SoundsGreat 1647 Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Witam. Karta Asus GTX970 Strix z dnia na dzień zaczęła się dziwnie zachowywać pod obciążeniem. W spoczynku karta ma 48-55 stopni, wentylatory 0%. Gdy karta znajdzie się pod obciążeniem temperatura w ciągu sekundy badź dwóch osiąga 91-95 stopni, wentylatory ustawiają się na 100% i tak już pozostaje. 1 grudnia wyciągałem i władałem kartę ponownie do komputera. Taką samą datę miała data instalacji sterownika 359.00 na liście programów w Windowsie. Pamiętam że system instalował wówczas na nowo sterowniki ponieważ wykrył nowy sprzęt. Od tamtej pory nie włączałem gier ani aplikacji obciążających kartę, więc problem zauważyłem dopiero dzisiaj. Próbowałem odinstalować MSi Afterburner, instalowałem na czysto sterownik 359.06 359.00 i 358.50 edit Dziwne są też wskazania taktowania karty. W Furmarku osiąga początkowo 1300 Mhz, by później spaśc do 500 MHz i 100-paru. Później skacze 100-500 MHz. Mimo to cały czas mam 52-53 FPS. Wydajność wydaje się być w porządku. Tylko odczyty a w konsekwencji także prędkość wentylatorów. Pokrywa rdzenia wydaje się idealnie przylegać do podstawy chłodzenia. edit2 Zauważyłem,że nie mogę zmienić ustawień wentylatora. karta "nie słucha sie aplikacji", gdy ustawiam przykładowo 50% wentylatory nie zwalniają. Cytuj Link to post Share on other sites
Badder 43 Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Ja tu osobiście nic bym nie kombinował, aby nie rozwalić karty i nie stracić gwarancji, tylko wysłał to z tytułu rękojmi do sprzedawcy. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Badder Cytuj Link to post Share on other sites
SoundsGreat 1647 Napisano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Znalazłem przyczynę... wadliwy slot PCi-E na płycie głównej. Zacząłem przeszukiwać anglojęzyczne fora, aż znalazłem kogoś z identycznym problemem. Przełożyłem kartę do drugiego slotu i działa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Badder 43 Napisano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 Niektórzy to mają stalowe nerwy . A tak na poważnie, czyli wychodzi, że masz uwalony slot. No nic. Tylko nie spitol drugiego . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts