Numerka 0 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Może miałby ktos ochote sprawdzić czy taki zestaw ma sens? Ewentualnie powiedziec mi co zmienić albo czy warto dopłacic i kupić cos lepszego. opinie, uwagi z checią sie czegoś wiecej dowiem. http://www.morele.net/inventory/info/tTO4Na/ + Aim SC808 Monitrory: lg 29um67 21:9 1080x2560 drugi Lg full hd 24' Komputer dla przyszłego programisty i weekendowego gracza ktory z checia zagra w wiedzmina czy diablo III. Dysk ssd 250, blu-ray pewnie sporadycznie bedzie uzywany ale jednak jest, i karta dzwiekowa ktora musi byc przyzwoita, moj wybor padł na aim sc808 ale jestem otwarta na propozycje Jak możecie poleccie jakas obudowe do 300zł (chyba że znowu warto dopłacić 60- 80 zł i miec cos lepszego). Bądzcie wyrozumiali poświęciłam tydzień na to żeby ogarnac z czym to sie je, ale moje wybory niekoniecznie musza byc trafne z góry dziękuje ! Edytowane 4 Grudnia 2015 przez kajtek. Cytuj Link to post Share on other sites
Qdyn ek 65 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Ten bluray ma funkcję odczytu, jeżeli nie przegrywasz z płyty na płytę nie potrzeba drugiego napędu, obudowa jest trochę przepłacona, co prawda sam mam taką, ale za 200zł można mieć porównywalną. zasilacz można zmienić na se 530w, albo np spc vero. dysk 1tb można znaleźć też za 200zł na morelach, dodatkowe 30zl w kieszeni. Chłodzenie macho jest ok, alternatywą może być tańszy grandis. A co do grafiki to warto dozbierać do 970/390 z konkretnym chłodzeniem. Ewentualnie można zmienić też platformę na taką opartą na skylake i ddr4, ale nie da to za wiele Cytuj Link to post Share on other sites
crossek 38 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 nie lepiej obudowę zmienić na gelida darkforce ? Cytuj Link to post Share on other sites
miromix 3 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Witam Zmienił bym procesor na Intel Xeon E3-1231v3 BOX taka i7 serwerowa. Płyte msi h97 albo coś najtańszego pod 1150. Podkręcanie procesora lepiej odpuścić. Szkoda pieniędzy na chłodzenie płytę i sam procesor z K odblokowany mnoznik. Grafikę na Asus GTX 970 DC2 OC albo Asus GTX 970 Strix. Osobiście wybrał bym DC2 OC. Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Podkręcanie procesora lepiej odpuścić. wow naprawdę? Myślę, że powinieneś/naś odpuścić sobie pisanie na tym forum. Do tematu Z kartą graficzną mają rację. Warto dołożyć sobie te 200-300 pln do 970-390. 380 jest dobrą kartą ale w tym wypadku różnica w cenie jak najbardziej odpowiada różnicy w wydajności. Cytuj Link to post Share on other sites
miromix 3 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 wow naprawdę? Myślę, że powinieneś/naś odpuścić sobie pisanie na tym forum. Do tematu Z kartą graficzną mają rację. Warto dołożyć sobie te 200-300 pln do 970-390. 380 jest dobrą kartą ale w tym wypadku różnica w cenie jak najbardziej odpowiada różnicy w wydajności. Przestań mnie atakować bo i tak nie będę sie spierał z takim "expertem" jak Ty. Kręć i jaraj się Mhz i słupkami;-). A wracając do tematu Tutaj rezygnując z płyty "z97" wybierając tańsza, koleżanka ma procesor i7 a nie i5. Zostaje jej jeszcze 200 zł z chłodzenia, które może przeznaczyc na karte graficzna. Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) To może ustalmy z autorką tematu czy pc ma być do grania czy profesjonalnych zastosowań A słupkami się nie jaram tylko realnym wzrostem wydajności. Poza tym co do "EXPERTA" to chyba nie miałeś kontaktu z serwisem asusa w naszym pięknym kraju i nie słuchałeś boxowego chłodzenia na obciążonym i7. Lepsze chłodzenie nie służy do kręcenia proca (nie tylko) ale przede wszystkim do utrzymywania niższej temperatury i ograniczania hałasu generowanego przez wentylator. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez ernorator Cytuj Link to post Share on other sites
pwojciech 31 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 No właśnie - brak info o zastosowaniu, co właściwie przekreśla całą powyższą dyskusję. Idealnie, gdyby autorka zastosowała formatkę nowego tematu o kompa - będzie łatwiej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Przestań mnie atakować bo i tak nie będę sie spierał z takim "expertem" jak Ty. Kręć i jaraj się Mhz i słupkami;-). A wracając do tematu Tutaj rezygnując z płyty "z97" wybierając tańsza, koleżanka ma procesor i7 a nie i5. Zostaje jej jeszcze 200 zł z chłodzenia, które może przeznaczyc na karte graficzna. Prawdziwy bajkopisarz z pędem na numerki. No nic tylko pogratulować. Wracając do meritum- autorko wypełnij schemat: Zastosowanie komputera : Maksymalna kwota : Kiedy zamierzam kupić komputer? : Których części potrzebuję : Czy będę podkręcać sprzęt? : Rozdzielczość mojego monitora i model : Specjalne wymagania : Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Własna propozycja zestawu : Inne : 2 Cytuj Link to post Share on other sites
miromix 3 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 To może ustalmy z autorką tematu czy pc ma być do grania czy profesjonalnych zastosowań A słupkami się nie jaram tylko realnym wzrostem wydajności. Poza tym co do "EXPERTA" to chyba nie miałeś kontaktu z serwisem asusa w naszym pięknym kraju i nie słuchałeś boxowego chłodzenia na obciążonym i7. Lepsze chłodzenie nie służy do kręcenia proca (nie tylko) ale przede wszystkim do utrzymywania niższej temperatury i ograniczania hałasu generowanego przez wentylator. To chyba Ty nie miałeś kontaktu z tym procsorem. Wystarczy boxowe chłodzenie albo kupi jakieś za 50 złotych. Serwis asusa też mnie nie interesuje bo to zmartwienie sklepu nie moje. Prawdziwy bajkopisarz z pędem na numerki. No nic tylko pogratulować. Wracając do meritum- autorko wypełnij schemat: Zastosowanie komputera : Maksymalna kwota : Kiedy zamierzam kupić komputer? : Których części potrzebuję : Czy będę podkręcać sprzęt? : Rozdzielczość mojego monitora i model : Specjalne wymagania : Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Własna propozycja zestawu : Inne : Czy potrafisz czytać post ze zrozumieniem. Padło pytanie co zmienić, ewentualne uwagi do http://www.morele.ne...nfo/tTO4Na/ a Ty zadajesz idiotyczne pytania i mnie obrażasz. Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) @up Tak czy inaczej schemat ze standaryzacji nie został wypełniony, a obrażam Cię, bo szastasz czyimiś pieniędzmi nie posiadając żadnej wiedzy i kłócąc się z bardziej doświadczonymi użytkownikami. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez nos_tro Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Dżizas, co to się zalęgło na tym forum... 5 Cytuj Link to post Share on other sites
Numerka 0 Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Pisałam tam do czego ten komputer miał byc, nie mam pojęcia czemu to nie widnieje, w kazdym razie. Zastosowanie komputera: Komputer dla przyszłego programisty i weekendowego gracza ktory z checia zagra w wiedzmina czy diablo III. Maksymalna kwota: miało być 4k wyszedł mały poslizg ale do przyjęcia, potrzebuje stabilnego kompa ktory wytrzyma te 5 lat szkoły i nie tylko Kiedy zamierzam kupić komputer?: własciwie jak bede miec pewnosc ze jest dobry to w tym samym momencie . Których części potrzebuję: odczytu blu-ray, przyzwoitej karty dzwiekowej, moj wybor padł na aim SC808, ale jestem otwarta na propozycje. Czy będę podkręcać sprzęt? : Nie wiem wydawało mi że ze warto dopłacic z 850 do 1000 żeby taka ewentualnosc miec w zapasie w razie jakis brakow wydajnosci. Rozdzielczość mojego monitora i model : monitor ktory juz posiadam to 24P76HM full hd drugim bedzie (jeszcze nie kupiony) 29um67 to jest 1080x2560 Specjalne wymagania : Dobra karta dziekowa do edifier r2730db, A i może ktos by mi doradził dobra karte sieciowa z wifi Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : nic Własna propozycja zestawu: j/w Inne : Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 @up Link jest chyba źle zamknięty w BBCode i to dlatego może być niewidoczne- trzeba usunąć spację zaraz za linkiem gdzie jest '[/url]'. Cytuj Link to post Share on other sites
Numerka 0 Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 @up Link jest chyba źle zamknięty w BBCode i to dlatego może być niewidoczne- trzeba usunąć spację zaraz za linkiem gdzie jest '[/url]'. Następnym razem zwróce na to uwagę teraz już chyba tego nie zedytuje W kazdym razie informacje podane, może ktos coś podpowie Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 1. Moim zdaniem jeśli ma wytrzymać te 5 lat to poszedł bym raczej w cpu z "K". Do samego programowania i7 chyba nie jest potrzebny. Jeśli się mylę to poprawiajcie. 2. Jeśli monitor ma być FHD i 2560x1080 to gtx970 albo r9 390 do komfortowego grania, r9 380 może wymagać gmerania w ustawieniach grafiki żeby było komfortowo a z czasem będzie coraz gorzej. Ja brał bym AMD 390. 2.1 - jeśli 390 to chyba trzeba się zastanowić nad zasilaczem odrobinę większym/mocniejszym - http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-ts550w-120mm-80-bronze-p1-550s-xxb9-379507/#anchor 3. AIM SC808 na wejściu jest fajną kartą ale nie jakąś wybitną. Dopiero gmeranie w opampach daje spektakularne efekty. Bez gmerania wybrał bym prodigy cube, wygodnie, dźwiękowo jeśli jest jakaś różnica to niewielka, łatwo zamieniać głośniki ze słuchawkami. Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 W tym 2K to szałowej ilości klatek nie będzie na gtx 970. http://www.purepc.pl/karty_graficzne/amd_radeon_r9_390_vs_geforce_gtx_970_test_kart_graficznych?page=0,15 Jeżeli sprzęt ma być na lata i budżet jest do 5k to można by pomyśleć o i5 6600k ? Wyjdzie na pewno jakieś +200zł ale warto przemyśleć. Cytuj Link to post Share on other sites
Numerka 0 Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 W tym 2K to szałowej ilości klatek nie będzie na gtx 970. http://www.purepc.pl/karty_graficzne/amd_radeon_r9_390_vs_geforce_gtx_970_test_kart_graficznych?page=0,15 Jeżeli sprzęt ma być na lata i budżet jest do 5k to można by pomyśleć o i5 6600k ? Wyjdzie na pewno jakieś +200zł ale warto przemyśleć. Owszem do 5k ale tutaj nie ma jeszcze karty dzwiekowej ok 500zł wiec prawie 5k ten zestaw wyjdzie. skylike juz na 1151 do tego ddr4 to nie jest finalnie duzo droższe? i jak to sie ma do ewentualnych zyskow wydajnosciowych? Cytuj Link to post Share on other sites
miromix 3 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Podje link do procesora, który polecam. Zestawiony z podkręconym i7 do 4,7. . https://www.youtube.com/watch?v=usvHezHmCJ4 faktycznie podkręcanie procesora daje kopa;-) Co do grafiki to dalej proponuje 970 bo tą kartę podkręcisz do 1400-1500 na rdzeniu i 390 zostanie zjedzona w całości. Problemem w Twoim wypadku jest monitor o rozdzielczości 1080x2560 i tutaj karty w tym przedziale cenowym wypadają słabo. Warto się zastanowić czy kupowanie takiego monitora ma sens, jeżeli chodzi o gry. Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Podje link do procesora, który polecam. Zestawiony z podkręconym i7 do 4,7. . https://www.youtube....h?v=usvHezHmCJ4 faktyczniepodkręcanie procesora daje kopa;-) Xeon/ i7 do grania ? Dobre... Problemem w Twoim wypadku jest monitor o rozdzielczości 1080x2560 i tutaj karty w tym przedziale cenowym wypadają słabo. Warto się zastanowić czy kupowanie takiego monitora ma sens, jeżeli chodzi o gry. Zawsze łatwiej będzie wymienić GPU jak wyjdą mocniejsze niż wymieniać monitor- GPU szybciej się sprzeda. skylike juz na 1151 do tego ddr4 to nie jest finalnie duzo droższe? i jak to sie ma do ewentualnych zyskow wydajnosciowych? Z tak drogą kartą dźwiękową to na pewno przekroczy. Wydajność na podkręconym i5 6600k to około 10% na samym procesorze + jeszcze jakiś symboliczny zysk w wielkich porywach 5% z tytułu wykorzystania DDR4. Zestawienie i5 6600k z 4690k: http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_intel_core_i56600k_skylake_mocne_cztery_rdzenie?page=0,36 Test kości RAM DDR3 vs DDR4 (akurat na przykładzie i7): http://www.purepc.pl/pamieci_ram/test_ddr3_vs_ddr4_jakie_pamieci_ram_wybrac_do_intel_skylake?page=0,14 Cytuj Link to post Share on other sites
miromix 3 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 A co Twoim zdaniem nie nadaje się do grania? ;-) ale jednak ludzie na nim grają :-) w wiedźminie różnica jednej klatki. A na filmiku zestawiony z i7 4790k@4,7 a nie kastratem i5. Zobacz sobie lepiej specyfikacje tego procesora a później się wypowiadaj. Tutaj mała pomoc : http://www.cpu-world.com/Compare/488/Intel_Core_i5_i5-4690K_vs_Intel_Xeon_E3-1231_v3.html . Cytuj Link to post Share on other sites
nos_tro 1542 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 A co Twoim zdaniem nie nadaje się do grania? ;-) ale jednak ludzie na nim grają :-) w wiedźminie różnica jednej klatki. A na filmiku zestawiony z i7 4790k@4,7 a nie kastratem i5. Zobacz sobie lepiej specyfikacje tego procesora a później się wypowiadaj. Nie nad interpretuj tego co mówię- nie mówię, że się nie nadaje tylko jest nieopłacalny. W grach takie procesory nie wykorzystują swojego całego potencjału dlatego są dedykowane do pracy przy grafice/ obróbce filmów. A na filmiku zestawiony z i7 4790k@4,7 a nie kastratem i5 Różnica kilku klatek- lepiej poczytaj testy wydajności w realnych zastosowaniach aniżeli porównanie syntetycznych danych ze specyfikacji na cpu-world. Zobacz sobie lepiej specyfikacje tego procesora a później się wypowiadaj. To ty zobacz sobie ten test i dopiero się wypowiadaj http://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_core_i74790k_devils_canyon_szybki_jak_diabli?page=0,18 W przypadku Crysisa i Starcrafta jedynie odnotowano dużą różnicę wydajności, a reszta jest marginalna. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 faktycznie podkręcanie procesora daje kopa;-) Na filmiki z youtuba trzeba brać poprawkę. Miejsca testowe nie są miejscami, które wyciągają ostatnie soki z CPU. Jest to dość mylne podejście. Testowanie CPU w lokalizacji obciążającej GPU albo w ogóle nic. Chcesz przedstawić dokładne porównanie w którym to wg Xeon 1230v3 = i7 4790K @ 4,7 GHz, to znajdź bardziej miarodajne porównanie. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 karta dzwiekowa ktora musi byc przyzwoita, moj wybor padł na aim sc808 ale jestem otwarta na propozycje a co to za sprzęt będzie podłączony pod ten jakże świetny brzmieniowo układ w tej cenie, jednak nie bez wad. Cytuj Link to post Share on other sites
Numerka 0 Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 a co to za sprzęt będzie podłączony pod ten jakże świetny brzmieniowo układ w tej cenie, jednak nie bez wad. Czyżbym wyczuwała nutke ironi? obecnie Edifier r2730db Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts