Skocz do zawartości

Wymiana Palit GTX460 Sonic Platinum na jakąś wydajniejszą..

Recommended Posts

Witam.

Chcem wymienić moją GTX460 1GB Palit Sonic Platinum, na jakąś wydajniejszą kartę. Gram w rozdzielczości FullHD 1920x1200 + AAx4, Anisox16 i max detale i już moja obecna karciocha czasami nie wyrabia w takim trybie, mam do wydania maksymalnie 1200zł. A może poczekać do premiery GTX570 i HD6900 serii? Proszę o porady. Pozdrawiam.

Obniżanie detali nie wchodzi w grę, ''niestety'' ja widzę różnicę między Anisox16 a anisox4, z resztą nie chcem żadnych opcji w żadnych grach obniżać, dlatego chcem zmienić na wydajniejszą. A SLI mi nie proponujcie na płycie z chipsetem 790X AMD AM3 ;-) Może ktoś coś jeszcze zaproponuję? A co powiecie na tą: http://allegro.pl/diamond-radeonhd-6870 ... 11120.html ?

A może jakiegoś GTX470, albo HD5870?

Gość DANNY_79

Wymiana Palit GTX460 Sonic Platinum na jakąś wydajniejszą..

Po co? - szkoda kasy teraz, poczekaj na okres poświąteczny, ale jeśli, to ...

... to zostaje Ci tylko 580 jeśli naprawdę chcesz wydajniejszej. Ewentualnie Vmod (bios) + OC i zbliżysz się do referencyjnej 470.

Tyle o nV, o ATi/AMD się nie wypowiadam - bo jak widzę powyżej inni już to zrobili.

Igoruss@. Tylko, że Crossfire na mojej płycie będzie 2x PCI-E x8 a nie 2x PCI-E x16... I pewnie wpłynie to na wydajność i ''mikroprzycięcia''.

DANND_79@. Poczekam na GTX570, bo na GTX580 szkoda kasy mi, kupię GTX570 i podkręcę ile się da, chyba, że np. HD6950 mnie pozytywnie zaskoczy, to wtedy rozważę zakup ''Radeusza'' :oops:

najlepiej poczekac do nowego roku pojawią się nowe karty, wyjdą liczne testy potem ceny tych kart juz trochę spadną rynek sie ustabilizuje ale przede wszystkim będzie wieksze rozeznanie co która karta potrafi:)

a teraz ile możesz ją podkręcic? wydajnosc gtxów po podkręceniu sporo wzrasta a że temp sa niskie nic tylko kręcic ja do gier 727@855 (bez zmiany napięc)a pamięci 3600@4100 nie wiem jak na palicie ale u mnie wentyl 50% i 52stopnie po oc w fallout nv wszystko full 1680x1050

a swoją drogą 460 jest trochę za słabą karta pod dx 11 w fhd (biorąc pod uwagę że chcesz grac wszystko na ultra detalach) chyba kupujac ją byłeś tego świadomy:)

Prawie każda płyta na dzisiaj w trybie sli przechodzi na 8x na każdy pci-e. Nie ma to żadnego wpływu na mikroprzycięcia czy wydajność. Wiem bo mam tak i wsio śmiga. A nie kupiłbym sli gdybym wcześniej nie poczytał, że faktycznie 8x czy 16x to różnica w wydajności jest średnio 0,5 klatki :co:

Sam nie wiem co robić. Ponoć GTX570 ma kosztować około 1450-1500zł, a to już przekracza moje fundusze o 250zł, no i nie wiadomo kiedy w Polsce wejdą do sprzedaży, pewnie koniec grudnia albo nawet w styczniu, więc zastanawiam się nad CrossFireX HD6850, za dwie najtańsze 6850 wychodzi prawie 1300zł, ale z testów widziałem, że takie połączenie daję wydajność wyższą niż GTX480, więc i taniej i wydajniej, ale coś nie jestem przekonany do multi-gpu. :]

Edit1: Albo dokupić drugiego Palit'a GTX460 1GB Sonic Platinum i zrobić SLI (można nieoficjalnie i bez problemów obecnie na większości ''mobasach''), ale wtedy takie GTX460 1GB fabrycznie OC pociągną same do 375w i martwię się o zasiłkę...

A może by tak dokupić drugą GTX460 1GB i zrobić SLI? ( tak sli można zrobić obecnie na niemal każdej płycie głównej ). Czy mój zasilacz da radę sobie? Czy może wziąść x2 HD6850? Bo czekanie na GTX570 raczej mija się teraz z celem, bo dostępność będzie skąpa w polsce przez pierwsze tygodnie, a po drugie cena w okolicy 1500zł to już dla mnie przesada.

Czy mój zasilacz da radę sobie?

prawie na pewno - nie

Załóżmy, że mój zestaw po OC z dwoma GTX460 1GB OC pociągnie maksimum 500w (w co wątpie) to i tak około 100w mocy zasiłki pozostanie... A jak nie, to może x2 HD6850 są sporo oszczędniejsze od GTX460 1GB OC (x1 6850=125w, 1x 4601G OC=180w), czyli x2 GTX460 1GB OC= około 360w, a 2x HD6850= około 255w... Chyba sam sobie odpowiedziałem :):(

Edit: Wyczytałem, że Chieftec 600w CFT będzie wystarczał, ale będzie wykorzystywany w około 85-90% a to trochę za dużo, a ja nie chcem tak mocno obciążać zasiłki, więc biorę HD6850 x2, albo HD6870 x1 i 9800GT green edition x1 do PhysX.

watów to on ma pod dostatkiem (576 na linii 12V), problemem jest to, że ma je rozbite na cztery linie po 144W (na oko licząc, bo mogą być inaczej porozkładane, a producent nie daje takich informacji) i nie wiadomo która linia jak i do czego jest podpięta, a bez takiej wiedzy rokowanie czy to w ogóle ruszy jest loterią, niemniej skoro piszesz, że się wyłącza przy tego typu obciążeniu to znaczy, że któraś linia dostaje za mocno po du**e