Skocz do zawartości

PC do 5k. Kobieta potrzebuje oceny eksperta może być pasjonat :)

Recommended Posts

Jeśli chcesz komputer do programowania, to 8GB RAM jest wartością, która szybko przestanie wystarczać. Ja bym wywalił w moich zastosowaniach te wszystkie napędy BD.

Gdybyś napisała o konkretnym zastosowaniu to dało by się doradzić coś bardziej konkretnego, ale fakt faktem - 4790K + 16GB + SSD da radę odpalić praktycznie każde IDE i ew. lokalny serwer jakiego mogą chcieć na studiach. W zastosowaniach zarobkowych na ogół też spokojnie da radę.

Na filmiki z youtuba trzeba brać poprawkę. Miejsca testowe nie są miejscami, które wyciągają ostatnie soki z CPU. Jest to dość mylne podejście. Testowanie CPU w lokalizacji obciążającej GPU albo w ogóle nic. Chcesz przedstawić dokładne porównanie w którym to wg Xeon 1230v3 = i7 4790K @ 4,7 GHz, to znajdź bardziej miarodajne porównanie.  

Nie piszę,że te procesory są równe. Wstawiłem filmik gdzie pokazanych jest kilka gier na procesorze podkręconym i nie podkręconym. Cały zestaw koleżanki jest złożony na procesorze i5 4690k a w tej samej cenie MOIM ZDANIEM lepiej kupić Xeon 1230v3 i zaoszczędzić na płycie głównej i chłodzeniu a kwotę tą przeznaczyć na kartę graficzną i darować sobie podkręcanie procesora. Do programowania ten procesor też będzie lepszy od i5 4690k ale tutaj może niech wypowie się jakiś programista. Więc nie wiem o co tu się ludzie tak spinają,chyba tylko o to ,że nie mam 400 postów.  

Jeśli chcesz komputer do programowania, to 8GB RAM jest wartością, która szybko przestanie wystarczać. Ja bym wywalił w moich zastosowaniach te wszystkie napędy BD.

Gdybyś napisała o konkretnym zastosowaniu to dało by się doradzić coś bardziej konkretnego, ale fakt faktem - 4790K + 16GB + SSD da radę odpalić praktycznie każde IDE i ew. lokalny serwer jakiego mogą chcieć na studiach. W zastosowaniach zarobkowych na ogół też spokojnie da radę.

Właśnie o takiej zmianie myślałam. Jedak bedzie i7 4790k i 16gb ramu. Tylko jaki? polecacie coś?

Nie piszę,że te procesory są równe. Wstawiłem filmik gdzie pokazanych jest kilka gier na procesorze podkręconym i nie podkręconym. Cały zestaw koleżanki jest złożony na procesorze i5 4690k a w tej samej cenie MOIM ZDANIEM lepiej kupić Xeon 1230v3 i zaoszczędzić na płycie głównej i chłodzeniu a kwotę tą przeznaczyć na kartę graficzną i darować sobie podkręcanie procesora. Do programowania ten procesor też będzie lepszy od i5 4690k ale tutaj może niech wypowie się jakiś programista. Więc nie wiem o co tu się ludzie tak spinają,chyba tylko o to ,że nie mam 400 postów.  

Właściwie bede kupowała dwa zestawy jeden miał byc uzbrojony na max a drugi identyczny ale bez karty graficznej (w przyszłosci zostanie dokupiona) ktory poki co ma działac na zintegrowanej więc to rozwiazanie odpada :) ale dobrze wiedzieć ze istnieje taka alternatywa. W pierwszym przypadku jednak postawie na i7 4790k :)

Czyżbym wyczuwała nutke ironi? obecnie Edifier r2730db

to nie żadna ironia tylko próba dowiedzenia się na jakim sprzęcie audio bazowym dysponujesz, by ocenić przydatność takiej jak karty jak AIM ,która według mnie na takich głośnikach będzie się trochę nudzić  :)

to nie żadna ironia tylko próba dowiedzenia się na jakim sprzęcie audio bazowym dysponujesz, by ocenić przydatność takiej jak karty jak AIM ,która według mnie na takich głośnikach będzie się trochę nudzić  :)

Cenna uwaga ale ten AIM ma byc przyszłosciowy, bo prawdopodobnie w przyszłosci pojawią sie jakieś kolumny. :) swoją drogą, jeżeli nie ta to możesz coś polecić  :))

Edytowane przez Numerka

Jedak bedzie i7 4790k i 16gb ramu. Tylko jaki? polecacie coś?

Chcesz gotowy komputer do programowania zbliżóny do zestawu, który składasz, to zerknij na moją sygnaturkę. Zmienić w nim zamierzam jedynie zasilacz i być może chłodzenie. Pamięci akurat bardzo sobie chwalę, chociaż nie wiem czy nadal są tak opłacalne jak wtedy kiedy je kupowałem.

Mimo wszystko - nie widzę możliwości realnego poprawienia wydajności komputera bez przechodzenia na  2011v3 tylko to sprzęt raczej zdecydowanie powyżej twojego budżetu. I nie ma się co oszukiwać - 90% programistów w firmach w PL siedzi na słabszych komputerach.

aj tam oj tam,ja tez poluję na sprzęt z świetną relacja cena /jakość .

według mnie warto się zainteresować Dali Zensor 1 ,pozostaje kwestia wzmacniacza, a to poodnosi już znacznie koszty ,no chyba ,że używany.

aj tam oj tam,ja tez poluję na sprzęt z świetną relacja cena /jakość .

według mnie warto się zainteresować Dali Zensor 1 ,pozostaje kwestia wzmacniacza, a to poodnosi już znacznie koszty ,no chyba ,że używany.

czyli aim jest odpowiedni mam rozumieć? :P tylko Edifiery byś zmienił... no jak masz jakąs konkretną propozycje wzmacniacza to możesz sie podzielić :)

nie lepiej zlepić cenę wzmaka i głośników i trzasnąć jakieś monitorki aktywne  ?
zależy jak to ma być ustawione i ile jest miejsca 

np. 
Presonus Eris E5

Edytowane przez bleck55