tom223 21 Napisano 21 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 WItam! Monitor: Asus VW222S Mam taki problem, że monitor po włączeniu komputera nie wyświetla obrazu, ale gdy odczekam przynajmniej 10 min (nie wiem czy to mogę nazwać rozgrzaniem się monitora) na tym czarnym obrazie i gdy kilkakrotnie włączę i wyłączę to monitor wyświetla normalnie obraz. Dioda oczywiście świeci wskazując włączony monitor. Czasami dzieje się tak, że przycisk na monitorze w ogóle nie reaguje i muszę wyciągnąć kabel z prądu. Monitor oczywiście funkcjonuje normalnie, czasami tylko, gdy minimalizuje bądź zmieniam rozdzielczość to znów pokazuje czarny ekran. Nie jest to wina karty graficznej, sprawdzałem monitor na drugim komputerze. Czy jest jakaś szansa na naprawę tego monitora, czy nadaje się on na śmietnik? Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 21 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Jak monitor powiedzmy popracuje te kilka godzin to po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu wszystko jest wtedy w porzadku ? Prawdopodobnie przyczyna usterki monitora są uszkodzone kondensatory. Jedyne co mozesz zrobic to rozebrac monitor i sprobowac wymienic wybrzuszone kondensatory na nowe o takich samych parametrach. Cytuj Link to post Share on other sites
tom223 21 Napisano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 (edytowane) Dokładnie tak. Gdy wyłączę go na dłuższy czas to sytuacja się powtarza. Czyli jest opcja, żeby wysłać go do serwisu? Edytowane 21 Listopada 2015 przez tom223 Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 21 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Jak nie dasz rady naprawic go w warunkach domowych albo poprosic o pomoc jakiegos znajomego elektronika albo elektryka to pozostaje serwis. Tylko przed oddaniem go do naprawy zorientuj sie mniej wiecej ile by cala ta zabawa kosztowala i czy bedzie to dla Ciebie oplacalne. Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 21 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Wymiana kondensatorów to banalna sprawa, chyba najprostsza naprawa elektroniki Jeśli czujesz się na siłach, podejmij się tego sam, pomożemy Tobie krok po kroku co i jak. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts