Skocz do zawartości

Płyta Gigabyte 990XA UD3 problem z OC

Recommended Posts

Witam serdecznie! Jestem posiadaczem płyty Gigabyte 990XA UD3 i procesora FX 8350 z odblokowanym mnożnikiem. Ostatnio kupiłem w miarę ok chłodzenie HYPER 212 EVO i pomyślałem, że może mógłbym zrobić OC procka. Zacząłem od zresetowania ustawień w BIOS-ie (UEFI). Potem ustawiłem tryb pamięci "Profile 1" następnie zegar procesora na 4.6 Ghz i napięcie dałem + 0.1 V. Wyłączyłem wszystkie tryby oszczędzania energii. Zapisałem i wyszedłem z BIOS-u. Komputer nie włączał się przez 5 sec, potem włączył się na sekundę i zgasł. Kilka sekund poźniej włączył się normalnie. W OCCT przez 15 min miał napięcie max. 1.52 i temp max. 74C. Potem grałem w Fallout 4 i też było dobrze. Czy te dziwne resetowanie się komputera podczas startu jest oznaką czegoś złego?. Mój zasilacz to Crosair CX 750W.

Throttling wywołany przez sekcję zasilania procesora lub temperaturę samego procesora.

Upewnij się, że masz wgrany najnowszy bios do płyty głównej i ewentualnie znajdź w nim funkcję APM i wyłącz ją.

Edytowane przez MasterBarti

Połączenie tej płyta i vishery od zawsze było problematyczne, bo płyta zrzucała zegary, a w rewizji 3.0 Gigabyte wywalił z biosu możliwość wyłączenia APM, prawdopodobnie z powodu przegrzewania się sekcji zasilania. Rozwiązaniem może być poziome chłodzenie proca, lub dodatkowy wentylatorek na sekcję zasilania.

Edytowane przez drVanSteiner
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj jak zwiększyłem taktowanie o 0.4 Ghz to po włączeniu komputera pojawił się komunikat na cały ekran o tym ,że komputer napotkał problem i uruchomi się ponownie. Dodam, że wyłączyłem wszystkie ograniczniki C1E, Cool&Quiet itp. Czy jest to wina Windowsa czy płyty głównej?

Edytowane przez Anonim135