Skocz do zawartości

Zestaw do 4000zł (6600k vs 4690k)

Recommended Posts

Cześć,

Planuję złożenie zestawu komputerowego przeznaczonego głównie do nowszych gier/filmów oraz programowania (głównia Java/C++, czasem potrzebna będzie wirtualna maszyna). Wiem, że na forum znajduje się mnóstwo zestawów w tym budżecie z podobnymi wymaganiami, ale z racji wysokich cen procesorów najnowszej generacji Intela, większość z nich jest budowana w oparciu o 4690k. Chciałbym wiedzieć na ile opłacalne jest inwestowanie w 6600k w stosunku do 4690k. Od razu mówię, iż w przypadku 6600k nie będę go kupował w Polsce, gdyż jego ceny są śmieszne. Reszta zestawu zostanie zakupiona tutaj.

Jeśli zestaw z 6600k jest dobrym rozwiązaniem, to proszę uwzględnić jego cenę jako 1100zł - w takiej cenie jestem go w stanie kupić (wersja tray).

• Zastosowanie komputera : gry/filmy/programowanie
  • Maksymalna kwota : 4000 (budżet jest ruchomy, ale im mniej tym lepiej)
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : najbliższy miesiąc
  • Których części potrzebuję : buda
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : tak
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : zostanie zakupiony w tym samym czasie (fullHD)
  • Specjalne wymagania : wydajność + względna cisza
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak
  • Własna propozycja zestawu : na forum jest masa zestawów na i5 4690k więc ich podawał nie będę, bardziej interesują mnie zestawy na 1151
  • Inne : nagrywarka i HDD nie są konieczne, SSD co najmniej 250GB (ewentualnie mogę odłożyć zakup dysku i chwilowo wykorzystać 128GB SSD, który już posiadam choć wolałbym tego uniknąć)

Nie jestem do końca przekonany na ile aktualnie dostępne płyty główne itd. na 1151 są sprawdzone i czy jest sens w ten socket inwestować. Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez kaloszak

Zestaw na 4690K, MSI Z97 G43 wraz z GTX 970 StriX w M35 i XFX 550 oraz BX 100 to koszt 4000 zł. Jak chcesz 1151, to musisz dopłacić. Przy zakupie 6600K musisz na start dorzucić chłodzenie bo nie ma boxa.

Wtedy płyta na Asrock Z170 Pro4, pamięci DDR4 2666 MHz i wsio.