Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Otoz zlozylem ostatnio kompa z morele.net , podlaczylem wszystko jak nalezy. Podczas uruchamiania komputera

Wyskoczyl mi blad "the following channel memory did not pass CPU test. Please remove the memory then plug again. Channel B" . Dodam tez , ze na 1 ramie komputer odpalil normalnie lecz po tescie post wyskakiwal bluescreen ktorego tresci nie znam. Plyta glowna - asrock h81m s1150. Ram - crucial ballistix 8gb 1600mhz. Po podlaczeniu obu ramow wykrywalo nadal tylko 1 pamiec. Dodam tez , ze wszystko podlaczylem normalnie. I oprocz dysku z zainstalowanym systemem win7 wszystko jest nowe.

@edit Czy przyczyna bluescreena moze byc to , ze system jest jeszcze ze starego kompa i sa na nim sterowniki starej plyty , karty itd. I czy wykrywa tylko 1 kosc ramu z powodu braku sterownikow plyty i karty? Oczywiście mam też nowy dysk , lecz nie mam aktualnie od kogo pożyczyć Windowsa.

Edytowane przez Dziadu

Tak , obie działają poprawnie.. Na 1000% , ponieważ w BIOS patrzyłem to wykrywa mi normalnie RAMy , ale niestety tylko 1 kość.. Wydaje mi się , że tej drugiej nie wygrywa dlatego , że nie mam jeszcze zainstalowanych sterowników do płyty głównej i karty graficznej , ponieważ podłączyłem dysk ze starego komputera (na nim jest już zainstalowany windows + sterowniki do starej płyty głównej i karty graf. Jednak zastanawia mnie , czy przyczyną tych BLUESCREENÓW jest to , że podłączyłem stary dysk twardy z wgranym już wcześniej windowsem?

W takich przypadku nie mal pewne że problemem jest zepsuta kość lub gniazdo, sam nie dawno składałem z części które mi zostały kolejnego kompa szwagrowi i wywalało BS z podobnymi komunikatami też był stary dysk z win 7, ale problem znikł po pozbyciu się połowy ramu, jednej kości po prostu nie obsługiwała mimo iż była sprawna najlepiej przy zakupie ramu kierować się http://www.asrock.com/mb/Intel/H81M/index.pl.asp?cat=Memorytego typu wykresami.

Edytowane przez macf2