Skocz do zawartości

Dziwny skok temperatur 4690k.

Recommended Posts

Witam,
dzisiaj podszedłem do kolejnej próby podkręcenia mojego I5 4690k...
Przy teście na 4.4GHz przy napięciu w okolicach 1.25V przez około 5-6 pierwszych minut temperatury są ok, utrzymują się w okolicy 75 stopni, gdzieś w okolicach siódmej minuty testu na wszystkich programach wskazujących temperaturę, temperatura skacze do 98-100 stopni! Moim zdaniem nie powinno tak być, ponieważ chłodzenie pod którym pracuje ten procesor to polecany BeQuiet! Dark rock 3... Czy ktoś może mi wskazać przyczyne oraz rozwiązanie tego problemu? 
Pozdrawiam. :)

Jest oki i ja bym dalej nie ruszał. Mój 4790K trzymam na 4.5GHz na 1.150V chociaż w zasadzie nie ma nawet potrzeby go ocować ale ja lubie mieć ustawione taktowanie na sztywno.

Gdybym u siebie ustawił takie napięcie jak Ty masz to zaraz miałbym 100 stopni.

• Popieram 1

Mam ten sam problem z 4690K. Przetaktowałem go na 4,5 GHz przy napięciu 1.32 i temperatury poszczególnych rdzeni są 90-100 stopni. Chłodzony jest Dark Rock 3, testowany LinX, OCCT, IntelBurnTest. Na początku myślałem, że źle założyłem cooler albo dałem za dużo pasty, ale za drugim razem jest to samo. Czy to są normalne temperatury przy takim napięciu?

Tak, to są realne temperatury przy takim napięciu, o ile nie wymienisz gluta pod ihsem. Trochę zbyt wysokie do tego procesora. Ewentualnie możesz sprawdzić krzywą wentylatora. Procesor dość szybko osiąga tak wysoką temperaturę w tego typu testach i zwłoka przy rozkręcaniu wentylatora może przyczyniać się do tego. Do testu ustaw prędkość na 100% i sprawdź czy temperatury spadną, jeśli tak to już wiesz, że poprawienie krzywej coś da. W moim przypadku było to coś pomiędzy 10 a 15 °C w teście OCCT Linpack z włączonym AVX.