Skocz do zawartości

Laptop do pracy i do domu dla żony do ~3000 PLN

Recommended Posts

Czesć proszę o pomoc w doborze laptopa dla mojej żony:

1) Kwota przeznaczona na zakup: 2500-3000 PLN

2) Rozmiar matrycy (+ewentualnie wymagana rozdzielczość): 14"

3) Główne zastosowanie: użytek codzienny - internet, filmy, muzyka, gry raczej nie (sporadycznie),  

praca: głównie tekst w wordzie, powerpoint, strony internetowe

4) Miejsce użytkowania: głównie w domu, na uczelni, w pracy (sporadycznie)

5) Wymagania specjalne: matowa matryca, wyjście HDMI, metalowa obudowa jeśli się da

6) Osobiste preferencje: Lenovo wszyscy odradzają, kolor czarny/szary

7) System operacyjny:  win 7 lub 8 64- bit

8) Własna propozycja: Myślałem o jakimś Asusie

Dodatkowe uwagi:

Zastanawiam się nad procesorem i3 lub i5. i3 teraz by  pewnie wystarczył, ale tak przyszłościowo może by i5 dać?

Czy generacja procesora ma znaczenie? Tzn. czy czwarta generacja dla i3/i5 jest wystarczająca ( pod koniec 2015 roku) czy lepiej pójść w piątą lub szóstą generację?

Czy 4 GB RAM wystarczy czy lepiej żeby było 8 GB RAM  (miałem np. na stacjonarnym core 2 duo 4 GB RAM to już  zamulał trochę i dołożyłem by było 8 GB)?. Po prostu wydaje mi się, że w obecnych czasach 4 GB RAM to trochę mało, ale widzę że sporo lapków sprzedaje się z 4 GB RAM.

Dysk talerzowy jest ok czy lepiej postarać się o SSD?

Proszę o jakieś porady.

Pozdrawiam.

Edytowane przez milosz125
Zastanawiam się nad procesorem i3 lub i5. i3 teraz by pewnie wystarczył, ale tak przyszłościowo może by i5 dać? Czy generacja procesora ma znaczenie? Tzn. czy czwarta generacja dla i3/i5 jest wystarczająca ( pod koniec 2015 roku) czy lepiej pójść w piątą lub szóstą generację?

Generacja ma znaczenie - przeważnie jest kilka % wydajniejsza i TDP jest niższe.

Czy 4 GB RAM wystarczy czy lepiej żeby było 8 GB RAM (miałem np. na stacjonarnym core 2 duo 4 GB RAM to już zamulał trochę i dołożyłem by było 8 GB)?. Po prostu wydaje mi się, że w obecnych czasach 4 GB RAM to trochę mało, ale widzę że sporo lapków sprzedaje się z 4 GB RAM.

Zdecydowanie warto zainwestować w 8 GB pamięci RAM.

Dysk talerzowy jest ok czy lepiej postarać się o SSD?

Oczywiście że SSD.

Jeżeli zrezygnujesz z gier, to polecam (15-stka):

http://www.komputronik.pl/product/272574/Elektronika/Laptopy_Tablety/HP_ProBook_450_G2_K9K93EA_8GB.html

SSD mógłbyś dokupić w przyszłości.

Tylko 14-stki Ciebie interesują?

15 cali lepiej cenowo wygląda, ale zainteresowana preferuje jednak  14 cali.

Myślałem jeszcze o tej generacji procka i; w sprzedaży większość laptopów w sklepach teraz to czwarta generacja ale dostępny jest już procek 5 generacji i nawet 6 (i7 chyba tylko). Czwarta wg mnie trochę przestarzała, ale może wciąż wystarczająca?

Czy SSD dysk jest konieczny? System będzie się szybciej ładował, ale jeśli to nie jest takie ważne?

8 GB RAM od razu, czy może 4 GB RAM teraz a później dokupić dodatkowe 4 GB RAM ?

Czyli ten SSD będzie jako zewnętrzny dysk?

A nie można dać do środka SSD (zamiast wymontowanego HDD talerzowego)  a talerzowy dysk dać jako zewnętrzny?

Oczywiście. Jeżeli chcesz, możesz poprosić o wymianę dysku podczas zakupu laptopa.

Oba modele nie posiadają napędu, więc wypadałoby dokupić zewnętrzną obudowę do HDD:
http://www.x-kom.pl/g-12/c/983-obudowy-dyskow-2-5.html