Anonim135 7 Napisano 22 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Witam serdecznie! Jestem posiadaczem płyty Gigabyte 990XA UD3 i procesora FX 8350 z odblokowanym mnożnikiem. Ostatnio kupiłem w miarę ok chłodzenie HYPER 212 EVO i pomyślałem, że może mógłbym zrobić OC procka. Zacząłem od zresetowania ustawień w BIOS-ie (UEFI). Potem ustawiłem tryb pamięci "Profile 1" następnie zegar procesora na 4.6 Ghz i napięcie dałem + 0.1 V. Wyłączyłem wszystkie tryby oszczędzania energii. Zapisałem i wyszedłem z BIOS-u. Komputer nie włączał się przez 5 sec, potem włączył się na sekundę i zgasł. Kilka sekund poźniej włączył się normalnie. W OCCT przez 15 min miał napięcie max. 1.52 i temp max. 74C. Potem grałem w Fallout 4 i też było dobrze. Czy te dziwne resetowanie się komputera podczas startu jest oznaką czegoś złego?. Mój zasilacz to Crosair CX 750W. Cytuj Link to post Share on other sites
fr4m3_hunt3r 1 Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Być może to procedura wprowadzenia nowych ustawień, krótki self test. Jeśli podczas użytkowania Windowsa - parametry, które ustawiłeś się zgadzają, komputer jest stabilny to... nie masz się czym martwić. Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Dzięki bardzo za odpowiedź, ale mam wątpliwości, czy takie nagłe wyłączanie i włączanie nie zaszkodzi podzespołom? I czy wiesz może czemu w OCCT mam spadki taktowań nawet na ustawieniach domyślnych? np. z 4.0Ghz na 3,2Ghz Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Throttling wywołany przez sekcję zasilania procesora lub temperaturę samego procesora. Upewnij się, że masz wgrany najnowszy bios do płyty głównej i ewentualnie znajdź w nim funkcję APM i wyłącz ją. Edytowane 24 Listopada 2015 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Ok jutro to wszystko sprawdzę i dam znać. Dzięki, że odpowiedziałeś Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Połączenie tej płyta i vishery od zawsze było problematyczne, bo płyta zrzucała zegary, a w rewizji 3.0 Gigabyte wywalił z biosu możliwość wyłączenia APM, prawdopodobnie z powodu przegrzewania się sekcji zasilania. Rozwiązaniem może być poziome chłodzenie proca, lub dodatkowy wentylatorek na sekcję zasilania. Edytowane 24 Listopada 2015 przez drVanSteiner Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Właśnie czytałem trochę o funkcji APM i rewizji 3.0 tej płyty. Czy zamontowanie chłodzenia na sekcję zasilania procesora powinno pomóc? Płyta jest od Gigabyta więc o nowszym BIOS-ie mogę zapomnieć (korzystam z najnowszego). Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Gwarancji nie dam, ale ci, którzy to robili twierdzili, że pomaga. Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Jeszcze jedo szybkie pytanie. Czy istnieje program np. na Windowsa, który wyłącza funkcje APM? Cytuj Link to post Share on other sites
Anonim135 7 Napisano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 (edytowane) Dzisiaj jak zwiększyłem taktowanie o 0.4 Ghz to po włączeniu komputera pojawił się komunikat na cały ekran o tym ,że komputer napotkał problem i uruchomi się ponownie. Dodam, że wyłączyłem wszystkie ograniczniki C1E, Cool&Quiet itp. Czy jest to wina Windowsa czy płyty głównej? Edytowane 28 Grudnia 2015 przez Anonim135 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts