Araspol 1 Napisano 22 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Witam Szanownych Forumowiczów Zwracam się do Was o poradę na temat rozwiązania mojego problemu z zasięgiem WIFI. Na początku może przedstawie obrazowo o co mi chodzi: http://images77.fotosik.pl/97/be5abac179b3d3f5med.png Mieszkanie niemal identyczne jak na załączonej grafice. W rogu pokoju stoi modemorouter do UPC firmy Thompson. Jakość sygnału wifi jest tragiczna. W pokoju z aneksem gdzie mam telewizor, internetu praktycznie nie ma, ciężko coś na youtubie obejrzeć bo zrywa co chwilę. Z lektury internetu dowiedziałem się, że te modemy Thompson od UPC maja kiczowaty komponent WIFi w sobie. Moje pytanie brzmi następująco. W jaki sposób objąć zasięgiem wifi całe mieszkanie,żeby móc nawet w pokoju z aneksem komfortowo pracować w internecie. Myślałem,żeby w przedpokoju wpiąć jakiś repeater wifi co by przesłał sygnał na duży pokój,jednak nie wiem czy to się sprawdzi. Położenia routera nie mogę zmienić, gdyż tam są położone kable za szafami i by było z tym za dużo roboty. Co byście mi poradzili? Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 22 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Sądzę że postawienie dodatkowego routera/repeatera w przedpokoju to najlepsze rozwiązanie, jednak połącz go kablem z modemem, wtedy mało stracisz ;3 Also kabel możesz pod sufitem wtedy będzie mniej przewodów się walać po podłodze Also polecam podpiąć telewizor kablem będzie wtedy bardziej stabilne łącze w nim. Cytuj Link to post Share on other sites
Araspol 1 Napisano 22 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 (edytowane) Sądzę że postawienie dodatkowego routera/repeatera w przedpokoju to najlepsze rozwiązanie, jednak połącz go kablem z modemem, wtedy mało stracisz ;3 Also kabel możesz pod sufitem wtedy będzie mniej przewodów się walać po podłodze Also polecam podpiąć telewizor kablem będzie wtedy bardziej stabilne łącze w nim. Właśnie w tym sęk, że mam tak umeblowane mieszkanie,że już dodatkowe kable nie wchodzą w grę. Skłaniam się raczej ku reapeaterowi w przedpokoju do gniazda elektrycznego, albo jakiś osobny mocny router podpięty od razu do thompsona od UPC przez kabel, i to on by nadawał wifi, gdyż obok routera stoi stacjonarka, która jest z nim spięta przez kabel. Edytowane 22 Listopada 2015 przez Araspol Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 22 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Pożyczyć od kogoś normalny router, postaw w miejscu Thomsona i sprawdź zasięg w pokoju. Inaczej to gdybanie. A najlepszy i tak pozostanie kabel. Cytuj Link to post Share on other sites
Araspol 1 Napisano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Pożyczyć od kogoś normalny router, postaw w miejscu Thomsona i sprawdź zasięg w pokoju. Inaczej to gdybanie. A najlepszy i tak pozostanie kabel. Nie mam od kogo pożyczyć routera, gdyż znajomi korzystają z urządzeń dostarczanych przez dostawców internetu.Dlatego pytam się Was co możecie polecić,żebym nie wtopił kasy za urządzenie, które z góry jest skazane na porażkę Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 23 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) Większość sensownych urządzeń które tu na forum były polecane w wielu wątkach ma podobny zasięg. Czy jedno się lepiej stwierdzi czy inne w Twoich warunkach to tego nie da się zgadnąć. Podobnie trudno ustalić czy prędkość którą da się osiągnąć będzie zadowalająca. W większości przypadków należałoby użyć sformułowania "powinna". Wątpię też żeby stosowania repeatera po drodze miało sens. P.S. Pozostaje jeszcze kwestia konfiguracji dwóch urządzeń ze sobą bo nie powinno się robić podwójnego NAT-owania więc to kolejne urządzenie powinno pracować jako AP albo Thomson powinien być zbridge'owany. Edytowane 23 Listopada 2015 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
Araspol 1 Napisano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Skoro tak mówisz, to zaryzykuje i zakupie TP-Linka TL - WR1043ND i zobaczę jak on sie sprawdzi. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 23 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Tylko nie ustawiaj ich na tym samym kanale. Cytuj Link to post Share on other sites
Araspol 1 Napisano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Tylko nie ustawiaj ich na tym samym kanale. Jak już to w tym szajsie od UPC wyłączę całkowicie WIFI i będzie służył tylko jako modem. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 23 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Jeśli tylko się możesz do niego zalogować i wyłączyć to tak zrób. Cytuj Link to post Share on other sites
Araspol 1 Napisano 27 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Mieszkam chyba w jakimś bunkrze, udało się załatwić na jeden dzień do testów TP-Linka TL - WR1043ND i niestety nie dał rady w mojej sytuacji, zasięg w newralgicznym punkcie w zasadzie bez zmian. Teraz na warsztat idą adaptery PLC. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 27 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Najwidoczniej tak, ja z mojego C7 uzyskuję zasięg (graniczny) ze 50m (po drugiej stronie ulicy) od bloku w którym mieszkam. Zdarza się, że przejeżdżam samochodem obok a telefon (z wyłączonym 3G oczywiście) odbiera maile. U rodziców WRT-300 daje pokrycie na ogródku obok grilla. Cytuj Link to post Share on other sites
Araspol 1 Napisano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Ok, podpięte adaptery PLC TP-Link PA2010Kit. W końcu jest internet w pokoju z aneksem, wszystko trzyma stabilnie, tylko mam jedno pytanie. Dlaczego w programie pokazuje mi,że prędkość po instalacji jest 130Mbps (Rate), a fizycznie podłączyłem przez kabel laptop w drugim pokoju i na speedtest.net wyciągam jedynie 8-9Mbit. Możliwe jest że Thomson ogranicza po kablu transfer do adaptera? Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 W jakim programie ? Also jaki masz pakiet internetu wykupiony ? Cytuj Link to post Share on other sites
Araspol 1 Napisano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 W jakim programie ? Also jaki masz pakiet internetu wykupiony ? Program dostarczony wraz z adapterami PLC, tam własnie pokazuje taki Rate. Pierwszy adapter podłaczony jest do modemu UPC Thomson, internet mam po kablu od nich 60mbit. Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) No tak, w tym momencie wychodzi na to że masz na osobnych fazach oba pokoje (przynajmniej w teorii) also takie połączenie po elektryce jest też zależne od tego jaka jest instalacja itd. Więc nie thomson nie ogranicza (o ile ma wan i resztę 10/100 minimum).Jednak internet poprzez sieć elektryczną nie jest warte uwagi, głównie poprzez to że słabo i działa i wymaga nowszej instalacji (coś 2005 minimum w mym rozeznaniu) jak i najlepiej jednej fazy ;3Ale to też zależy, bo jeżeli masz w tym samym momencie jakieś wyższe zużycie prądu na sieci to też potrafi wpływać na wyniki. Edytowane 28 Listopada 2015 przez Tankersss Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Sprawdź czy komputer łączy się z powerlinem na 100Mbps. Cytuj Link to post Share on other sites
Araspol 1 Napisano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 (edytowane) No tak, w tym momencie wychodzi na to że masz na osobnych fazach oba pokoje (przynajmniej w teorii) also takie połączenie po elektryce jest też zależne od tego jaka jest instalacja itd. Więc nie thomson nie ogranicza (o ile ma wan i resztę 10/100 minimum). Jednak internet poprzez sieć elektryczną nie jest warte uwagi, głównie poprzez to że słabo i działa i wymaga nowszej instalacji (coś 2005 minimum w mym rozeznaniu) jak i najlepiej jednej fazy ;3 Ale to też zależy, bo jeżeli masz w tym samym momencie jakieś wyższe zużycie prądu na sieci to też potrafi wpływać na wyniki. Blok został wybudowany w zeszłym roku, instalacja 3 fazowa położona w całym mieszkaniu. Sprawdź czy komputer łączy się z powerlinem na 100Mbps. A jak to zrobić bo nie bardzo wiem jak to ugryźć? Wygląda to tak,że adapter A spiety jest kablem z thomsonem, w drugim pokoju Adapter 2 spięty jest z AP Tp -LInka, który rozdziela tam neta przez wi-fi. Nawet jak Adapter B zepne kablem z laptopem to i tak mam tylko 7mbit. a program w zakładce rate pokazuje 120-140 Mbps Edytowane 28 Listopada 2015 przez Araspol Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 28 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Blok został wybudowany w zeszłym roku, instalacja 3 fazowa położona w całym mieszkaniu. A jak to zrobić bo nie bardzo wiem jak to ugryźć? Wygląda to tak,że adapter A spiety jest kablem z thomsonem, w drugim pokoju Adapter 2 spięty jest z AP Tp -LInka, który rozdziela tam neta przez wi-fi. Nawet jak Adapter B zepne kablem z laptopem to i tak mam tylko 7mbit. a program w zakładce rate pokazuje 120-140 Mbps zgaduję 1 faza na pokoje 1 na światło i 1 na przed pok. i pok. dzienny ? Jeżeli miejsca gdzie wpiąłeś adaptery są na innych fazach to masz w miarę normalne osiągi. Spróbuj jeszcze z adapterami w tym samym pokoju i porównaj wtedy ;3 Cytuj Link to post Share on other sites
Araspol 1 Napisano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Dobra, mój błąd, opierałem się tylko na speedtest.net, a test robiłem w oparciu o serwer w mojej miejscowości. Uruchomiłem test na serwer w Warszawie i osiągam prędkość 36-40 Mbit, co mnie bardzo zadawała. Dziękuje Wam za odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts