozumiem wszystko jest, obraz, start systemu. W takim razie to by znaczyło (chyba), że problem leży w zasilaniu karty. Ale czy to zasilacz czy karta?. Jedyny sposób to wal do znajomego i wkładaj kartę w jego komputer. Albo jak masz inny zasilacz to podmianka. Moc twojego to w zasadzie 600W i powinno na spoko wystarczyć no ale zasilacze są i zasilacze są i jeszcze inne zasilacze są, ja mam 600W i 970 strixa ale mój to Be Quiet więc może stabilniejszy. Reasumując goń z kartą albo z zasilaczem. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie alan5507 0 Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Czyli rozumiem wszystko jest, obraz, start systemu. W takim razie to by znaczyło (chyba), że problem leży w zasilaniu karty. Ale czy to zasilacz czy karta?. Jedyny sposób to wal do znajomego i wkładaj kartę w jego komputer. Albo jak masz inny zasilacz to podmianka. Moc twojego to w zasadzie 600W i powinno na spoko wystarczyć no ale zasilacze są i zasilacze są i jeszcze inne zasilacze są, ja mam 600W i 970 strixa ale mój to Be Quiet więc może stabilniejszy. Reasumując goń z kartą albo z zasilaczem. Mój zasilacz ma już dobre 5-6 lat więc możę po prostu nie ma już takich osiągów Zakup nowego zasilacza naprawił problem Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts