Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich Serdecznie

Jak łatwo się po temacie można zorientować, poszukuję myszki gamingowej. Przejrzałem już sporo różnych gryzoniów, ale mimo wszystko nie jestem do końca przekonany. Liczę, że ktoś tutaj zaproponuje mi coś fajnego/pomorze się zdecydować. Co do myszek mam ściśle określone wymagania:

• Jeśli chodzi o gatunki gier w które gram, to wachlarz jest tu dość rozległy, gram w FPS-y, TPS-y, MOBA, MMO, RPG, MMO/RPG, FPP, TPP. Mimo to, poszukuję myszki głównie do FPS-ów, ale także do gry osu (kto wie, ten wie, trudno tak w kilku słowach wytłumaczyć). Dodatkowo chciałbym posiadać dwa prgoramowalne przyciski pod kciukiem i przycisk zmiany poziomów DPI.
  • Rozdzielczości na których gram są dość niskie. 800-1200DPI (raczej 800) i sensitivity (w CS:GO) 3.0.
  • Tylko przewodowa.
  • Co do sensora, nie do końca wiem jaki powinienem wybrać. Zależy mi przede wszystkim na dokładności, głównie na niskich częstotliwościach, ale nie tylko, ponieważ we wspomnianym osu muszę być i szybki i dokładny. Wydaje mi się, że lepiej sprawdziłby się optyk, ale być może się mylę.
  • Jestem praworęczny, więc lekkie profilowanie w tę stronę byłoby mile widziane (ale nie musowe). Mam także dość długą dłoń 19,5 - 20cm długości. Myszkę trzymam pół palm-gripem, pół fingertip-gripem (Myszką steruję przede wszystkim palcami, delikatnie opierając na niej dłoń).
  • Jeśli chodzi o kosmetykę (jest to dla mnie dość ważny, ale nie kluczowy element), to chciałbym myszkę jednolitą, ale z podświetlanymi elementami.
  • Myszka powinna być trwała, wykonana z dobrych materiałów.
  • Przedział cenowy to do ok 200zł, mimo to zależy mi przede wszystkim na dobrej zależności jakość-cena. Nie zrażę się do myszki za 100-120zł, ale też nie pożałuję wydać 250zł.

Model który na razie najbardziej wpadł mi w oko to Steelseries Rival w wersji White.

Liczę na pomoc i ciekawe propozycje :)

No hej.

Ostatni rok używałem A4TECH Oskar X747 Blue Fire. Spoko myszka, dużo zmian DPI, dobrze wyważona (jakieś śruty można w nią wsadzać). Generalnie polecam, bo cena to jakieś 70 zł

Ale....

3 dni temu zakupiłem Steelseries Rival 100. Miałem okazję testować SteelSeries Rival na IEM w katowicach. Obie te myszki są fantastyczne. Jak kiedyś śmiałem się z ludzi co to mają myszkę i klawiaturę za kilka stów i myślą, że lepiej bd przez to grali :D

Tylko, że jak zacząłem grać na Rival 100 to od razu gram w Wolfenstaina na Uber i dobrze mi idzie :D

POLECAM!!!

EDIT:

Minusem jak dla mnie w RIVAL 100 jest dźwięk tych dwóch przycisków nawigacyjnych po boku. Są głośne i mam wrażenie wtedy jakby to była myszka za 15 zł.

Nie pamiętam jak to było w normalnym RIVALu ale może ktoś się wypowie. To dość popularna myszka i bardzo dobrze opisywana.

Edytowane przez siwy3551

Polecam tą:

http://proline.pl/?p=CH-9000071-EU

Do FPS nadaje się znakomicie (przypuszczam, że jest dedykowana dla FPS).

Co do sensora, laserowy lecz topowa jednostka Avago ADNS-9800.

Korpus myszki jest metalowy co daje już wielki plus do wytrzymałości, poza tym sam mogę przyznać, że wytrzymała jest i to bardzo, przygarnęła ode mnie kilka strzałów i jak dotąd trzyma się jak nowa.

Oświetlenie koks, trochę trzeba pobawić się w sterach albo ściągnąć gotowy profil.

Cena trochę większa niż napisałeś, ale myszka warta każdej złotówki.

Druga sprawa, że ta myszka w europie nie ma zbyt dużej popularności czyli nie jakiś kolejny srazer...

Pozdr.

Mionix naos 7000. Lepszej myszki w życiu nie miałem. Wygoda użytkowania nie do porównania z żadnym logitechem czy razerem. Zerowa akceleracja. Dobry soft. Stonowany design, dobrej jakości gumowanie. No i piekielnie precyzyjna. A wisienką na torcie jest przyjemne dla oka podświetlanie. Kabelek w ładnym materiałowym oplocie.