Nathir 0 Napisano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Zastosowanie komputera : gry Maksymalna kwota : 1800 Kiedy zamierzam kupić komputer? : w ciagu tygodnia Których części potrzebuję : skrzynka bez CD i bez obudowy Czy będę podkręcać sprzęt? : nw Rozdzielczość mojego monitora i model : jeszcze nie wiem Specjalne wymagania : możliwość sensownego upgrade'u za 3-4 lata Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : obudowa, stacja dvd Własna propozycja zestawu : coś z gtx750ti, 8gb ramu, mocny zasilacz do pozniejszego upgradu Cześć. Nie wiem jaki socket przede wszystkim. Komputer jest dla mojego kuzyna, ma chyba z 8 lat, za bardzo nie wiem w co on tam gra - minecraft, farming simulator i jakieś ciężarówki. Teraz ma jakiegoś taniego laptopa z integrą i wujek mnie prosi i złożenie zestawu. Najlepiej wszystko na fvat. Ogólnie to chciałbym dać mu jakiś porządny chiectef 500W albo nawet mocniejszy. No i w przyszłości na pewno będzie chciał kiedyś komputer upgradeowac, chciałbym to tak załatwić, żeby zmienić tylko procesor i grafikę wtedy. Na teraz myślę coś z 8gb ramu, jakaś i3 lub niżej, byle socket był taki, że za parę lat znajdę jakiś używany w miarę dobry procesor. W tej cenie myślę, że coś z gtx750ti lub okolice. Płyta główna - nie ma specjalnych wymagań. Myślę, że nie będzie OC ani teraz ani po upgradzie, możliwie tania zatem. No i karta też tylko jedna będzie. Ram myślę, że teraz 8gb w jednej kości, kiedyś kolejna 8gb w miarę potrzeb, więc slotów na ram dużo nie potrzebuję. Wdzięczny będę za pomoc. Już parę lat w tym nie siedzę, a nie mam teraz czasu na dokładną analizę. Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 (edytowane) DVD jest na sata czy Ata? Obudowa atx czy jakiś mini wynalazek Edytowane 10 Grudnia 2015 przez lewiis Cytuj Link to post Share on other sites
Nathir 0 Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Obudowa ATX na pewno jakiś, solidny stary, niestety dalsza rodzina, także ciężko coś powiedzieć Płyta ATX i długa karta na pewno wejdą. DVD na pewno sata.Ogólnie na obudowę ani DVD proszę nie zwracać uwagi. Jeśli będzie potrzeba to coś na szybko załatwię. Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Nie no spoko, nic więcej mi tu nie trzeba. Postaram się jeszcze wrzucić dziś zestaw Szczerze to wątpię czy za 4 lata będzie na tej platformie modernizowane. A zasilacz ograniczy wydajność mocno w tej chwili http://www.morele.net/inventory/info/xUPYh0/ Wydajny procesor, zasilacz z zapasem mocy, pojemny i cichy hdd, wydajniejszy od 750ti r7 370, 8gb ram, budżetowe mobo http://forum.benchmark.pl/topic/130878-faq-zestawów-kody-promocyjne/#entry1435676 Tu masz kod na złożenie i wysyłkę Cytuj Link to post Share on other sites
Nathir 0 Napisano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki wielkie!Tak patrzę to niezły monster wyszedł. Nie sądziłem, że w tej cenie da się złożyć coś sensownego z nowych części.Myślę, że jednak młody nie wykorzysta możliwości sprzętu i w takim razie zmniejszam budżet.Dzwoniłem no i się okazuje, że młody gra głównie w minecrafta i takie pierdoły, a po prostu laptop ze zintegrowaną grafiką mu nie wystarcza do jakichś symulatorów.W oczy kole cena procesora, który zaproponowałeś. Czy mogę go zastąpić G3258? Jak patrzę na benchmarki to w grach ma wydajność podobną do mojego i5-2400, a po lekkim oc nawet lepszą. Okazuje się, że na tej taniej płycie OC jest możliwe.Chłodzenia nie będę zmieniał, podbiję o 200-300mhz taki plan.Zmieniłem trochę ten koszyk - dałem 500W zasilacz, żeby przy ewentualnej późniejszej modernizacji już mieć pewność i nic nie zmieniać.No i kolejna kwestia - czy ten pentium nie będzie ograniczał radeona w grach?Jeśli tak to wolę zejść w dół z ceną i wydajnością grafiki, np 750ti albo odpowiednik radeona. Zmieniłem też ram, na taki żeby był dostępny od ręki.http://www.morele.net/inventory/info/RCPgOF/ Edytowane 11 Grudnia 2015 przez Nathir Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 sypło się morele.... g3258 nie ma 4 wątków i to jego minus, np. fifa 15/16 bedzie działać kiepsko nawet po oc. Zdecydowanie warto zostać przy core i3. Jak tylko morele zacznie działać to sprawdzę ten zestaw Cytuj Link to post Share on other sites
Nathir 0 Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Dobra, skoro mówisz, że jednak i3 to taka wersja jest raczej ostateczna:http://www.morele.net/inventory/info/0yvQfE/Dzisiaj zamawiam wieczorem. Dzięki za pomoc raz jeszcze! Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Podmień jednak ram na 1600mhz cl9 A zasilacz warto by ma coś sprawdzonego, corsair vs 450 albo antec 400/500 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts