kazahu 0 Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Witam wszystkich serdecznie. Mam 1 pc na parterze, a drugi na piętrze. Ale jest kłopot ponieważ mam tylko 1 ruter ( Livebox 2.0 ) I nie wiem co zrobić, aby mieć w obu kompach internet. Istnieje taki długi kabel, aby się podłączyć? Myślałem o zakupie karty wi-fi, ale to beznadziejnie wygląda. Jakieś pomysły ? Cytuj Link to post Share on other sites
maiki2307 14 Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Istnieje taki długi kabel, aby się podłączyć? Z tym nie ma problemu na aledrogo bez problemu znajdziesz nawet 100 metrowe kable LAN. Pytanie tylko czy nie przeszkadza Ci kabel walający się po całym domu? Alternatywą może być kupno jakiegoś najtańszego router'a i ustawienie go w tryb repeater'a, który będzie rozsyłał internet na innym piętrze. Cytuj Link to post Share on other sites
maciek396 60 Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Tak, są takie długie kable, Cat5 wystarczy bo livebox raczej gigabitu raczej nie ma, długość kabla nie powinna przekraczać 100 metrów (myślę że taka długość Ci wystarczy ). Cytuj Link to post Share on other sites
kazahu 0 Napisano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Alternatywą może być kupno jakiegoś najtańszego router'a i ustawienie go w tryb repeater'a, który będzie rozsyłał internet na innym piętrze. Np jakiego? i jak ustawić go w ten tryb Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Jeśli możesz to kup kabel, jest to rozwiązanie znacznie lepsze. Co do trybu repeater - nie każdy router go posiada więc też trzeba patrzeć co się kupuje. Cytuj Link to post Share on other sites
maiki2307 14 Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 TP-LINK TD-W8961ND powinien być wystarczający, możesz go też podłączyć zamiast Liveboxa i zobaczyć czy sygnał będzie wystarczający. Z własnego doświadczenia wiem, że czegokolwiek byś nie kupił i tak będzie lepsze od Liveboxa. Co do trybu repeater'a to wszystko sprowadza się do odszukania odpowiedniej zakładki w panelu konfiguracyjnym routera oznaczonej jako repeater, WDS lub bridge mode (różnie to nazywają) i poustawiania odpowiednich opcji. Tutaj masz filmik pokazujący mniej więcej co trzeba by zrobić (1. część). Nie siedzę w routerach na co dzień to też na 100% nie wiem jak wyglądają ich panele konfiguracyjne, przed ewentualnym zakupem możesz dopytać się sprzedawcy czy router na pewno posiada tryb repeater'a. Poczekaj też na odpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów. Cytuj Link to post Share on other sites
kazahu 0 Napisano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Mam jeszcze takie pytanie Jeżeli kupie to coś: http://allegro.pl/wifi-repeater-wrp-300-fullhd-multiroom-nc-klient-i5326801085.html czy da się to podłączyć do pc stacjonarnego za pomocą kabla i normalnie by działał internet? Livebox do pc w linii prostej w górę to ~ 3m przez żelbet refff Cytuj Link to post Share on other sites
maiki2307 14 Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Teoretycznie tak, tylko nie wiem czy całe to urządzenie to nie jest pic na wodę. Ciężko znaleźć jakieś sensowne testy tego wynalazku w jego specyfikacji widać, że ma antenę o zysku 20dbi co jest raczej nie możliwe najtańsze antenki dookólne o zysku niby 20dbi mają długość ok 40cm, tym bardziej, że ma to wszystko działać przez 3m litego betonu i to w linii prostej. Może gdybyś miał powiększyć zasięg wifi za ścianą to by się nadało. EDIT: Z tymi 3m litego betonu trochę źle zrozumiałem . Wiem, że chodziło o sam strop + wysokość pokoju, ale to dużo nie zmienia bo fale radiowe i tak biegną w linii prostej od odbiornika do nadajnika przez wszystkie ściany i strop na ukos, chyba że postawisz to ustrojstwo pionowo pod Liveboxem to może coś z tego by wyszło, ale nie mam 100% pewności. Edytowane 15 Listopada 2015 przez maiki2307 Cytuj Link to post Share on other sites
kazahu 0 Napisano 15 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Za tą ścianą tzn sufitem mam full zasięg wi-fi przez liveboxa na fonie i laptopie. Chyba nie będzie problemu z zasięgiem przez to urządzenie? Cytuj Link to post Share on other sites
maiki2307 14 Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Jeśli telefon w miejscu pc'ta ma sensowny zasięg to ten acces point, bo chyba tym jest, powinien być ok. Bedziesz mógł podłaczyć blaszaka przez kabel lan + w pewnym sensie powiększy Ci się zasięg wifi. Gdyby nie wypaliło to zawsze można towar zwrócić. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 15 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 (edytowane) Mam jeszcze takie pytanie Jeżeli kupie to coś: http://allegro.pl/wifi-repeater-wrp-300-fullhd-multiroom-nc-klient-i5326801085.html czy da się to podłączyć do pc stacjonarnego za pomocą kabla i normalnie by działał internet? Livebox do pc w linii prostej w górę to ~ 3m przez żelbet refff WRP-300 ma pełen zestaw trybów pracy, w tym klienta więc da się. W tej chwili mam tak podłączony HTPC do sieci. Z tym 3m żelbetu to raczysz żartować? Teoretycznie tak, tylko nie wiem czy całe to urządzenie to nie jest pic na wodę. Ciężko znaleźć jakieś sensowne testy tego wynalazku w jego specyfikacji widać, że ma antenę o zysku 20dbi Gdzie znalazłeś takie info? 20dB to sygnał na wyjściu - radio + antena, tyle maksymalnie dopuszczają normy EU. Edytowane 15 Listopada 2015 przez cooger Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts