Skocz do zawartości

Jaki aparat za około 2tys?

Recommended Posts

Witam, niedawno kupilem dmc tz35, jest okej, ale chcialbym miec lepszy obraz, filmy przy nagrywaniu.

Specem zadnym nie jestem, nie wiele sie znam na aparatach, wiec zazwyczaj jade tylko na ustawieniach jakie mi aparat poleci.

Moj budzet to bedzie okolo 2tys zl.

Co byscie polecili, zeby byla zauwazalna roznica miedzy tym panasoniciem ktorego obecnie posiadam?

oraz Sony RX100 II

ale miedzy lx7 a sonym wieka roznica cenowa, czy warto dorzucic ten hajs do soniaka, czy nie bardzo?

Tu macie różnice między rx100II i rx100

-odchylany ekranik,gorąca stopka,wi-fi itp rzeczy,za to płacisz reszta bez zmian.Dopiero rx100III oferuje kodek XAVC-S

-kolejny modelik za który cza zedrzeć ;)  dopiero w IV-e widać mocną różnice i w cenie też :)

Podsumowując soniacza : tylko rx100.

LX7 - bardzo podobny lecz na jego korzyść posiada jaśniejszą optykę

-Opcja [PSH] w pozycji [AVCHD] to tryb, który pozwala nagrywać filmy w najlepszej
jakości zgodnej ze standardem AVCHD.Jest tam sporo ust a oglądając na tv fhd obraz żyletka.

-możliwość ręcznego nagrywania filmów  [Tryb kreat. filmu]

Na koniec : http://www.cameralabs.com/reviews/Panasonic_Lumix_DMC_LX7/index.shtml

• Popieram 1

Sumujac, jestem bardiej przekonany do lx7, najlepszy wybor wedlug was?

Jeszcze powiem dokladnie co mam zamiar robic z tym aparatem : dosyc regularnie chodze na mecze, ale siedze troche wyzej na trybunach zazwyczaj, wiec jak nagrywam/robie zdjecia zeby byla fajna jakosc.

Czasem jakis koncert itp, jak sie cos nagrywa, fajnie tez jakby dzwiek i obraz byly okej.

Plus jak gdzies wyjade to oczywiscie fotki/filmy.

@Mistrz - w żaden sposób nie próbuję zedrzeć z użytkownika kasy :). Nie robiłem tego w pracy i tym bardziej nie robię na forum. Sugerowałem się właśnie tym, że do filmow oraz tym ze użytkownik zasygnalizowal brak znajomości techniki i - tu juz moja interpretacja - chęć wygody. Stąd dodałem wersję drugą. Bo do filmów oraz większości która po prostu czasami gdzieś robi zdjęcia i filmy, nazwijmy to wakacyjnym pstrykaczom, taki ekranik się przydaje. I w sumie nic dziwnego bo jest on wygodny.

Autorze, jeszcze z alternatyw jest Canon g16, kiedyś był strasznie drogi, dziś można go dorwać w granicach 2000 zł, a ma na przykład wizjer. Nie mniej czy wybierzesz g16 czy rx100 czy lx7 to będzie to świetny wybór bo to bardzo dobrze spasowane układy matryca - obiektyw. Z tego tercetu jedynie Sony jest nieco innego rodzaju bo ma ciemniejszy obiektyw na długim końcu i matrycę o wyższej rozdzielczości oraz nieco lepszych osiągach. Aczkolwiek jako układy są tak samo dobre i do zastosowań ogólnych nie mają większego znaczenia te różnice.

Edytowane przez Deathstar
  • Popieram 1

Jak jesteś przyzwyczajony do menu z Panasonica to może odegrać rolę aczkolwiek jest to kwestia nauki/przyzwyczajenia do menu w pozostałych aparatach.

Możesz zwrócić uwagę na ogniskową obiektywu :

g16-28-140 mm

rx100-28 – 100 mm

lx7-24-90 mm

w czym rzecz możesz nie wiedzieć: http://canonlensblog.com/wp-content/uploads/2012/08/Viewin-angle-of-24mm-lens-vs-28mm1.jpg

przy panoramie masz 22mm czyli więcej zobaczysz. http://photo.net/equipment/canon/efs18-55/zoom2s.jpg

Każdy ww aparat jest dobry,idz do sklepu pomacaj - wybierz a dodatki typu odchylane ekraniki,g.stopki,wi-fi,wizjery to sam odróżnisz który co ma,według własnych widzimisie.

Tam w Lx7 jest dziura chyba koło 1.7

Światłosiła     f/1.4-2.3

• Popieram 1
Po co się tłumaczysz nie pisałem, że ty chcesz.

Bardziej wytłumaczyłem dlaczego taki a nie inny wybór. I odniosłem się do twojego tekstu o modelu, za który się zdziera kasę.

Autorze, g16 jest tak samo dobrym wyborem jak lx7 i rx100 - po prostu te aparaty mają bardzo małe różnice. Jedynie rx100 z uwagi na ciemniejszy obiektyw na długim końcu może być traktowany jako inny typ aparatu.

http://www.optyczne.pl/243.7-Test_aparatu-Canon_PowerShot_G16_Podsumowanie.htmlmasz nawet ładnie za pomocą tabelki przedstawione wszelkie aspekty. Jak widać wg redakcji optycznych główna różnica jest w wykonaniu. Cóż, ja mając oby dwa aparaty w jednym czasie w dłoni raczej postawiłbym między nimi znak równości. Można jeszcze powiedzieć ze lx7 dostał więcej pkt za optykę, aczkolwiek znowu g16 za matrycę, zatem układ optyka-matryca na remis. Ja znowu z osobistego mini-testu tych aparatów jestem też zdania że jakość obrazu jest bardzo podobna i ciężko powiedzieć ze któryś jest znacznie lepszy. Za to masz tak jak pisałem wizjer który może się przydać.

• Popieram 1

Bardziej wytłumaczyłem dlaczego taki a nie inny wybór. I odniosłem się do twojego tekstu o modelu, za który się zdziera kasę.

A nie jest tak ? to co jest w mk2 powinno być w pierwszym modelu.Moim zdaniem mk2 i 3 nie powinny mieć miejsca na rynku,przynajmniej nie za te pieniadze,są nie opłacalne.A jaki jest cel takiego działania to wiemy.No cóż nie znajdziemy nigdy idealnego aparatu.

• Popieram 1

A nie jest tak ? to co jest w mk2 powinno być w pierwszym modelu.Moim zdaniem mk2 i 3 nie powinny mieć miejsca na rynku,przynajmniej nie za te pieniadze,są nie opłacalne.A jaki jest cel takiego działania to wiemy.No cóż nie znajdziemy nigdy idealnego aparatu.

Zgadzam się, powinno ;). Aczkolwiek niestety - dzisiaj powinno =/= jest, i niejednokrotnie trzeba brać jednak pod uwagę to, czy użytkownik ma budżet i predyspozycje do tych bajerów, za które - niestety - płaci, a które są sztucznym odgrzewaniem kotleta. To tak jak Canon, którego sam używam, i którego bardzo cenię za wiele dobrych rzeczy w photo, zrobił w lustrach z linią trzycyfrową od 550D do 650D. 650tka miała nowszy procesor - i co z tego skoro różnice były i tak niewielkie a sama lustrzanka miała starą matrycę i odstawała od konkurencji ówcześnie? Sam z tego powodu długo działałem na 400D i potem dopiero przeskoczyłem w 5D II. Idealny aparat nie istnieje jeżeli się ma bardzo ogólne zastosowania i mało pieniędzy :).

@ArioX - dobry punkt, aczkolwiek jednak tutaj te 2000 byłyby dla autora punktem początkowym. Szybko okazałoby się, że trzeba lepszego obiektywu, a wtedy albo stałki, albo 12-50 f/2.8 PRO który jest cholernie drogi. Nie mniej popieram ideę bezlusterkowców, a szczególnie do filmu. Znam osobę która dużo działa na Panasonicu m4/3 i z odpowiednimi szkłami nawet filmowała ślub ;), a generalnie robi na prawdę fajną video-robotę. Nie mniej to trochę inny temat i nie ma sensu się w niego zagłębiać w tym wątku.

Okej, wszystko juz wiem nt tych modeli, dzieki wszystkim za pomoc.

Prawde mowiac jesli chodzi o te produkty, zobacze ktory bedzie tanszy w black friday za tydzien i tego zabiore.

Tylko jeszcze spytam, czy warto dorzucic cos hajsu do canona g16, czy ostac sie na tym co napisalem wyzej?

Postaraj się jeszcze w jakimś sklepie te aparaty dotknąć, pomacać. Wbrew pozorom bardzo ważna jest ergonomia: wygodny uchwyt, wielkość, etc. serio. Natomiast co do g16, on powinien być w bardzo podobnej cenie do rx100. A czy dorzucić warto? Moim zdaniem tak, bo jednak do 160mm przydaje się ogniskowa, sam często korzystam z 135mm. Jednak drugą sprawą jest 24mm w lx7 które też jest fajną opcją bo jednak nieco więcej się widzi w kwestii szerokiego kąta. Reasumując - jeżeli rozważałeś rx100, to tym bardziej powinieneś g16.

@ArioX: Jasne, tak jak pisałem, nic w tym złego :). Aczkolwiek ten artykuł nie wspomniał nic o obiektywach oprócz jej ilości. Dlatego wolałem dodać ten aspekt. Poza tym, średnio jestem przekonany czy autor ma na ten moment opcję zmiennej optyki, bo jak sam napisał jest nowicjuszem działającym na automacie. Niech faktycznie kupi kompakta premium, podszkoli się, zorientuje czego najbardziej potrzebuje, a potem pomyśli się o wymiennej optyce :). Chyba, że ma duże chęci do nauki, to można ten krok przeskoczyć i pomyśleć.

Co do sklepu, to ja mieszkam w Anglii, nawet nie widzialem tu zadnego cos w stylu media markt, chociaz tez specjalnie nie szukalem.

Ale mam u siebie dwie naprawde potezne galerie, u nas w polsce to by znajdowaly sie takie sklepy, tutaj nie.

Bym musial poszukac, moze w weekend.

Szkoda tylko ze w ten black friday pracuje, to bede musial szukac przez internet, mam nadzieje ze uda sie cos dorwac.

Zobacze jakie ceny beda miedzy nimi roznicy, obecnie za jakies 100f wiecej kupie tego canona g16.

Co do nauki o fotografii, to jakos specjalnie sie nie ucze, nie mam czego na codzien fotografowac zeby chciec spedzac jakis dluzszy czas przy tym, no ale moze za jakis czas sie to zmieni.

Jasne, rozumiem. Musiałbyś sprawdzić jakie macie sklepy foto w Twojej okolicy. Sprawdź z tego powodu że coś może być świetnym sprzętem ale na przykład zupełnie niewygodnym dla Ciebie i przez to będziesz mniej używał danego sprzętu.

100F to troszkę spora różnica, i jeżeli gdzieś mam szukać czy warto to może dla dłuższego końca plus wizjera. Nie mniej nadal to nie jest mała różnica i zastanowiłbym się bardzo poważnie.

No właśnie, dlatego ciężko to obiektywnie ocenić :).

Jak pisałem - g16 ergonomicznie ma małą przewagę, no i dość dość dłuższy koniec, natomiast lx7 ma te 4mm na krótkim końcu, co mistrzu pokazał na zdjęciu na pierwszej stronie ;).

Z tego co widziałem na jednej z stron w black friday ma być dość konkretna obniżka na g1x mark II. Niestety nie mogę znaleźć jaka konkretnie to była strona, bo przeglądałem na telefonie, aczkolwiek zwróć uwagę na niego jeżeli będzie w Twoim budżecie bo to bardzo dobry aparat z 1.5" matrycą. Nie mieszałbym Ci kolejnym modelem, ale właśnie na którejś z stron zobaczyłem tę informację na fanpage facebookowym.

http://www.optyczne.pl/270.7-Test_aparatu-Canon_PowerShot_G1_X__Mark_II_Podsumowanie.html

To tak dla porównania (możesz wybrać trzy modele w tabelce), lub też możesz przeczytać cały test bo jest napisany całkiem przystępnym językiem, ponadto jeżeli mówisz, że w UK są tak dziwne ceny względem Polski, to może się okazać, że g1x II będzie dość podobnie stał do g16, a wtedy już jest łatwy wybór :)

• Popieram 1