Dziadu 0 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Witam. Otoz zlozylem ostatnio kompa z morele.net , podlaczylem wszystko jak nalezy. Podczas uruchamiania komputera Wyskoczyl mi blad "the following channel memory did not pass CPU test. Please remove the memory then plug again. Channel B" . Dodam tez , ze na 1 ramie komputer odpalil normalnie lecz po tescie post wyskakiwal bluescreen ktorego tresci nie znam. Plyta glowna - asrock h81m s1150. Ram - crucial ballistix 8gb 1600mhz. Po podlaczeniu obu ramow wykrywalo nadal tylko 1 pamiec. Dodam tez , ze wszystko podlaczylem normalnie. I oprocz dysku z zainstalowanym systemem win7 wszystko jest nowe. @edit Czy przyczyna bluescreena moze byc to , ze system jest jeszcze ze starego kompa i sa na nim sterowniki starej plyty , karty itd. I czy wykrywa tylko 1 kosc ramu z powodu braku sterownikow plyty i karty? Oczywiście mam też nowy dysk , lecz nie mam aktualnie od kogo pożyczyć Windowsa. Edytowane 27 Października 2015 przez Dziadu Cytuj Link to post Share on other sites
tom223 21 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Hej Rozumiem, że oba ramy działają prawidłowo tylko na 1 wejściu, natomiast 2 slot odmawia posłuszeństwa? Masz najnowszą wersje BIOS'u? Najłatwiej bedzie jak pozyczysz od kolegi 2 kostki ramu i wlozysz do plyty / badz wezmiesz swoje kostki do kumpla. Cytuj Link to post Share on other sites
Dziadu 0 Napisano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Tak , obie działają poprawnie.. Na 1000% , ponieważ w BIOS patrzyłem to wykrywa mi normalnie RAMy , ale niestety tylko 1 kość.. Wydaje mi się , że tej drugiej nie wygrywa dlatego , że nie mam jeszcze zainstalowanych sterowników do płyty głównej i karty graficznej , ponieważ podłączyłem dysk ze starego komputera (na nim jest już zainstalowany windows + sterowniki do starej płyty głównej i karty graf. Jednak zastanawia mnie , czy przyczyną tych BLUESCREENÓW jest to , że podłączyłem stary dysk twardy z wgranym już wcześniej windowsem? Cytuj Link to post Share on other sites
GergG 134 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 czy przyczyną tych BLUESCREENÓW jest to , że podłączyłem stary dysk twardy z wgranym już wcześniej windowsem? Jak najbardziej możliwe .. Cytuj Link to post Share on other sites
Dziadu 0 Napisano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Okej. Około 22 godziny będę miał Windowsa 7 , więc zainstaluje go na nowym dysku i spróbuje odpalić wpierw na 2 ramach , a jeżeli nie zadziała to chociaż na jednym. Wiem , że przyczyną mogą też być wygięte piny , lecz sprawdzałem i wszystko wygląda jak najbardziej OK. Cytuj Link to post Share on other sites
tom223 21 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Najprawdopodobniej uszkodzony jest 2 slot RAM'u na płycie przez co nie jest wykrywany on w BIOS'ie. Cytuj Link to post Share on other sites
Dziadu 0 Napisano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Czyli Płyta do reklamacji ? Cytuj Link to post Share on other sites
greedycat 16 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Kiedy będziesz instalować system na nowym dysku odłącz stary:) A jak z płytą, to jeszcze nie można mieć pewności. Jest prawdopodobne, że stary dysk jest przyczyną problemów Cytuj Link to post Share on other sites
tom223 21 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Tak jak kolega wyżej sprawdź wpierw ten dysk. Sprawdz tez wersje BIOSa Natomiast, zeby miec pewnosc co do tej plyty to wlozylbym wpierw inne RAMy. Dopiero wtedy zlozylbym reklamacje. Cytuj Link to post Share on other sites
katystopej 838 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Slot ramu swoją drogą ale no kufa, kto odpala starą windę na nowej konfiguracji ? Z kartą graficzną to przejdzie bez problemu ale nie z płytą, postaw windę na czysto i wtedy cokolwiek sprawdzaj. Cytuj Link to post Share on other sites
Dziadu 0 Napisano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Okej. Po powrocie do domu sprawdze wszystkie mozliwosci Cytuj Link to post Share on other sites
macf2 168 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) W takich przypadku nie mal pewne że problemem jest zepsuta kość lub gniazdo, sam nie dawno składałem z części które mi zostały kolejnego kompa szwagrowi i wywalało BS z podobnymi komunikatami też był stary dysk z win 7, ale problem znikł po pozbyciu się połowy ramu, jednej kości po prostu nie obsługiwała mimo iż była sprawna najlepiej przy zakupie ramu kierować się http://www.asrock.com/mb/Intel/H81M/index.pl.asp?cat=Memorytego typu wykresami. Edytowane 28 Października 2015 przez macf2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts