Telemans 0 Napisano 10 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Witam,Przymierzam się do zakupu nowego monitora i mam pewien dylemat. Mianowicie waham się pomiędzy monitorem BENQ RL2455HM 60Hz a BenQ XL2411T 120Hz. Obecnie jestem przyzwyczajony do tego, że gra stale trzymała określoną ilość FPS tzn. zazwyczaj włączam saobie V-Sync i gra leci stale na 60 klatkach. I tu moje pytanie. Jak systuacja wygląda przy monitorach 120 i więcej hercowych? Wiem, żeV-Sync próbuje zsynchronizować ilość klatek z odświeżaniem monitora. Co w przypadku gdy karta graficzna nie jest w stanie wyciągnąć stale 120 klatek? Czy w takim wypadku opłaca się zakup monitora 120 Hz? Jeżeli chodzi o kartę graficzną to posiadam GTX 970. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 10 Listopada 2015 przez Telemans Cytuj Link to post Share on other sites
xernos2 53 Napisano 10 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 (edytowane) Będziesz miał podobny efekt, gdy monitor próbuje wyświetlić więcej klatek niż pozwala mu na to elektronika i panel - takie objawy można w pewien sposób zredukować poprzez freesync, czy gsync, ale obie te technologie nie sprawią że mając 20 klatek będziesz miał "w pełni płynny obraz". Z odświeżaniem jest, jak z rozdzielczością - można ją w pewnym zakresie regulować, ale kupno monitora 120 Hz przy max 80 fps'ach przypomina pendolino (kupić skład wyciągający 300 km/h mając tory pozwalające na odcinkami na rozbujanie do 180). Lepiej zdecyduj się na 60Hz i weź pod uwagę również pozostałe typy paneli. Pozdrawiam Edytowane 10 Listopada 2015 przez xernos2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Telemans 0 Napisano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Czyli kupując monitor 120Hz mam możliwość ustawienia mu innego odświeżania np. 60Hz? Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Jak masz do wyboru 60 a 120hz to tylko 120hz....Jak ktoś Ci mówi że masz mieć monitor 120hz a uzyskasz 80fps max i to jest bezsensu, to powinien się wgl nie wypowiadać.Śmiało bierz 120hz, nawet jakbyś miał dopłacić trochę Różnice widać nawet przy tej samej ilości klatek... tutaj często wypowiadają się ludzie co w życiu więcej jak 60hz nie widzieli na oczy, także uważaj. Z odświeżaniem jest, jak z rozdzielczością - można ją w pewnym zakresie regulować, ale kupno monitora 120 Hz przy max 80 fps'ach przypomina pendolino (kupić skład wyciągający 300 km/h mając tory pozwalające na odcinkami na rozbujanie do 180). Lepiej zdecyduj się na 60Hz i weź pod uwagę również pozostałe typy paneli. Za takie herezje powinny bany lecieć, sorry za szczerość ale serio... mamy tu sobie pomagać. Edytowane 11 Listopada 2015 przez Ten_Wredny 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Watroba 3 Napisano 11 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 (edytowane) Mozesz ustawic mniejsze odswiezanie i nie jest to wybor 60 lub 120, ale takze wartosci pomiedzy nimi. LG 24GM77-B -- zainteresuj sie rowniez tym modelem Edytowane 11 Listopada 2015 przez Watroba Cytuj Link to post Share on other sites
Telemans 0 Napisano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Jeżeli można ustawiać inne odświeżanie to git .Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zachowuje się V-Sync przy 120Hz jeżeli karta graficzna nie jest w stanie wyciągnąć 120 klatek? Uprzedzając pytania dlaczego zawsze gram na włączonej synchronizacji to odpowiadam, że posiadam 970 z piszczącymi cewkami i przy V-Sync piszczą one zdecydowanie ciszej . Cytuj Link to post Share on other sites
xernos2 53 Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Za takie herezje powinny bany lecieć, sorry za szczerość ale serio... mamy tu sobie pomagać. Dzięki za sprostowanie - prawda jest że przed monitorem mającym więcej niż 75 Hz nie siedziałem, przepraszam autora tematu za wprowadzenie w błąd. Ze swojej strony mogę, tylko dodać że dla mnie ważniejsze jest wierniejsze odwzorowanie kolorów niż ilość klatek wyświetlanych, dlatego skreślam większość w tym segmencie, a łączących IPS + 144Hz praktycznie niema (może poza kilkoma modelami Acera i Asusa). Tu możesz zobaczyć co się stanie jak monitor otrzyma mniej klatek niż ma aktualnie ustawioną częstotliwość: Trochę lepiej to wygląda z freesyn/g-sync uwzględniając niewielkie spadki trwające krótko (jednak spadek z 144 do 32 będzie zauważalny i tak). Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts