robson2222 8 Napisano 30 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Mam nową łytę główną ASUS P8Z68-V PRO GEN 3. Wszystko podpiąłem, uruchomiłem lecz PC odpala się bez obrazu. Monitor nic nie wyświetla lecz widzi podpięcie do karty przez DVI. Próbowałem odpalać na 3 różnych kartach, wyjmowałem RAM. Zauważyłem, że przy kościach RAM świeci się czerwona dioda "MEM OK". Wyjmowałem też baterię z płyty. Jaka może być przyczyna? Czego mogę jeszcze spróbować? Cytuj Link to post Share on other sites
Xeinaemm 115 Napisano 30 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) Brak obrazu, masz na myśli całkowitą ciemnicę bez żadnej informacji? Czy coś w stylu "wrong input"? Sprawdź czy monitor jest ustawiony w prawidłowym trybie, przycisk input na monitorze. Problem występuje jak podłączysz się pod zintegrowaną grafikę? Edytowane 30 Listopada 2015 przez Xeinaemm Cytuj Link to post Share on other sites
hubopl 5 Napisano 30 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Co rozumiesz przez "nową" płytę? Nowa ze sklepu? Wątpię, że można gdzieś jeszcze kupić ten model. Piny nie pogięte? Wiatraki się kręcą?(ten w zasilaczu też) tuż po włączeniu tez się nic nie wyświetla? Cytuj Link to post Share on other sites
robson2222 8 Napisano 30 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Brak obrazu, masz na myśli całkowitą ciemnicę bez żadnej informacji? Czy coś w stylu "wrong input"? Sprawdź czy monitor jest ustawiony w prawidłowym trybie, przycisk input na monitorze. Problem występuje jak podłączysz się pod zintegrowaną grafikę? Mam włączony monitor i pomimo uruchomienia PC nic się na nim nie wyświetla aż w końcu przechodzi on w stan "pomarańczowej diody". Monitor na pewno jest sprawny, bo do tej pory był podłączony do laptopa. Próbowałem podłączać się pod MSI R9 270X Gaming, Radka X1950Pro i integrę, i żadnych zmian. Co rozumiesz przez "nową" płytę? Nowa ze sklepu? Wątpię, że można gdzieś jeszcze kupić ten model. Piny nie pogięte? Wiatraki się kręcą?(ten w zasilaczu też) tuż po włączeniu tez się nic nie wyświetla? Nowa tzn. nowa dla mnie i "nowa" jako oznaczenie towaru na allegro. Kupowałem od sklepu, który sprzedawał ją jako nową z gwarancją na 12 miesięcy (i nie jako pojedynczą sztukę). Sklep ma ponad 20 tys. pozytywnych komentarzy, więc mogę domniemywać, że jest sprawna. Piny wyglądają na perfekcyjne. Wiatraki kręcą się wszystkie tj. chłodzenie CPU, GPU, wiatraki w obudowie, wiatrak w zasilaczu. Zasilacz też jest sprawny, bo testowałem jak poprzednia płyta padła. Na myśl mi przychodzi jeszcze to, że jak padała poprzednia płyta to padł razem z nią procesor. Chociaż efekt włączenia komputera na starej płycie sprowadzał się do sekundowego zgrzytnięcia i PC w ogóle się nie odpalał. Na nowej płycie odpala się, lecz nie mam obrazu. Cytuj Link to post Share on other sites
hubopl 5 Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Może spróbuj podłączyć monitor pod tego laptopa co wcześniej. Moje podejrzenia padają na monitor Edytowane 1 Grudnia 2015 przez hubopl Cytuj Link to post Share on other sites
robson2222 8 Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Ale monitor jest sprawny, bo go własnie teraz używam Cytuj Link to post Share on other sites
Xeinaemm 115 Napisano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Najlepiej będzie przeczytać ten temat: link. W razie pytań, pisz tutaj, odpowiem na wątpliwości. Cytuj Link to post Share on other sites
robson2222 8 Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Poskładałem wszystko do kupy i... wszystko uruchomiło się jak należy. Jednakże włożyłem tylko 1 kość RAM. Zaraz dołożę moje GPU i drugą kość, i zobaczę czy wszystko też będzie ok. Na razie wiem, że płyta jak i CPU działają. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts