nirrandom 0 Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 (edytowane) Witam wszystkich, Od kilku dni zastanawiam się nad następcą mojego LG G2, z którego byłem bardzo zadowolony. Niestety telefon się już wysłużył, więc pora go zmienić. Początkowo myślałem, że wybór nowego telefonu nie będzie niczym trudnym, po prostu wezmę sobie G4 i po kłopocie. Otóż kiedy wybór nowego telefonu coraz bliżej, coraz większe mam wątpliwości i zastanawiam się nad innymi opcjami. Piszę tutaj na forum, bo po przeczytaniu kilku recenzji każdego z faworytów, w dalszym ciągu nie mogę się zdecydować. Ale do rzeczy: Poszukuję telefonu, który będzie szybki i bez jakichś śmiesznych wad fabrycznych (typu pękające szła w Xperii). Chciałbym, żeby przez te półtora roku (może dłużej) telefon działał bez zarzutu i bez większych problemów. Szukam urządzenia, które nie będzie się ciąć (a wydaje mi się,że żaden z flagowców nie będzie się ciąć). Tutaj też pojawia się moje pytanie odnośnie Samsungów - czy to prawda, że po jakimś czasie one zaczynają zwalniać i pojawiać się właśnie tego typu problemy? Osobiście zastanawiałem się nad następującymi telefonami: LG G4, Samsung Galaxy S6, Iphone 6/6s, Xperia Z3/Z5 - aczkolwiek niechętnie, Huawei P8, Huawei Ascend Mate 7. Motorola mi się nie podoba, Nexusa jakoś tak nie chcę, OnePlus niechętnie, Xiaomi nawet nie biorę pod uwagę. W przypadku Mate 7 już prawie byłem zdecydowany, ale koniec końców obawiam się o te "tylko" 2GB RAM i o Kirin 925. Nie wiem jak będzie z wydajnością. Miał ktoś z tym styczność? Jak to działa? Największym moim problemem podczas tego wyboru jest to, że różnice między LG G4 a Galaxy S6 są tak niewielkie, że właśnie przez to nie wiem co wybrać. Dodatkowo w przypadku Iphone 6 kuszące jest spróbowanie czegoś nowego, a dodatkowo wszyscy zachwalają iOS za jego płynność i stabilne działanie - co dla mnie jest priorytetem. Moglibyście mi jakoś doradzić, skierować na odpowiednią ścieżkę? Nie chcę wdepnąć w coś i później żałować. Edytowane 13 Listopada 2015 przez nirrandom Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Różnice pomiędzy S6 a G4 są mimo wszystko duże. Exynos w S6 jest jednak lepszym procesorem niż Snapdragon z G4. Tzn G4 to nie jest złym wyborem... Po prostu S6 jest lepszym. (generalnie przyjmuje się ze S6 jest najlepszym do tej pory wydanym smartfonem tej generacji). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
nirrandom 0 Napisano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 A co z tym spadkiem wydajności po pewnym czasie? To się bodajże nazywa pamięć NAND, podobno się zakopuje.. Czy w S6 jest to również odnotowane? A jeżeli tak (lub nie) to da się to jakoś obejść lub jest to mocno uciążliwe, czy problem ten dotyczy wszystkich smartfonów i jest to "normalne"? Cytuj Link to post Share on other sites
Deusjarek 449 Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 (edytowane) Oprócz tego S6 ma lepszy ekran wykonanie i nieco lepszą baterię od G4,aparaty mają porównywalne tyle że G4 ma bardziej rozbudowany tryb manualny.Iphone z kolei najdłużej trzyma cenę. Edytowane 13 Listopada 2015 przez Deusjarek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
nirrandom 0 Napisano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Skoro jesteśmy już przy S6 - czy warto inwestować w S6 Edge? Czy zakrzywiony ekran to faktycznie jakaś rewolucja, czy zbędny bajer który bardziej będzie przeszkadzać niż faktycznie coś oferować? Cytuj Link to post Share on other sites
Deusjarek 449 Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 To bajer 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Warto inwestować w S6 edge bo zawsze będzie łatwiej go sprzedać i dłużej dobrą cenę będzie trzymał. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dawid0032 746 Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 No może i będzie choć cena też jest znacznie wyższa a telefon przez te cienkie krawędzie niezbyt dobrze leży w ręce. Dosyć nieprzyjemne bym powiedział no ale może Tobie by to nie przeszkadzało. Ten ekran to moim zdaniem żeby przyciągnąć klientów a sama firma do końca nie miała pomysłu co z tym zrobić. Za 1600-1700 już znajdziesz. To dobra cena za takie urządzenie Z Huawei zerknij jeszcze na Honora 7. Jest ulepszony względem P8. Lepsza bateria, czytnik linii papilarnych itp. Nie ma żadnych ścinek i dzięki tej nakładce nie powinno być chyba że jakaś aktualizacja to zepsuje. Sam się nad nim zastanawiam i nad S6 Patrząc też na długoterminowość Iphone byłby dobry no ale też cena znacznie wyższa i to za wersje 16gb bez możliwości rozbudowy. Troszke lipa z tym ale przy sprzedaży nie straciłbyś jak na androidzie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
nirrandom 0 Napisano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedzi. Honor 7 faktycznie super wygląda. Zastanowię się nad nim. Skoro już jesteśmy przy Huawei - miał ktoś styczność z Ascend Mate 7? Zastanawiam się nad nim, bo podoba mi się sposób wykonania, duży wyświetlacz, czytnik linii papilarnych. Tylko pytanie do osób które miały z tym telefonem styczność- jak wygląda praca na codzień? Są zcinki? Laguje? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts