piotr.potulski 39 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Jeśli chcesz komputer do programowania, to 8GB RAM jest wartością, która szybko przestanie wystarczać. Ja bym wywalił w moich zastosowaniach te wszystkie napędy BD. Gdybyś napisała o konkretnym zastosowaniu to dało by się doradzić coś bardziej konkretnego, ale fakt faktem - 4790K + 16GB + SSD da radę odpalić praktycznie każde IDE i ew. lokalny serwer jakiego mogą chcieć na studiach. W zastosowaniach zarobkowych na ogół też spokojnie da radę. Cytuj Link to post Share on other sites
miromix 3 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Na filmiki z youtuba trzeba brać poprawkę. Miejsca testowe nie są miejscami, które wyciągają ostatnie soki z CPU. Jest to dość mylne podejście. Testowanie CPU w lokalizacji obciążającej GPU albo w ogóle nic. Chcesz przedstawić dokładne porównanie w którym to wg Xeon 1230v3 = i7 4790K @ 4,7 GHz, to znajdź bardziej miarodajne porównanie. Nie piszę,że te procesory są równe. Wstawiłem filmik gdzie pokazanych jest kilka gier na procesorze podkręconym i nie podkręconym. Cały zestaw koleżanki jest złożony na procesorze i5 4690k a w tej samej cenie MOIM ZDANIEM lepiej kupić Xeon 1230v3 i zaoszczędzić na płycie głównej i chłodzeniu a kwotę tą przeznaczyć na kartę graficzną i darować sobie podkręcanie procesora. Do programowania ten procesor też będzie lepszy od i5 4690k ale tutaj może niech wypowie się jakiś programista. Więc nie wiem o co tu się ludzie tak spinają,chyba tylko o to ,że nie mam 400 postów. Cytuj Link to post Share on other sites
Numerka 0 Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Jeśli chcesz komputer do programowania, to 8GB RAM jest wartością, która szybko przestanie wystarczać. Ja bym wywalił w moich zastosowaniach te wszystkie napędy BD. Gdybyś napisała o konkretnym zastosowaniu to dało by się doradzić coś bardziej konkretnego, ale fakt faktem - 4790K + 16GB + SSD da radę odpalić praktycznie każde IDE i ew. lokalny serwer jakiego mogą chcieć na studiach. W zastosowaniach zarobkowych na ogół też spokojnie da radę. Właśnie o takiej zmianie myślałam. Jedak bedzie i7 4790k i 16gb ramu. Tylko jaki? polecacie coś? Nie piszę,że te procesory są równe. Wstawiłem filmik gdzie pokazanych jest kilka gier na procesorze podkręconym i nie podkręconym. Cały zestaw koleżanki jest złożony na procesorze i5 4690k a w tej samej cenie MOIM ZDANIEM lepiej kupić Xeon 1230v3 i zaoszczędzić na płycie głównej i chłodzeniu a kwotę tą przeznaczyć na kartę graficzną i darować sobie podkręcanie procesora. Do programowania ten procesor też będzie lepszy od i5 4690k ale tutaj może niech wypowie się jakiś programista. Więc nie wiem o co tu się ludzie tak spinają,chyba tylko o to ,że nie mam 400 postów. Właściwie bede kupowała dwa zestawy jeden miał byc uzbrojony na max a drugi identyczny ale bez karty graficznej (w przyszłosci zostanie dokupiona) ktory poki co ma działac na zintegrowanej więc to rozwiazanie odpada ale dobrze wiedzieć ze istnieje taka alternatywa. W pierwszym przypadku jednak postawie na i7 4790k Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Czyżbym wyczuwała nutke ironi? obecnie Edifier r2730db to nie żadna ironia tylko próba dowiedzenia się na jakim sprzęcie audio bazowym dysponujesz, by ocenić przydatność takiej jak karty jak AIM ,która według mnie na takich głośnikach będzie się trochę nudzić Cytuj Link to post Share on other sites
Numerka 0 Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) to nie żadna ironia tylko próba dowiedzenia się na jakim sprzęcie audio bazowym dysponujesz, by ocenić przydatność takiej jak karty jak AIM ,która według mnie na takich głośnikach będzie się trochę nudzić Cenna uwaga ale ten AIM ma byc przyszłosciowy, bo prawdopodobnie w przyszłosci pojawią sie jakieś kolumny. swoją drogą, jeżeli nie ta to możesz coś polecić ) Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Numerka Cytuj Link to post Share on other sites
piotr.potulski 39 Napisano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Jedak bedzie i7 4790k i 16gb ramu. Tylko jaki? polecacie coś? Chcesz gotowy komputer do programowania zbliżóny do zestawu, który składasz, to zerknij na moją sygnaturkę. Zmienić w nim zamierzam jedynie zasilacz i być może chłodzenie. Pamięci akurat bardzo sobie chwalę, chociaż nie wiem czy nadal są tak opłacalne jak wtedy kiedy je kupowałem. Mimo wszystko - nie widzę możliwości realnego poprawienia wydajności komputera bez przechodzenia na 2011v3 tylko to sprzęt raczej zdecydowanie powyżej twojego budżetu. I nie ma się co oszukiwać - 90% programistów w firmach w PL siedzi na słabszych komputerach. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 swoją drogą, jeżeli nie ta to możesz coś polecić ) a ile masz pieniążków do wydania. fajny avatarek miałaś. Cytuj Link to post Share on other sites
Numerka 0 Napisano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 a ile masz pieniążków do wydania. fajny avatarek miałaś. Do wydania hmm wszystko zależy od tego jak sie ma cena do jakosci i do ewentualnych korzyści Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Zanim Mu napiszesz, że "wszystko" popatrz na jego DAC/AMP w podpisie (Aune 16) Cytuj Link to post Share on other sites
Numerka 0 Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Zanim Mu napiszesz, że "wszystko" popatrz na jego DAC/AMP w podpisie (Aune 16) mimo wszystko można mieć nadzieje że racjonalnie podejdzie do tematu Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 aj tam oj tam,ja tez poluję na sprzęt z świetną relacja cena /jakość . według mnie warto się zainteresować Dali Zensor 1 ,pozostaje kwestia wzmacniacza, a to poodnosi już znacznie koszty ,no chyba ,że używany. Cytuj Link to post Share on other sites
Numerka 0 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 aj tam oj tam,ja tez poluję na sprzęt z świetną relacja cena /jakość . według mnie warto się zainteresować Dali Zensor 1 ,pozostaje kwestia wzmacniacza, a to poodnosi już znacznie koszty ,no chyba ,że używany. czyli aim jest odpowiedni mam rozumieć? tylko Edifiery byś zmienił... no jak masz jakąs konkretną propozycje wzmacniacza to możesz sie podzielić Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 myślę ,że do takiej klasy sprzętu już tak .Natomiast co do wzmacniaczy, to nie moja bajka, z resztą kolumny również.Jednak zapytaj oto tego użytkownika o wzmacniacz ,na pewno odpisze. http://forum.benchmark.pl/user/61728-szarik/ Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 (edytowane) nie lepiej zlepić cenę wzmaka i głośników i trzasnąć jakieś monitorki aktywne ?zależy jak to ma być ustawione i ile jest miejsca np. Presonus Eris E5 Edytowane 8 Grudnia 2015 przez bleck55 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts