Skocz do zawartości

Płyta główna dla Core i3 540 - pomoc w doborze

Recommended Posts

Długo zastanawiałem czy Intel czy AMD. I stwierdziłem, że najlepszym wyborem dla mnie intel i3 540. Chciałem coś niezbyt prądożernego a wydajnego. A poza tym zawsze miałem procesory AMD, to raz wypróbuje Intela :D . Ale zwracam się z prośbą o pomoc w doborze płyty dla tego procesora. Myślałem nad płytą z H55, bo prawdę mówiąc nie gram wcale.

Wybór jest w sumie dość ograniczony bo mało jest ciekawych płyt na H55. Najbardziej ciekawa wydaje się MSI H55-GD65, ale podobno płyty tej marki są najbardziej awaryjne (nie wiem czy ryzykować). Na drugim miejscu stawiałbym ASUSA P7H55/USB3, dalej to chyba Gigabyte Ga-H55UD3H. No to byłoby na tyle na razie.

jesli nie grasz wcale to E3300 z obnizonymi taktami tez wystarczy - platforma bedzie tansza na intelu;)

wybral juz i pewnie dobrze to rozwazyl skoro pisze ze dlugo sie zastanawial - sam bym tez to wybral bo to swietna opcja do kazdego zadania ja tam popieram autora obiema rekoma

jesli nie do grania to skladalbym malenka budke na itx czy inne mini

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=29363

• 2 tygodnie później...

Dobra to proszę wytłumaczcie o co chodzi z tymi pamięciami do core i3. Jakie muszą one mieć napięcie. Trochę poczytałem o tym i nie wiem za bardzo o co chodzi. Z tego co zrozumiałem to jak będę używał zintegrowanej grafiki to i tak będą mogły działać z max prędkością 1333 mhz. Ale dla przykładu jak kupię 1600mhz to jest pewność, że będą działały z niższą prędkością?

Najlepiej podajcie linka do 2-3 niedrogich par żebym sobie wybrał.