lewiis 2492 Napisano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 A jak usuniesz asus gpu tweak to jak pracuje? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Ja bym zaczął od pytania jakie masz zainstalowane sterowniki ? Podaj dokładną wersję. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
thehowl 1 Napisano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Sterownik Radeon Crimson 15.11 Jak w programie speedfan zmienię gpu fan speed na 0 to się wyłączają wentylatory ,ale bez tego będą się obracały na 250 obr./min Zanim zainstalowałem asus gpu tweak miałem afterburnera i to samo Edytowane 2 Grudnia 2015 przez thehowl Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 (edytowane) A więc tak jak myślałem, te sterowniki mają błąd który wpływa na prędkość wentylatora oraz zegary karty, jeśli się podkręca. Było ostatnio o tym głośno. Zainstaluj najnowsze beta (15.11.1 z 11/30/2015) lub poprzednie. Wysoce zalecane jest wyczyszczenie ze starych sterowników przy pomocy programu "display driver uninstaler" Edytowane 2 Grudnia 2015 przez MasterBarti 1 Cytuj Link to post Share on other sites
thehowl 1 Napisano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Czyli odinstalować tym programem sterownik 15.11 i zainstalować ten beta ? Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2015 Dokładnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
thehowl 1 Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Po aktualizacji sterowników i ustawieniu wentylatorów asus gpu tweak wszystko jest w porządku , dziękuje za pomoc . Nie, Jednak nie jest wporządku oto co czasami się dzieje http://pokazywarka.pl/1l7drg/te spadki są do 0 . O co wtym chodzi? Edytowane 4 Grudnia 2015 przez thehowl Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Może te 323 obr/min, to minimalna mierzona czy zadawana prędkość wentylatora a następnie karta przechodzi w tryb pasywny. Tu musiałbyś pytać kogoś, kto ma dokładnie taki sam model. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
thehowl 1 Napisano 6 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Pobrałem Afterburnera i ustawiłem żeby wentylatory włączały się od 60 C i ... wszystko działa tak jak powinno a w programie od producenta (ASUS) takie rzeczy się dzieją. Wracam po testach . Przeinstalowałem sterowniki amd i asus gpu tweak 2 i dalej to samo czyli: jak włącze system to normalnie wentylatory nie są włączone , chwilę pogram to się włączą . Wyłącze grę i to nadal pracują na 300 obr/min choć temp. karty to 38 C i według Asus gpu tweak co chwilę się wyłączają , a tak naprawdę (patrzyłem na kartę) wentylatory cały czas nieustannie pracują na tych 300 obr i się nie wyłączają . Pomocy! Dlaczego się poprostu nie wyłączą tylko cały czas działają? Albo jak ustawię na własne ustawienie pracy to gdy karta się bardziej rozgrzeje to wentylatory włączają się na 1300 obr/min schładzania i się wyłączą i znowu temp. rośnie i się włączają i tak w kółko , pomocy ? Edytowane 6 Grudnia 2015 przez thehowl Cytuj Link to post Share on other sites
Funkie 1189 Napisano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Widocznie temperatura otoczenia karty nie pozwala na efektywne wykorzystanie trybu półpasywnego. Masz dodatkowe wentylatory w obudowie? Cytuj Link to post Share on other sites
thehowl 1 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Mam 2 standardowe 120mm śmigłaAla jak włączę windowsa to ma 30 C z wyłączonymi wentylatorami. A aktualizacja BIOSU płyty głównej coś da ? bo nie mam najnowszej wersji @refresh Edytowane 7 Grudnia 2015 przez thehowl Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Na 99,9% aktualizacja biosu płyty głównej nic nie da. Jak już coś, to karty graficznej. Ale wydaje mi się, że problem jest natury programowej i winne są nowe sterowniki lub dodatkowe oprogramowanie którego używasz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
thehowl 1 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Winny program od producenta? A jeśli sterowniki to jaką wersję zainstalować? Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Być może, wywalenie go nic nie kosztuje, a sprawdzać co i jak możesz w zakładce sensors w gpu-z. Ja próbowałbym na ostatnich CCC (przed Crimsonami) lub CCC 15.7.1. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez MasterBarti Cytuj Link to post Share on other sites
thehowl 1 Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 Odinstalowałem Gpu tweak , ale narazie zostawiłem sterowniki. W funkcji overdrive w panelu crimson już wentylatory podczas gry normalnie chłodzą ,ale po grze się nie wyłączą same tylko muszę przestawić na ręczne i ustawić 0 dać zastosuj i wtedy się zatrzymają i jak przestawię na auto to nie włączą się dopóki temp. nie wzrośnie . Czy da się ustawić aby automatycznie się same wyłączały ? ? Cytuj Link to post Share on other sites
thehowl 1 Napisano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Pisałem do supportu Asusa i mi odpisali abym złożył reklamację i ich serwis to naprawi. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts