Skocz do zawartości

Zakup karty sieciowej Wi-Fi na pasmo 2.4 GHz i 5 GHz

Recommended Posts

Dzień dobry,

Przymierzam się do zakupu karty sieciowej na USB do mojego laptopa. Karta ta powinna pracować na częstotliwości 5 GHz i 2.4 GHz.

Moja propozycja to http://www.morele.net/karta-sieciowa-edimax-ew-7811uac-643097/. Czy warto kupić taki sprzęt?

Dodam, że router stoi niedaleko, bo w odległości maksymalnie 5 metrów od komputera i działa na 5 GHz.

Czy macie może jakieś inne propozycje, mniej więcej w tej cenie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.

Czemu zewnętrzna? Możesz w tej samej kwocie kupić dual banda intela do środka. Jak producenci nie skąpią to są w laptopach przy matrycy 2 anteny i to w zupełności wystarcza. W think padzie służbowym mam 3, w samsungu osobistym mam dwie i AC-3160. Jak wyżej kolega wspomniał to jak masz laptopa blisko i ślesz dużo to tylko kabel. No chyba, że chcesz być mobilny, dla mnie zewnętrzna karta do laptopa to niepotrzebne i łatwe do wyłamania "coś". 

Ja kupiłem dual banda do środka, bo mogłem i wiecznie miałem problemy z atherosem, który zrywał połączenie i pomagał jedynie restart.

Już odnoszę się do wszystkich wypowiedzi :).

Jaki masz router? Jest sens wydawać tyle szmalu na kartę pracującą z max 433Mbps? Co masz w lapie? Wydasz kasę a okaże się, że działa niezauważalnie szybciej niż N-ka 300Mbps na 2,4GHz.

Router http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-9_Archer-C7.html, a jeżeli chodzi o to co mam w laptopie to zwykła karta Wi-Fi Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter pracująca tylko na 2.4 GHz. Laptop ma już 7 lat i niedługo zmieniam go na PC.

Czy przesyłasz pliki po sieci lokalnej ? Also czy masz Internet szybszy niż 150Mbit/s ? A jak 5m to kablem i odrazu zmniejszasz zakłócenia na2.4/5GHz ;3

Plików w sieci lokalnej nie przesyłam. Internet jest 150 Mbit/s, jednak ważnym tutaj aspektem jest to, że sieć 5 GHz nie jest tak obciążona jak 2.4 GHz. Są z nią problemy, ponieważ jest do niej podłączone około 10 urządzeń i administrator, któremu płaci właściciel mieszkania, które wynajmuję nie radzi sobie z tym. Na 5 GHz z tego co wiem jest tylko jedno urządzenie podłączone i dlatego myślę, że rozsądnym posunięciem byłoby przejście na tą częstotliwość. Kabla raczej nie mam możliwości podłączenia.

Czemu zewnętrzna? Możesz w tej samej kwocie kupić dual banda intela do środka. Jak producenci nie skąpią to są w laptopach przy matrycy 2 anteny i to w zupełności wystarcza. W think padzie służbowym mam 3, w samsungu osobistym mam dwie i AC-3160. Jak wyżej kolega wspomniał to jak masz laptopa blisko i ślesz dużo to tylko kabel. No chyba, że chcesz być mobilny, dla mnie zewnętrzna karta do laptopa to niepotrzebne i łatwe do wyłamania "coś". 

Ja kupiłem dual banda do środka, bo mogłem i wiecznie miałem problemy z atherosem, który zrywał połączenie i pomagał jedynie restart.

Karta zewnętrzna z tego względu, że w późniejszym czasie mam zamiar ją dołączyć do wspomnianego wcześniej PC.