Skocz do zawartości

Dobry zestaw komputerowy?

Recommended Posts

Cześć, kolega złożył mi taki oto zestaw komputerowy:

http://www.morele.net/inventory/info/wL6Yr5/

Moje pytanie jest takie:

Czy ten zestaw jest dobry, czy wszystko będzie ze sobą współpracowało, czy karta graficzna będzie działała w 100% sprawnie i czy do tego zestawu jest potrzebny jeszcze jakiś sprzęt, by komputer działał poprawnie?

Prosiłbym też o propozycje co dodać i co zmienić w tym zestawie.

Z góry dziękuję.

Edytowane przez mikolaj1711

Jaki budżet, zastosowanie? Czego najbardziej oczekujesz? Polecam wypełnić poniższy wzór, wtedy będzie łatwiej dobrać odpowiednie części  ;)

• Zastosowanie komputera :
  • Maksymalna kwota :
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? :
  • Których części potrzebuję :
  • Czy będę podkręcać sprzęt? :
  • Rozdzielczość mojego monitora i model :
  • Specjalne wymagania :
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) :
  • Własna propozycja zestawu :
  • Inne :

• Zastosowanie komputera : Głównie gry (nowsze)

Maksymalna kwota : 3,6 tyś

Kiedy zamierzam kupić komputer? : Do połowy stycznia

Których części potrzebuję : Właśnie nie wiem których potrzebuję (nie znam się) dlatego pytam was :)

Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie zamierzam

Rozdzielczość mojego monitora i model : 1440x900 model: Samsung 931BW 50/60Hz (chciałbym kupić telewizor ok 20 cali ale to w lato

Specjalne wymagania : No żeby najnowsze tytuły gier chodziły płynnie na wysokich wymaganich graficznych

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Raczej nie będą się nadawały, komputer jest stary i raczej nie będę nic używał w nowym

Własna propozycja zestawu : http://www.morele.net/inventory/info/wL6Yr5/

Inne : Wolałbym, aby karta graficzna oraz procesor zostały takie, jakie są w proponowanym przeze mnie zestawie

Generalnie zestaw jest w porządku, jednakże zastanowiłbym się nad kupieniem nieco wyższego modelu procesora, dokładniej mam na myśli i5-4690K(http://www.komputronik.pl/product/232873/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/Intel_Core_i5_4690K.html), jak na wersję "K" przystało - ma odblokowane zegary, więc w razie niedoboru mocy obliczeniowej w grach, będziesz miał możliwość, np. kosztem dokupienia chłodzenia, wyciśnięcia jeszcze kilku kropel potu więcej z Twojego komputera, a nawet gdybyś nie chciał ryzykować to sam procesor w sobie już jest lepszy od swojego poprzednika.  :)

Cena tego procesora w porównaniu do i5-4460 jest o około 100zł wyższa (tutaj zależnie od sklepu), przy czym i5-4460 jest bardziej nastawiony na zintegrowany układ graficzny w porównaniu do i5-4690K, ale w Twoim przypadku nie rzutuje to na wydajność, ponieważ decydujesz się i tak na zewnętrzny GPU.

Co do zasilacza, 530W nie pozostawia wielkich możliwości dalszej rozbudowy jednostki, do tych konkretnych części oczywiście wystarczy, ale warto sobie przy okazji zadać to pytanie  :P

W przyszłości polecałbym jeszcze kupić dysk SSD o pojemności 64/128GB chociażby na sam system - komputer chodzi diametralnie szybciej.

• Popieram 1

W dobie dzisiejszej technologii takie, nazwijmy to "delikatne" podkręcenie procesora niczym nie grozi - wystarczy dobre chłodzenie, aby zapewnić mu odpowiednią temperaturę pracy (za jakiś czas możesz dokupić większy radiator z lepszym wentylatorem w granicach 80-200zł, zależnie od preferencji i tego jak bardzo chcemy go podkręcić) i znaleźć odpowiedni poradnik, jeżeli nie dysponujemy odpowiednią wiedzą w tym zakresie (a tego w google już jest pełno, gdzie mamy wszystko jak na tacy dla niemalże każdego procesora).

No i do tego dochodzi jeszcze płyta główna, ale tutaj już są dwa typy ludzi, tacy, co uważają, że powinna być ona przystosowana do OC (overclocking) i tacy, co mówią, że to chwyt marketingowy i mimo wszystko da się na każdej płycie coś wycisnąć, ale ile w tym prawdy to sam nie wiem  :P

___

#EDIT:

No i warto dodać, że w razie gdyby procesor przekroczył jakąś tam granicę swojej "normy" temperatury to komputer się po prostu wyłączy/zrestartuje celem schłodzenia i zarazem uniknie uszkodzeń mechanicznych.

Edytowane przez Narokishi
  • Popieram 1

Co do zasilacza, 530W nie pozostawia wielkich możliwości dalszej rozbudowy jednostki, do tych konkretnych części oczywiście wystarczy, ale warto sobie przy okazji zadać to pytanie 

Ogólnie dobre rady poza tym, że 530W to już i tak bardzo dużo jak na taki zestaw i zostawia bardzo duże możliwości rozbudowy. 

Ogólnie dobre rady poza tym, że 530W to już i tak bardzo dużo jak na taki zestaw i zostawia bardzo duże możliwości rozbudowy. 

Znaczy, zależy co rozumiemy poprzez rozbudowę - nie chodzi mi o kolejne pamięci ram, gdzie to jest pobór rzędu 5W/kość, dyski SSD (1W/dysk) czy nawet zwykłe HDDki, które też nie są prądożerne. Jedyne co zawsze można byłoby poszukać to zasilacza o wyższej sprawności niż "Bronze", bo to często różnica kilkunastu złotych, a sprzęt na pewno byłby bardziej zadowolony po latach + rachunki mniejsze  ;)

A może nawet i warto zrezygnować lekko z mocy, tylko teraz nie pamiętam ile dokładnie wyliczyłem poprzednio i zdecydować się na zasilacz o wyższym certyfikacie, ten jest w standardzie ATX2.3, więc powinien być odpowiedni:

1) http://www.komputronik.pl/product/271570/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/Super_Flower_zasilacz_Golden_Green_HX_80_Plus_Gold_450W.html

Ewentualnie ma też swój mocniejszy odpowiednik:

2) http://www.komputronik.pl/product/271571/Elektronika/Cz%C4%99%C5%9Bci_PC/Super_Flower_zasilacz_Golden_Green_HX_80_Plus_Gold_550W.html

Za chwilę przysiądę i przeliczę jeszcze raz pobór, żeby nie było wtopy, bo powyższy zasilacz jest również dobrej firmy, ale trzeba byłoby dopłacić kilkadziesiąt złotych  :)

____

#EDIT: Już policzyłem, ten 450W powinien spokojnie starczyć nawet po podkręceniu, jeżeli nie będziesz dokładać w przyszłości za wiele bajerów typu napęd Blu-Ray itp.

Edytowane przez Narokishi

Już policzyłem, ten 450W powinien spokojnie starczyć nawet po podkręceniu, jeżeli nie będziesz dokładać w przyszłości za wiele bajerów typu napęd Blu-Ray itp.

To teraz policz, ile Autor zaoszczędzi na prądzie dzięki Goldowi przy takim zestawie.

Własna propozycja zestawu : http://www.morele.ne...ry/info/wL6Yr5/Inne : Wolałbym, aby karta graficzna oraz procesor zostały takie, jakie są w proponowanym przeze mnie zestawie

Można tutaj sporo ugrać. Po pierwsze nie zamierzasz podkręcać tak ? Brać GTX 970 i nie kręcić, to grzech. Tutaj będzie dla Ciebie chyba lepiej jak pójdziesz w R9 390 albo po prostu w tańszego GTX 970. Dlaczego zależy Ci na tym modelu MSI ? 

W tej samej cenie składasz zestaw z SSD

1 x  Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ 1 x  Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 1 x  Liteon iHAS122 SATA (black) 1 x  A-Data 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 XPG v.2 Yellow http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg 1 x  EVGA GeForce GTX 970 SC ACX2.0 4GB DDR5 256bit (1317/7010) 1 x  Plextor M6S 128GB SATA3 (520/300MB/s) 1 x  Thermaltake Smart SE 530W 80+ 140mm modular 1 x  Zalman Z3 Plus USB3.0 black (b/z) 1 x  MSI B85-G43 /intel B85, LGA 1150/

3683 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Jest tutaj jeszcze sporo innych opcji. Można pomyśleć o rezygnacji z SSD i złożeniu zestawu na 1151 wraz z DDR4. Wywalasz SSD i wkładasz

1 x  Intel Core i5-6500 /3.2GHz, 6MB, LGA1151, BOX/ 1 x  MSI B150 PC Mate /intel B150, DDR4, LGA1151/ 1 x  Kingston 8GB 2133MHz CL14 HyperX Fury Black

Za całość zapłacisz jeszcze mniej. Tutaj masz porównanie i5 4460 z i6 6500 

http://pclab.pl/art66130.html