Ivanov 0 Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Witajcie forumowicze. Mój znajomy zamierza kupić nowego pieca, a ja sam nie podołałbym zadaniu i zwracam się z prośbą o pomoc do Was Zastosowanie komputera : Gry oraz praca w wordzie (praca jak to na studiach) Maksymalna kwota : między 5000-5500zł Kiedy zamierzam kupić komputer? teraz Specjalne wymagania: dysk SSD oraz miło by było gdyby obudowa miała potencjometr do wiatraków Których części potrzebuję : Całą jednostkę centralną Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Perferie (klawka, mysz, monitor) oraz system Win7 Inne : możliwość wzięcia PC lub części na raty, brak gotówki na "już" Znajomy jednak nie siedzi on absolutnie w temacie. Postanowił kupić cały PC w RTV Euro AGD ze względu na to, że ma raty zero procent, a kasy aby zapłacić od razu już nie . Tu link do jego wyboru: http://www.euro.com.pl/komputery-stacjonarne-pc/ntt-zkg-w999m-eu04-i7-16gb-1tb-120gbssd-gtx970-w10.bhtml Problem jest taki, że nie ma wypisanych producentów części i w zasadzie mało co jest. Dowiedziałem się również, że mają wychodzić jakieś nowe karty graficzne, konstrukcje itp. Zatem pytanie czy to dobry moment na zakup całości czy ew. poczekać z kartą . PC będzie pewnie na lata i nie będzie sytuacji, że np. za 2 lata sprzeda kartę i kupi sobie coś wydajniejszego. Edytowane 30 Października 2015 przez Ivanov Cytuj Link to post Share on other sites
rdaneel 17 Napisano 31 Października 2015 Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Witajcie forumowicze. Mój znajomy zamierza kupić nowego pieca, a ja sam nie podołałbym zadaniu i zwracam się z prośbą o pomoc do Was Maksymalna kwota : między 5000-5500zł "Monitor mam, LG TN za 250 PLN z promocji w Biedronce fafnaście lat temu".. (BTW w Biedronce mają wyczesany chleb: słowiański - tylko dlatego tam chodzę) Cytuj Link to post Share on other sites
kam_kuch 5 Napisano 31 Października 2015 Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Powiem, tak nie ważne czy komputer jest za 2k czy za 5k - gotowce omijać z daleka. Po pierwsze wartość zastosowanych podzespołów jest nieproporcjonalna do ceny sprzedaży. Drugi aspekt to gwarancja - jak kupujesz w częściach na każdą z nich obowiązuje osobna gwarancja i możesz bez przeszkód modernizować zestaw, wypinać części itp. Przy gotowych PC-tach jest już trochę problematycznie bo potrafią zamontować plomby na obudowie więc nawet o otwarciu go nie ma mowy. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 31 Października 2015 Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Perferie (klawka, mysz, monitor) Co to za monitor ? Cytuj Link to post Share on other sites
Ivanov 0 Napisano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Monitor to Samsung T23A350. Ale nie sugerujcie się tym zbytnio. Prawdopodobnie w przyszłości kupi sobie np 27 calowy. W zasadzie jaki monitor by nie był to i tak chodzi o zbudowanie jak najmocniejszego PC za ta kasę na długi okres czasu. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie kajtek. 11370 Napisano 4 Listopada 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Zatem pytanie czy to dobry moment na zakup całości czy ew. poczekać z kartą . PC będzie pewnie na lata i nie będzie sytuacji, że np. za 2 lata sprzeda kartę i kupi sobie coś wydajniejszego. Jeżeli się nie śpieszycie, to czekajcie na Pascala. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts