pawel1ek 1 Napisano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Witam,właśnie zabieram się za wypiekanie mojej wysłużonej karty - gtx 470. Zaczęła sypać artefaktami po tym jak wyciągnąłem ją z pudełka po ok rocznej przerwie w użytkowaniu (wcześniej wszystko było ok). Wymiana samej pasty nic nie dała, a więc pozostało mi wypiekanie. I tu moje pytanie: wystarczy ściągnąć wszystkie plastikowe części z karty (jest ich milion, ale damy radę), wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 8 i pół minuty? I to wszystko? Czy jest tam jakiś haczyk? Z góry dzięki za odpowiedzi!Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
piotr7543 101 Napisano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Zobacz sobie filmiki na YT Cytuj Link to post Share on other sites
pawel1ek 1 Napisano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Ok, już ogarnięte. Karta zaczęła działać (właśnie z niej korzystam), ale niestety temperatury w spoczynku sięgają 74 stopni. Może to być spowodowane zbyt grubą warstwą pasty?Pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Albo za grubo lub krzywo siedzi chłodzenie, załóż od nowa Cytuj Link to post Share on other sites
pawel1ek 1 Napisano 18 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Pasta zmieniona (cieńsza warstwa) i temperatury nadal w granicach 60+ stopni w spoczynku (ok 80-85 podczas obciązenia). Dodam, że karta nie jest podkręcona. Jakieś pomysły? Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 A jakie miałeś temp przed zmianą chłodzenia? Gtx470 to dość gorąca konstrukcja. A wentylatory kręcą się na karcie? Możesz jeszcze spróbować zmienić obroty wentyli np w msi afterburner. Cytuj Link to post Share on other sites
pawel1ek 1 Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Wcześniej miała ok 60-70 stopni w stresie, w spoczynku nie przekraczała 40. Podkręcam wentyle w MSI afterburner, ale żeby podczas grania GPU nie przekraczała 80 stopni muszę mieć je rozkręcone do tego stopnia, że komputer działa jak suszarka. Hmm, może coś nie tak z chłodzeniem. Spróbuje ją jeszcze raz rozmontować i kupić lepszą paste. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts