Skocz do zawartości

Problem z komputerem

Recommended Posts

Witam , zwracam się do was o pomoc w diagnozowaniu problemu z moim komputerem.

Problem polega na tym że podczas grania 5-10min zawiesza mi się kompletnie komputer. Poza tym gdy jestem w menu gry komputer dziwnie piszczy. Chciałbym dodać że komputer robi tak od samego początku.

Jeździłem do sprzedawcy z 10 razy i za każdym razem przepuszczał przez 3dmarka i mówił że wszystko ok.

Komputer kupiłem rok temu o takich parametrach :

Procesor : Intel core i7 920 z chłodzeniem w zestawie.

Płyta główna : Gigabyte ga-ex58 ud5

Karta graficzna : zotac gtx 285

RAM: 2x2gb kingston hyperx cl7 1625mhz

Zasilacz: chiftec 550w

Dysk twardy : seaget 1tb

Najpierw myślałem że to karta graficzna wiec ją reklamowałem a na ten czas dostałem inna w zastępstwie . Niestety przy zmianie karty komputer dalej się zawieszał , poza tym moją kartę odesłali bo było z nią wszystko ok.

Wymieniłem Zasilacz bo sprzedawca powiedział że może być za słaby . Kupiłem Antec tru Power New 750W . Niestety nic nie pomogło

Następnie wymieniłem chłodzenie na Mugen 2 co znacznie obniżyło temp procka , ale problem pozostał .

Sprzedawca instalował systemy operacyjne win xp , viste , 7 wszystkie 32bit co nie pomogło , pożyczyłem od niego dysk inny by sprawdzić czy to w nim tkwi problem lecz komputer dalej się zawieszał .

Postanowiłem pojechać do innego sklepu i zostawić im komputer do sprawdzenia , za instalowali mi najnowszego biosa i tu coś pomogło bo teraz komputer się zawieszał ale nie tak szybko, po około 20-30min grania czasami po 1godzinie .

Niedawno kupiłem pamięci Ram 6x 2gb corsair cl9 1333mhz i zmieniłem system operacyjny na windows 7 64bit lecz i to nie pomogło .

Komputer przechodzi różne testy niby wszystko jest ok lecz problem jest :menda: już nie wiem do kogo zwrócić się o pomoc , czy to wina procka , płyty głównej bo jeszcze tych rzeczy nie wymieniałem , czy może jeszcze o czymś zapomniałem??

Proszę was o pomoc i z góry dziękuje

MatiQ ja bym nawet mógł miesiąc poczekać , lecz problem w tym że sprzedawca raczej sie nie zna i cały czas mnie zbywa :menda: Jak wcześniej pisałem przeleci 3dmarkiem i to wszystko .

Severn mam płyte główną GA-EX58-UD5 (rev. 1.0) X58 / Socket 1366 http://www.gigabyte.pl/products/mb/spec ... d5_10.html

Akker właśnie to sprawdziłem i na stronie producenta corsair pisze 9-9-9-24 a ja mam na płycie ustawione 8-8-8-20 . Zmienie to i sprawdze .

A wiec tak zmieniłem to i już zauważyłem różnice na płycie głównej pali się jedna dioda na żółto oznaczona L1 inne gasnął.

Grałem chwile i komputer piszczał już nie tylko w menu gry ale podczas też , i strasznie szybko sie nagrzewał .

Ale sprzedawca.. :menda: zrób tak przynieś procesor i płytę w pudełku i powiedz, że ma to wysłać na gwarancję i Ciebie nie obchodzi czy mu się chce czy nie, to jego obowiązek, a nie że łaskę straszną zrobi.. Chociaż skoro zmiana ustawień pamięci coś pomogła to jeszcze spróbuj ustawienia AUTO dla pamięci.

Może coś jest źle ustawione , ale jak tylko coś zmieniam z pamięciami jedna dioda mi nie gaśnie właśnie ta L1 . Nie wiem nieznam się zbyt dobrze . Przywróciłem domyślne ustawienia i dioda zgasła ale komputer teraz gorzej chodzi niż wczoraj:/

Pamiętam ostatni wątek, w którym było, że wysokie napięcie RAM może zabić Ci procka. Jakim napięciem jest zasilany model pamięci, który masz?

Chodzi tutaj o uncore. I to może być przyczyną.

Przedstawiam poniżej tabelkę

Vqpi=1.20v (min), Vdram=1.65-1.70v --> uncore safe
Vqpi=1.50v (max safe), Vdram=1.95v-2.00v --> uncore safe
Vqpi=1.20v (min), Vdram=1.90v --> uncore very stressed

Jeżeli masz instrukcję obsługi płyty sprawdź, co oznaczają te diody.

I podrzuć screenshoty z odczytami temperatury CPU-Z lub CoreTemp.

Z instrukcji wyczytałem, że jeśli żadna dioda się nie świeci (swoją drogą jest ich multum na tej płycie), wówczas zarówno napięcia cpu, ram, nb i sb są na standardowym poziomie. L1/2/3 określają stopień podwyższonych wartości napięć.

to chyba w innej instrukcji szukasz

ilość świecących diód - DDR PHASE LED - NB PHASE LED - PHASE LED pokazuje obciążenie faz zasilania na poszczególnych elementach

np. "The number of lighted LEDs indicates the CPU loading"

nieświecące diody oznaczaja wyłączoną funkcję Dynamic Energy Saver Advanced

by działały należy włączyć w BIOSie "CPU Enhanced Halt (C1E) and CPU EIST

Function items in the BIOS Setup program are set to Enabled"

Osobiście obstawiam problemy sekcji zasilania płyty głównej

Mam takie napiecia :

CPU Vcore 1,26875v

QPI/vtt Voltage 1,175v

CPU PLL 1,8v

MCH/ICH

PCIE 1,5v

QPI PLL 1,1v

IOH Core 1,1v

ICH I/O 1,5v

ICH Core 1,1v

DRAM

DRAM voltage 1,5v

DRAM Termination 0,75v

Ch-A Data VRef. 0,75v

Ch-B Data Vref. 0,75v

Ch-C Data Vref. 0,75v

Ch-A Address VRef. 0,75v

Ch-B Adresss VRef. 0,75v

Ch-C Adress VRef. 0,75v

Wszystko ustawione Auto

Ustawienie Pamieci RAM:

Performence Enhance Turbo

Memory Freqency(Mhz) SPD- 1066 Auto - 1066

Chanel Interleaving 6 Auto

Rank Interleaving 4 Auto

Chanel Stabdard Timing Control

CAS Latency Time 8

tRCD 8

tRP 8

tRAS 20

Chanel Advence timing control

tRC 27

tRRD 4

tWTR 4

tWR 8

tWTP 19

tWL 7

tRFC 86

tRTP 4

tFAW 20

Command Rate(CMD) 2

Chanel Misc Timing Control

B2B CAS - Auto

Round Trip Latency 51 Auto

Chanel writes Followed by Reads

Different DIMMs 6

Different Ranks 6

On The Sawe Rank 6

Chanel Reads Followed by Reads

Different DIMMs 6

Different Ranks 5

On The Sawe Rank 1

Chanel Writes Followed by Writes

Different DIMMs 6

Different Ranks 6

On The Sawe Rank 1

Wszystko jest ustawione na Auto

najpierw pobierz memtest zbotuj go na płytę, potem graj aż ci się komputer wyłączy, odpal z płyty memtesta ( czy z pendrive ) niech przejdzie testy i zobacz jakie albo czy w ogóle wyskakują ci problemy z pamięciami, dobrze by było jak byś też zrobił screena z którym testem. Mi to wygląda na błąd pamięci, ale sprawdź.

Akker ustawiłem ;

taktowanie na 1333mhz

opóźnienie na 9-9-9-24

i podniosłem trochę napięcie na

CPU Vcore 1,26875v do 1.3v

QPI/vtt Voltage 1,175v 1.95v

DRAM voltage 1,5v do 1.6v

niestety nie pomogło nawet szybciej się zawieszał

przywrócę ustawienia automatyczne i zrobię to co Jozio napisał.

Akker ustawiłem ;

taktowanie na 1333mhz

opóźnienie na 9-9-9-24

i podniosłem trochę napięcie na

CPU Vcore 1,26875v do 1.3v

QPI/vtt Voltage 1,175v 1.95v

DRAM voltage 1,5v do 1.6v

niestety nie pomogło nawet szybciej się zawieszał

przywrócę ustawienia automatyczne i zrobię to co Jozio napisał.

Nie dziwię się, że się zawiesił skoro ustawiłeś QPI/VTT V do 1.95v. Wróć do standardowego napięcia! Ramy postaw na 1.5v/1.6v, a opóźnienia daj 9-9-9-27

I dopiero potem możesz strzelić test. Memtest'a nie polecam. Lepszy Prime95

A masz jeszcze te stare Kingstony? Spróbuj je zamienić. I ustaw potem te napięcia i opóźnienia porządnie, bo inaczej nie da rady!

kurde nie masz jakiegoś kolegi obeznanego w komputerach??? albo gdzieś w pobliżu serwisu z prawdziwego zdarzenia? gdzie nie maja pięknych naklejek czy banerów ale takiego informatyka co siedzi tam godzinami i grzebie w bebechach ???

Tak byłoby najlepiej, bo ciężko pomóc w tych sprawach szczególnie, że tego nie ma się pod ręką.

kurde nie masz jakiegoś kolegi obeznanego w komputerach??? albo gdzieś w pobliżu serwisu z prawdziwego zdarzenia? gdzie nie maja pięknych naklejek czy banerów ale takiego informatyka co siedzi tam godzinami i grzebie w bebechach ???

Tak byłoby najlepiej, bo ciężko pomóc w tych sprawach szczególnie, że tego nie ma się pod ręką.
Najlepiej to jest wam odsyłać człowieka w potrzebie :o

Jak zrobisz test pamięci tak jak ci powiedziałem to daj zdjęcia ( np z aparatu ), potem pomyślimy co robić. Nadal twierdzę że to wygląda na uszkodzoną pamięć, ale czekam na memtest.

Najlepiej to jest wam odsyłać człowieka w potrzebie :o

Jak zrobisz test pamięci tak jak ci powiedziałem to daj zdjęcia ( np z aparatu ), potem pomyślimy co robić. Nadal twierdzę że to wygląda na uszkodzoną pamięć, ale czekam na memtest.

Jak przyjdzie do niego expert to szybciej znajdzie rozwiązanie, aniżeli samemu go szukać;p
  • 3 tygodnie później...

Dałem płyte główną na reklamacje dzisiaj przyszła z wiadomościa że naprawiona . Włączam gre i słysze straszne piski z komputera gorsze niż wcześniej . Karta graficzna w 5min podgrzała sie powyżej 90 stopni i chwile później komputer sie zawiesił. Ciekawe jest to że jak włącze synchronizacje pionową w grze to nie słychać pisków , ale i tak po chwili granai obraz mi sie rozmazuje .