Skocz do zawartości

Karta graficzna do csgo

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym sobie w niedalekiej przyszłości kupić kartę (okres miedzyswiateczny) wiec nadszedł czas na wybranie czegoś.

Gram głównie w csgo(praktycznie tylko w niego), zależy mi żeby karta najlepiej trzymała około 1000 fps (tysiąca fps)

Mój obecny zestaw:

Monitor asus vg248qe - 144hz

Amd fx 6300

Msi g43-ud3

Thermaltake se 530w modularny

Nvidia gts 250 (z ta karta mam 150-250 fps)

Zalman z3 plus

7 gb ramu 1333

Dysk samsung 840 120gb ssd

Mój budżet na kartę wynosi 1000-1500 pln.

Myślałem nad r9 390 ;)

Edytowane przez Rtms8321

Tak jak mówię w przyszłym roku pod koniec stycznia chce wziąć jakaś i7 + płytę na DDR4. Pytanie czy ta karta będzie okej, nie chce za miesiąc kupić nowej karty. Gram generalnie tylko w csgo wiec dla mnie fps = mniejsze opóźnienia, pod 144hz 1000 fps jest magiczne.

spadają opóźnienia.

o jakich opóźnieniach tu tak zaparcie mówisz ? O.o pod 144 hz potrzebne Ci po prostu stabilne 144fps. Więcej nie da Ci efektów. Nie mogę znaleźć w tej chwili testu który sprawdzał różnice na 144hz między 144fps a 300fps. Różnice były minimalne. Człowiek to nie maszyna i ma ograniczenia.

Nadal jestem zdania, że r9 390 nie ma tu sensu 

Monitor 144Hz aktualizuje obraz 144 razy w ciągu sekundy jeśli komputer wytworzy 288 klatek monitor ma szanse dostać "nowszą" klatkę stąd mniejsze opóźnienie w tym input lag, wszystko kwestia milisekund. Nie chodzi o same zobaczenie 300fpsów. Może to trochę syndrom csa ale ma znaczenie.

Z palca wyssałeś że 1000 fps lepsze od 300 bo podobno szybciej coś widzisz itp. Jakbyś nie wiedział Pro gracze CS GO w configach robią ograniczenia max do 300 fps. Jeżeli chcesz być jeszcze bardziej PRO ustawiasz 4:3 - modele są szersze,większe, rozdzielczość 1024 x 768. 

Mam GTX 770 i komendę fps_max 300, cały czas stabilne 300 fps. 

Przeczytaj to http://pclab.pl/art62858-5.html 

BONUS: ok. 300 kl./s i monitor 120-hercowy. W pewnym momencie naturalne możliwości gracza się kończą i dalsze zwiększanie liczby klatek na sekundę czy też zmiana monitora już nic nie dają. Idealne warunki do naszego testu to około 300 kl./s w połączeniu z monitorem o wysokiej częstotliwości odświeżania.

​Rożnica między 1000 a 300 fps jest niezauważalna, to są dziesiętne ms, gdzie człowiek maksymalnie ma czas reakcji 0.1 sekundy. Jak profesjonalni gracze mają szybszą reakcje od Ciebie grają na 300 fps, to chyba coś znaczy.  Efekt placebo i tyle, szczególnie dla zwykłego gracza.

do 1500 zł to 970 albo 390. Kolega mając 970 ma ponad 600 fps. 

P.S. Jaką masz rangę że tak walczysz o 0.5 ms ? 

• Popieram 2

Ranga nie gra, global elite. Mój kolega ma 770 ti, i też ma 700 fps. Walczę o każdą ms bo mam duże opóźnienia spowodowane samym pingiem. Dwa zagraj na 1000 fps i na 300, różnica będzie duża. Przy 1000 fps masz 1 ms opoznienia a przy 600 jakieś 1,4.

PS. Artykuł który podałeś ni3 istnieje

Edytowane przez Rtms8321

Nie chce się czepiac, ale to tak jak ktoś piszę, że nie widać różnicy między 60 a 120Hz, nie ma różnicy między 60 fps a +60

Prosty przykład

60fps = 17 ms opóźnienia

100 fps = 10 ms opóźnienia

1000 fps = 1ms opóźnienia

Co i tak w połączeniu z input lagiem daje dużo. Nie rozgrzebując tematu, jaka kartę polecacie do tych 1500 zł ? :)

Więcej FPS = lepiej, jak nawet procesor trochę przyblokuje kartę to nic się nie stanie bo jakoś w stycziu będę kupował nowy zestaw. :)

Moja propozycja padła na R9 390 jakieś opinie ? :) + i - ?

@edit

Czy ta karta na prawdę ma 4096 bit? :)

http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r9-fury-tri-x-4-gb-hbm-4096-bit-hdmi-3xdp-box-hb-11247-00-40g-760215/

I jak to się będzie miało do takiej nvidii 980 np.

Edytowane przez Rtms8321

Napisałem, że im więcej FPS tym lepiej. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć czemu tamta karta ma 4096 bit? Oraz jak CrossFire może się przełożyć na wydajność w grach? ;)
np. 2x r9 280 będzie bardziej wydajne niż 1x r9 390 czy inny geforce?

@turion

planuje ten procesor akurat zakupić ) Ale czekam na wyprzedaże roczników :)

Gracze CSa są coraz głupsi.

Nawet najlepszy aktualnie procesor nie da ci więcej niż 400fps.
Twoje śmieszne opóźnienia nic nie dadzą.
Śmieszne "im więcej FPS tym lepiej" nie działa cały czas tylko do pewnego momentu. Jest to moment kiedy FPS osiąga 144 czyli maksymalną liczbę jaka może być wyświetlona.

Karta ma 4096bit ponieważ ma pamięci HBM. Sama pamięć (Od GDDR5 w górę) nie da wzrostu FPS przy słabym GPU. CrossFire i SLI wiąże się z większym oczekiwaniem na klatkę co dla gracza CSa jest złem wcielonym - odpuść sobie.

A ten procesor jest nie opłacalny. Do CSa i innych gier wystarczy i5 6600k podkręcony do powiedzmy 4.5GHz.

• Popieram 1

Tak, ta karta ma 4GB Ram-u, ale w innej technologii. Niestety, ale w większości tytułów w rozdzielczości fullhd wygrywa gtx 980. Natomiast w wyższej rozdzielczości Fury X pokazuje pazurek. Ogólnie rzecz biorąc r9 390 i gtx 970 są na podobnym poziomie (radeon bardziej obciąża procesor na razie, bo zaczeli coś już w tym kierunku robić z sterownikami). Wybór między tymi kartami należy już do ciebie, co bardziej ci się podoba, bo i tak jak napisałeś wymieniasz podstawę. Ogólnie rzecz biorąc również nie rozumiem, czemu tak mocny komputer chcesz konkretnie do CS-a, ale rozumiem, że masz taką potrzebę lub inny ukryty cel :-)

Obecny zestaw za góra rok i tak i tak będę musiał zmienić. Biorąc high endowe części myślę, że na 4 lata będę miał spokój a i nowsze tytuły będą smigaly (żadko mam taką potrzebę, ale jednak mam.)

Dodatkowo będę wykorzystywał komputer do renderowania, więc liczę, ze wydajność jego będzie na tyle dobrą, że będę mógł renderowac w tle a jednocześnie ciesząc się rozgrywką.

Jeszcze jedno czy obecny zestaw utrzyma r9 390? Opłaca się dopłacić do wersji X? Który producent będzie dobry ?

I żeby nie zaśmiecać forum, jakiś ładny i wydajny Cooler do tego amd? (Na 2-3 miesiące wiec tak do 250-300 zł, chyba że jest jakiś uniwersalny pod intela i amd to jestem w stanie wyłożyć wtedy więcej)

Edytowane przez Rtms8321