Skocz do zawartości

Pomocy ! GTX 970

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez alan5507,

Recommended Posts

Witam,

zakupiłem kartę graficzną ASUS GTX 970 i po podłączeniu komputer w ogóle się nie uruchamia. Nie mam pojęcia co z tym zrobić lub co dokupić.

Moja specyfikacja:

Płyta głowna : GIGABYTE 870A-UD3

Procesor : AMD PHENOM II x4 970 OEM

RAM : Kingston HYPERX 4GB

Zasilacz : Tacens Radix IV 600W 80 Bronze

Planuję rozbudowę komputera, zacząłem od karty i na niej się zatrzymałem.

Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam http://www.forumpc.pl/public/style_emoticons/default/smile.png

Podłączyłeś zasilanie do karty?

Zasilanie jest podłączone, dioda na karcie się świeci.

Zasilacz jest ok; zaktualizuj bios , ewentualnie zobacz, czy odpali przez 2gi slot PCIe

Na drugim slocie też nie działa. Nie mam pojęcia jak zaktualizować bios, bo z tego co widzę to mam wersję F5 więc prawdopodobnie najnowszą.

Wyjmij kartę i startnij kompa zobacz co się dzieje. Wiatraki powinny na procesorze się włączyć a zestaw powinien zacząć sygnalizować brak karty. Ale komp powinien zastartować, Jeśli tego nie będzie to znaczy, że faktycznie problemem nie jest karta tylko zasiłka.

Edytowane przez babylock

Wyjmij kartę i startnik kompa zobacz co się dzieje. Wiatraki powinny na procesorze się włączyć a zestaw powinien zacząć sygnalizować brak karty. Ale komp powinien zastartować, Jeśli tego nie będzie to znaczy, że faktycznie problemem nie jest karta tylko zasiłka.

Bez karty komputer startuje bez problemu i właśnie sygnalizuje jej brak.

W takim razie odłącz przewody zasilające te dwa od karty. Komputer powinien zastartować i odpalić winde, a potem zakomunikować że karta nie będzie pracowała w pełnej wydajności z powodu braku zasilani. A i sprawdź czy karta dobrze siedzi w slocie.

Edytowane przez babylock

Komputer powinien zastartować i odpalić winde, a potem zakomunikować że karta nie będzie pracowała w pełnej wydajności z powodu braku zasilani.

Niekoniecznie, to zależy od karty i na nie których po prostu się nie włączy.

W takim razie odłącz przewody zasilające te dwa od karty. Komputer powinien zastartować i odpalić winde, a potem zakomunikować że karta nie będzie pracowała w pełnej wydajności z powodu braku zasilani. A i sprawdź czy karta dobrze siedzi w slocie.

Bez kabli zasilania karty komputer się odpala normalnie.

Czyli rozumiem wszystko jest, obraz, start systemu. W takim razie to by znaczyło (chyba), że problem leży w zasilaniu karty. Ale czy to zasilacz czy karta?. Jedyny sposób to wal do znajomego i wkładaj kartę w jego komputer. Albo jak masz inny zasilacz to podmianka. Moc twojego to w zasadzie 600W i powinno na spoko wystarczyć no ale zasilacze są i zasilacze są i jeszcze inne zasilacze są, ja mam 600W i 970 strixa ale mój to Be Quiet więc może stabilniejszy. Reasumując goń z kartą albo z zasilaczem.

• Rozwiązanie

Czyli rozumiem wszystko jest, obraz, start systemu. W takim razie to by znaczyło (chyba), że problem leży w zasilaniu karty. Ale czy to zasilacz czy karta?. Jedyny sposób to wal do znajomego i wkładaj kartę w jego komputer. Albo jak masz inny zasilacz to podmianka. Moc twojego to w zasadzie 600W i powinno na spoko wystarczyć no ale zasilacze są i zasilacze są i jeszcze inne zasilacze są, ja mam 600W i 970 strixa ale mój to Be Quiet więc może stabilniejszy. Reasumując goń z kartą albo z zasilaczem.

Mój zasilacz ma już dobre 5-6 lat więc możę po prostu nie ma już takich osiągów

Zakup nowego zasilacza naprawił problem :) Dziękuję wszystkim za pomoc.