flecz 0 Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Witam, Zostałem zmuszony do kupna nowego pc. Ostatniego peceta kupowałem z jakieś 6 lat temu i wypadłem troszkę z tematu. Ostatni tydzień spędziłem na analizie testów i opini na zagranicznych forach . Coś tam się udało złożyć i prosiłbym o ocenę mojego toku myślenia. Komputera głównie będę używał do gier i programów CAD. Możliwe, że kiedyś pobawie się w delikatne OC. http://www.morele.net/inventory/info/vFWNUS/ Obudowa - tania i dobrze wykonana, wydaje mi się, że nie będzie problamów z miejscem, Zasilacz - 450W powinno wystarczyć, producent porządny i dużo pochlebnych opinii, Dysk - nigdy nie potrzebowałem więcej niż 200GB miejsca, nie widzę potrzeby kupowania 1TB HDD, zawsze mogę użyć dodatkowo dysku z uszkodzonego laptopa, który posiadam, Płyta główna - chciałem coś dobrego w niskiej cenie, ale jestem realistą i nie wierze w płyty za 250 zł, które "posiadają wszystko". Niestety za jakość trzeba zapłacić, a na płycie nie powinno się oszczędzać za bardzo. Socket na chwilę obecną przyszłościowy. Karta graficzna - najlszepsza w tym przedziale cenowym, dopłacanie 600 zł za dodatkowe 15 fps w grze na ultra ustawieniach, wydaje się nieopłacalne. Procesor - wybrałem z mało lubianej rodziny SKYLAKE, cena jest całkiem ok, wydajność w testach bardzo dobra. Może na chwilę obecną trochę się przepłaca za te procesory, ale w miarę rozwoju softu na nową platformę wyniki powinny się trochę poprawić, Pamięci - chwalone na zagranicznych forach, do tego całkiem ładnie wyglądają Proszę o konstruktywną krytykę. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
lewiis 2492 Napisano 7 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Wszystko jest ok, ja bym dorzucił tt smart Se 530 jeśli przyszłościowo myslisz Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 7 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Płytę możesz zmienić na tańszą od MSI w postaci B150 Gaming M3. Jakieś 40 zł do przodu. Dysk SSD na bardziej sprawdzonego BX 100 250 GB. Moim zdaniem warto dopłacić do Z3 / Z3 Plus / R1 / M35 od SPC Cytuj Link to post Share on other sites
wirotancz 0 Napisano 7 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 W sumie mam bardzo podobną sytuacje co kolega, taki sam procesor ,dysk tez ssd i ta sama karta graficzna. Zastosowania podobne, największy problem mam z płyta główna, chciałbym żeby komp był na lata i była opcja rozbudowy go. http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z170-extreme-4-intel-z170-4x-ddr4-sata3-usb-3-1-gblan-atx-764687/myslałem o tej płycie, macie jakieś inne propozycje? Cytuj Link to post Share on other sites
flecz 0 Napisano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że zestaw mam już gotowy do zamawiania. Zamieniłem płytę główną na tą z MSI, brałem ją pod uwagę na początku tylko nie wiem czemu ubzdurałem sobie, że nie ma jej w polskich sklepach. Wezmę też zasilacz modularny i obudowę R1 ze szkiełkiem, producenci starają się aby ich produkty ładnie wyglądały, to szkoda zamykać je w czarnej puszce. Gotowy zestaw http://www.morele.net/inventory/info/v8gtaE/ W sumie mam bardzo podobną sytuacje co kolega, taki sam procesor ,dysk tez ssd i ta sama karta graficzna. Zastosowania podobne, największy problem mam z płyta główna, chciałbym żeby komp był na lata i była opcja rozbudowy go. http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z170-extreme-4-intel-z170-4x-ddr4-sata3-usb-3-1-gblan-atx-764687/myslałem o tej płycie, macie jakieś inne propozycje? Pamiętaj, że ten procesor ma fabrycznie zablokowane OC, a chipset z170 jest polecany do zestawów przygotowanych pod OC. Jeśli nie będziesz się bawił w podkręcanie to moim zdaniem nie opłaca się dopłacać do niego. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Gotowy zestaw http://www.morele.ne...ry/info/v8gtaE/ SSD na Crucial BX 100 / Crucial MX 200 Cytuj Link to post Share on other sites
wirotancz 0 Napisano 8 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Pamiętaj, że ten procesor ma fabrycznie zablokowane OC, a chipset z170 jest polecany do zestawów przygotowanych pod OC. Jeśli nie będziesz się bawił w podkręcanie to moim zdaniem nie opłaca się dopłacać do niego No , ale jeśli chciałbym wsadzić tam ramy o wyższym taktowaniu niż 2133 MHz to już ni da rady, w przyszłości chciałbym coś pozmieniać w zestawie , dlatego szukam solidnej płyty głównej w dobre cenie ok. 600 zł ,trochę ich jest w tej cenie i nie mogę się zdecydować na tą konkretna. Ktoś ma jakieś typy? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Mało prawdopodobne jest to, żebyś wymieniał same pamięci ram. Jeżeli już, to zastanów się może nad 4690K pod OC na Z97 i DDR3 2400 MHz. Dopłacisz 100 zł i będzie z głowy. Cytuj Link to post Share on other sites
wirotancz 0 Napisano 9 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 No nie wykluczam zmiany w przyszłości procesora z odblokowanym mnożnikiem , w takiej sytuacji branie procka na starym sockecie oraz starych ramach wg. mnie nie ma sensu, kiedy kupowałem kompa te 7 lat temu ,ddr3 były już dostępne , ale o wiele droższe niż teraz ddr4 , wziąłem ddr2 i płytę pod te pamięci bo wychodziło taniej i niestety to był błąd. Taka sama sytuacja z prockiem, rok później ukazała się seria i5 ( wcześniej i7) , lecz te procesory były i tak poza zasięgiem dla mojego budżetu. To ma być komputer na taki sam okres czasu , a nawet więcej Nie chcę popełnić tego samego błędu z wyborem starej technologi.Jeśli ktoś ma inne zdanie niech śmiało piszę. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 10 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 Jeżeli przewidujesz takie modernizacje, to ok. Z drugiej strony można pójść w CPU stock na 1150 + GTX 970. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts