DoberMan 29 Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Panowie... Jest problem i proszę o pomoc... A mianowicie:Obecnie mam w kompie plytę Asrock n68c-s ucc z procesorem Athlon X2 5600+ oraz RAM 2x 2Gb DDR2. Płyta ta obsługuje procki z TDP max 95W.Z kompa który sie uwalil mam Phenoma II X4 965 (125W) i RAM 4Gb DDR3.I teraz tak:robilem eksperyment:wsadziłem na chwile tego Phenoma i DDR3 i wszystko ok tyle ze sekcja zasilania gorąca sie robi ciut za bardzo..Ale ta płyta ma opcję UCC i może po zablokowaniu dwóch rdzeni dalo by rade zeby wszystko chodzilo i MOBO nie poszlo z dymem? Bo niby na tylko dwoch pracujących rdzeniah powinien byc sporo mniejszy pobór..no i zyskał bym na tym możliwosc wsadzenia DDR3.. (tak,ta plyta daje mozliwość wsadzania DDR2 ze starszymi i DDR3 z nowszymi procami)Jakieś pomysły?Wole najpierw zapytać niz eksperymentować bo wiecie.. http://forum.pclab.pl/public/style_emoticons/default/smilies/bigsmile.gifps. jak napisałem coś niezrozumiale, to chetnie dopowiem.Pozdrawiam i czekam.edit:płyta obsługuje max 95W to może wystarczy wyłączyć tylko jeden rdzeń? hmmm.. Cytuj Link to post Share on other sites
tobexor 180 Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) sekcja jest nawet nawet więc załóż radiator na sekcje zasilania i spróbuj obniżyć napięcie na najniższe stabilne jeśli to nie działa to wyłącz 1 rdzeń i będzie dobrze ale nie zapomnij o radiatorze ogólnie sekcja nie powinna przekraczać 80 pobierz hwmonitor i monitoruj temperatury Edytowane 18 Listopada 2015 przez tobexor Cytuj Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 18 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) noz rana obadam sprawe.... MOZE nawet jakis radiator sie znajdzie..... edit:dramat !!!!!! zajrzane wlasnie bylo do magicznego pudelka i.... nie bedzie radiatorkow... oszukało mnie... ! no to IMO max dwa rdzenie.... a i tak strach chyba bedzie.... Edytowane 18 Listopada 2015 przez DoberMan Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 "Phenom II X6 6-Core CPU Ready" i maks. 95W? Były takie Wracając, radiatorki powinieneś dać tak czy inaczej. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Tak E tam zaraz rdzenie wyłączać. Obniż mnożnikiem taktowanie tak do ~2.8GHz i szukaj najniższego stabilnego napięcia może na 1.3V poleci. Spokojnie zrobisz z niego 95w procesor a nawet i słabszy. Cytuj Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 hmmm... jak"sie zjaram".... jak za czasow" lodzi przemyslowej.... to przebolejcie... odezwe sie z telefonu :DDDDDDD jakis pomysl jak sprawdzic TDP procka? cpu-z przy ustawieniu 2,5GHz pokazuje ze niby 69W jest ale nie wiem czy moge mu ufac..... jak narazie procek"zachowawczo" chodzi na 2,5GHz... a na zasilanie zalozylem maly wentylatorek.... no i zobaczymy inna rzecz ze teraz C%Q wlaczyc nie moge.... Cytuj Link to post Share on other sites
1234567890 287 Napisano 22 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Masz UCC? zablokuj jeden rdzeń. i po sprawie. Cytuj Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 narazie wszystko chodzi ustawione na 2.5GHz i jakos to jest.... szkoda tylko ze za ....lere nie moge C&Q wlaczyc.... Cytuj Link to post Share on other sites
fr4m3_hunt3r 1 Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Najprościej - sprzedaj w diabły tą płytę, dołóż kilka złoty do takiej z porządną sekcją zasilania (najlepiej 8 fazową ). Nie są to duże pieniądze. Można też bawić się w odpowiedni dobór taktowania i napięcia - stosownie go zmniejszając. Co kto lubi, dla mnie to żadne rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
RaaKoo 74 Napisano 24 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 szkoda ciąć rdzenie, procek jest dobry, należało by mu się dobra płyta + oc Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts