KotoPies 0 Napisano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Aktualna płyta i procek Płyta to Gigabyte GA-M61PME-S2 Phenom II x3 8450 2,1ghz Ram 4gb Pytanie moje brzmi jaki procesor do 100zł byłby wydajniejszy od tego Phenom-a? Czy Athlon II x3 445 3,1ghz ma sens?czy dopiero x4 da jakiś przeskok? Wiem dobrze że to bardzo stary i leciwy sprzęt ale chcę na nim ograć jeszcze parę starych tytułów min.skyrim. Ogólnie to czy do skyrima na High/ultra wystarczy mój phenom? Grafika to radeon HD6770 Edit.Uprzedzając pytanie czemu sam nie sprawdzę..dopiero kupie grafikę Stara grafa to Radek HD3650 512MB na tym procku i tej grafie w skyrima mogłem zagrać na low na rozdziałce 1440x900 natywna. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez KotoPies Cytuj Link to post Share on other sites
kosiarz66 46 Napisano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 skarb wymaga 2 rdzeni w miarę szybkich podkręc phenom do 2.5 ghz albo ile dasz rade ale ciężko będzie się podkręcac bo to nie phenom 2 generacji tylko niestety z pierwszej nieudanej powiedzmy wprost twój ma cache l3 2 MB zawsze coś tam da do gier a ten athlon nie ma l3 i nie wiem czy warto brać wogole zaraz sprawdzę mobo twoje może jakiś phenom 2 x4 965 może obsluzy to będzie od razu lepiej . wiec tak twój mobas obsługuje phenom 2 x4 955 3.2 ghz musisz szukać wersji 95 wat a co do podkręcania phenom-a to ten mobas się nie nadaje bo jest goły z 100-maks 150 mhz zrobisz nie więcej w pełni stabilne a i tak będzie się grzał jak cholera wniosek =szukaj i3 2120 z lga 1555 po taniosci bo widziałem ze w kupie poszukujesz nie masz wiele hajsu wiec to najlepsza opcja na teraz . jak pomoglem daj plusik do reputacji;) a jak jeszcze się coś się chcesz spytać pisz tu pomogę ile zdołam i doradze. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
KotoPies 0 Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Phenom II x4 965 jest poza moim zasięgiem cenowym..poza tym nie opłaca się wrzucać tam takiego procka. Ewentualnie może wymienię płytę która ma możliwość odblokowania rdzeni i do tego wrzucę Phenom II x2 555 i po odblokowaniu mam 4 rdzenie. Ale jeszcze raz czy do 100zł dostanę lepszego procka od mojego?może być nawet II X2. Lista obsługiwanych procesorów http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2755 Cytuj Link to post Share on other sites
kosiarz66 46 Napisano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 do widzenia 100 zł nie dostaniesz nic wartego tych pieniędzy bo za ta cene możesz dostać jakiegoś athlon x2 240 czy coś podobnego które juz się nie nadają do gier słaba wydajność rdzeni i brak cache l3 a po za tym chyba źle odczytaleś moją odpowiedz i listę ob cpu bo x4 965 nie pójdzie na tym mobo tylko to co podałem najwyżej taktowany czterojajowiec i wersja 95 wat tylko a kupowanie tego phenom 2 555 to loteria jeśli nawet odblokujesz 2 dodatkowe rdzenie mogą nie być w pełni sprawne i będzie na nich łapać wysoki temp plus niestabilny system bsod itp. zawsze możesz jeszcze poszukać może i5 750 plus płytka tanio ostatnio szło na ale drogo co byś nie wybrał sandy lga1555 czy 1556 będzie to o wiele lepsze od tego co masz obecnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
KotoPies 0 Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Ok.dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Pozdr. Edit.Ostatnie pytanie czy mój procek poradzi sobie z ustawieniami high/ultra w skyrim? Edytowane 16 Grudnia 2015 przez KotoPies Cytuj Link to post Share on other sites
kosiarz66 46 Napisano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 myślę że ustawienia miks średnio wysoki 1280:1024 czyli 720p jakieś 30 parę klatek zrobi są realne mozliwe niestety ciężko akurat powiedzieć dokładnie w jakiej rozdzielczości i ustawieniach sobie poradzi to już niestety trzeba odpalić na sprzęcie i juz samemu obadać słabym ogniwem będzie niskie taktowanie proca skarim lubi wydajne i wysoko taktowany rdzenie min 3 ghz. Spróbuj podkręcić go chociaż o te 200 mhz chociaż już samo to coś lekko polepszy ogromnego przyrostu nie będzie ale zawsze coś tam da na nim. mała poprawka 1280:720 to 720p czyli nie pełne hd lub jak kto woli zwykle hd Cytuj Link to post Share on other sites
RaaKoo 74 Napisano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 masz 100zł na upgrade, jest to sporo za mało, więc nie ma sensu kombinować( ew. kiedyś coś z Phenoma II x4 -ceny są wysokie) Jeśli chodzi o twój procek , jakie masz chłodzenie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts