kotsstal 6 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Witam, przychodzę do Was z pytaniem - chodzi o karte r9 390 od xfx'a. Dlaczego ta karta od tego producenta jest najtańsza od takich sam kart ale od innych producentów? Czym się różnią te karte? potencjałem OC, czy może te xfx'y są jakies wadliwe? Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 390 jest już tak wyżyłowana ze niezależnie od wersji słabo się kręcą, wadliwe nie są, w końcu poleca się je tu a są tanie bo po prostu są, chyba można być zadowolonym z tego powodu. No i przez cenę są atrakcyjne przy gtx 970 Cytuj Link to post Share on other sites
Buber2000 322 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) To ta sama karta co xfx 290, a podobno była najczęściej padającą z 290. Ale nie wiem ile w tym prawdy. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Buber2000 Cytuj Link to post Share on other sites
mulator 3173 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Bzdury wypisujesz kolego. Cytuj Link to post Share on other sites
Buber2000 322 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Napisałem Ale nie wiem ile w tym prawdy. Gdzieś ktoś na tym forum tak pisał. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 No, już ktoś na forum udowodnił, że chłodzenie jest poprawione względem 290ki i ten model nie powinien sprawiać problemów. Dlaczego jest tańszy ? Być może kwestia zwiększonej awaryjności poprzedniej serii miała na to wpływ, może po prostu zastosowano tańszą elektronikę a może tylko producent nie jest tak pazerny i ma mniejszą marżę. Cytuj Link to post Share on other sites
mulator 3173 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 To ja pokazałem różnice miedzy xfx 290DD a 390DD. 290 miał skopane chłodzenie sekcji zasilania. Praktycznie go nie było. Karty osiagały bardzo wysokie temperatury vrm co w efekcie moglo doprowadzic do ich uszkodzenia. W 390 DD poprawiono chłodzenie vrm, karta zachowuje przyzwoite temperatury choć demonem oc nie jest. Na cene moze miec wplyw rok krótsza gwarancja niż u konkurecji. Podejrzewam ze wpadka z 290 też moze miec wplyw na cene skoro nadal niektorzy twierdza ze to ta sama karta, obarczona takim samym bledem jak 290. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts