donio1995 0 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Witam, zaoszczędziłem ostatnio troszkę pieniędzy i chciałbym kupić nowy telefon, swój sony xperia j który mam już 3 lata doprowadza mnie już do szału swoimi zawieszeniami, małą ilością pamięci i ledwo działającymi podstawowymi aplikacjami jak messenger czy gmail, chciałbym kupić telefon minimum z 1GB ramu i 4 rdzeniowym procesorem, jakiś HTC, Huawei, Samsung czy sony. Telefonu używam do codziennych rzeczy jak przeglądnać faceboka, messenger, mail, internet, czy youtube. Jakie modele polecacie do 600-700zł, byleby wszystko ładnie plynnie działało i nie zawieszało się? pozdrawiam i dziękuje z góry za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Sony Xperia Z1 (ekran do którego trzeba się przyzwyczaić - choć raczej po twoim poprzednim telefonie skok na przód a nie w tył) , Sony Xperia Z1 Compact (słaby aparat) , LG G2 (może drożej wyjść) Wszystkie mają 2gb RAM i procesor Snapdragon 800. Android żeby chodził płynnie potrzebuje co najmniej 2gb RAM i Snapdragon 615 lub wyżej (wszystko niżej tnie). Edytowane 27 Października 2015 przez ArioX Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Ariox pisze głupoty, wiec go nie słuchaj. Z1 ma wyjątkowo zły ekran, więc go nie bierz pod uwage. Co do procesora i pamieci to również nieprawda, nie można tak generalizować. Taki S4 ma 2GB ramu i co? I kupa, chodzi fatalnie. Wynika to po niekąd z ekranu fhd, poniekąd z nakladki samsunga. Co do procesora, to w tym przedziale cenowym , króluje snap 400 , który w zupełnością radzi sobie z rożdzielczościa hd. Polecam, lg 3gs, moto g, p8lite, a jak na dwie karty to asus zenfon 2. Najlepiej podejdz do sklepu dotknij i zobacz , ktory Ci najbardziej pasuje. Jeżeli zaś interesuje cię używka , to chyba lg g2 jest bezkonkurencyjny. Małe sprostowanie , to xperia z ma fatalny ekran, z1 juz troche poprawilit Ale ciężko bedzie znalesc ja w przyzwoitym stanie za te pieniądze. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Z1 jest dość duży jak na 5". Taki Lg G2 pomimo większej przekątnej ekranu ma zauważalnie mniejsze wymiary. Co do samych wyświetlaczy w sony macie racje, daleko im np. do Amoledów czy choćby dobrego IPS. Miałem Xperie T, Z i Z1 w rękach. Ten pierwszy miał najsłabszy wyświetlacz zdecydowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
mwnath 77 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Do twoich potrzeb idealnie pasuje Lumia 730. Na popularnym serwisie ogłoszeniowym dostaniesz ją za jakieś 650zł. Nie pchaj się w androida bo to strata kasy, ten system działa płynnie jedynie we flagowcach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 27 Października 2015 Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) 1. LG G2 - który orgazmicznie działa na @Marek Lolasi to w tej cenie ciężko będzie wyrwać w dobrym stanie. Jest on dobry, na pewno nie lepszy (a jeżeli to tylko ekranem) od Sony Xperia Z1. 2. (ponownie do @Marek Lolasi) SGS4 miał 3 wersje wypuszczone na Europę i9500, i9505 oraz w najmniejszej ilości dostępna i9506. Różnice są takie że i9500 (Exynos) oraz i9505 (Snapdragon 600) miały dużo słabsze procesory od i9506 (Snapdragon 800). Tak więc SGS4+ czyli i9506 z procesorem Snapdragon 800 jest bardzo dobrym wyborem - pod warunkiem że działa pod kontrolą Android 4.4 (pod 5.0 strasznie ciął z początku, choć może to już poprawili). Chcę zauważyć że i9500 oraz i9505 nie łapią się w moją listę dobrze funkcjonujących android-fonów - procesory niższe od Snapdragon 615 (mimo 2gb RAM). 3. Następny absurd Pana @Marek Lolasi - Snapdragon 400 który radzi sobie z HD... Cóż... Może na Windows Phone... Na Androidzie jednak sobie z niczym nie radzi. Jeśli ktoś ci wciska android-fona ze Snapdragon 400 to musi Cię chyba nienawidzić. 4. Huawei P8 Lite jest dobrym wyborem - ale wiedz że jest to smartfon słabszy wydajnością od Z1 czy G2... No i co ważniejsze - wyjdzie ponad budżet. 5. Z1 ma słaby ekran, ale przyzwyczaisz się w 2 dni. Tzn nawet nie tyle słaby jak ma słabsze kąty widzenia przez co taki się wydaje. (ja miałem i LG G2 i Xperia Z1 - z tych dwóch LG G2 oddałem tacie - Z1 był dużo bardziej funkcjonalny i miał lepszy aparat. 6. (do @Longhorn) ty widziałeś wyświetlacz w Xperia Z2? Daleko mu do czego? Co do niższych Xperii to coś za coś - gorszy wyświetlacz (ale na litość - nie tragiczny), dlaczego? Żeby wsadzić tam jakieś logiczne podzespoły - i masz tutaj 3 flagowce - LG G2, HTC One M7, SGS4 (i9500 oraz i9505, nie i9505 bo on wyszedł dużo później) oraz Xperia Z1 i Xperia Z1 Compact (to samo co Z1 tyle że mniejszy ekran i w HD no i gorszy aparat, wydajnością lepszy niż każdy z wyżej wymienionych). No i co kupisz? LG G2 pewnie, tyle że w Polsce nie było długi czas wersji 32gb (teraz jest z wątpliwą gwarancją), dlaczego ma to znaczenie? Bo to cudo nie ma slotu na kartę pamięci... I dużo słabszy aparat niż wielu twierdzi (w temacie Opinie robiłem porównanie G2 z Z1 - zobacz ostatnie strony) Więc co patrzysz dalej? SGS4 - wydajność Snapdragon 600... cóż... procesor który po prostu nie jest w stanie FHD bez lagów pociągnąć... Więc szukamy dalej - HTC One M7 - to samo co SGS4 tyle że z dużo gorszym aparatem i baterią. Szukamy dalej? Nexus 5 od LG jest... musi być super? Ano nie musi bo bateria jest do d... ale dosłownie... I jakby tego było mało to jak wszedł android 5.0 to pogorszył czas pracy niemal o 30% (a przypominam, że już wcześniej było tragicznie). I z czym zostajesz? Sony Xperia Z1 lub Z1 Compact. Obie po 1 minusie mają - Z1 ma ekran do którego się trzeba przyzwyczaić, ale wciąż jest to ekran FHD - Z1 Compact dość słaby aparat (sorki za błędy jeśli są jakieś - pisałem z komórki) PS. Masz jeszcze Lumia 735 i 640 - na nie złego słowa nie powiem (choć to już inny system operacyjny - może warto to przemyśleć?) Edytowane 27 Października 2015 przez ArioX Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Nie popadajmy w paranoje, autor na telefon cche przeznaczyc 700, a tu polecane same flagowce z snapdragonem 800. Powtarzam jeszcze raz procesor nie jest najważniejszy w telefonie za tą kase. Taki mate 7 ma krima, ktory wydajnosciowo jest na poziomie s4 pro i ... Dziala calkiem plynnie. Analizujac poprzedni post, telefony takie jak lg g4s, galaxy alpha, itp. To szmelce , które cały czas się lagują? Tak? A co do s4 to mialem z s 800 i też demonem szybkości nie był. Poprostu nakladka samsunga jest zle z optymalizowana. Różnica pomiedzy snapem 600 a 800 nie jest duza, około 300mgh wyższa częstotliwość no i grafika 330 zamiast 320( to akurat da się odczuc w grach). Cytuj Link to post Share on other sites
donio1995 0 Napisano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) chyba zdecyduje się na Xperie Z1 Compact z tego co czytam na jego temat nie jest złym wyborem, trzeba będzie pewnie dopłacić trochę ale to już jestem w stanie Edytowane 28 Października 2015 przez donio1995 Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 @Marek Lolasi znowu się zapędził widzę 1) Samsung Alpha jest świetny (w tej cenie raczej nie znajdziesz go), nie wiem skąd wstrząsnąłeś to że niby ja twierdzę że laguje. 2) Procesor to nie wszystko? Ano na pewno nie... ale na litość - to jeden z najważniejszych elementów. 3) Różnica pomiędzy Snapdragon 600 a 800 nie jest duża? Zobacz na testy - w nich Snapdragon 600 jest 2x słabszy od Snapdragon 800 (w niemal każdym teście). Cytuj Link to post Share on other sites
Marek Lolasi 96 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Kolega ariox , zachowuje się jak nasi politycy, czyta wybiórco i wyrywa słowa z kontekstu wypowiedzi. Co to snapa 600 napisałem , że najwieksza zmiana jest gpu, co cpu to jest szybszy proporcjonalnie do szybkości zegara.(ma jeszcze lepiej zoptymalizowane zarządzanie energią). Co do porównania z mate 7 - brak odpowiedzi, w sumie też bym nie wiedział co odpowiedziec. Pisząc o alphie miałem na myśli jego "słabe" bebechy, w porównaniu do telefonów ze snapdragonem 800. Móże powiniem podać przyklad samsunga a5? Sorki mój bład. Wracajac do tematu z1 compact jezt dobrym wyborem (aparat nie jest taki słaby, a bateria wysmienita). Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Kolega ariox , zachowuje się jak nasi politycy, czyta wybiórco i wyrywa słowa z kontekstu wypowiedzi. Dokładnie pisałem o czym mówiłeś. Co to snapa 600 napisałem , że najwieksza zmiana jest gpu, co cpu to jest szybszy proporcjonalnie do szybkości zegara. czyli wciąż wolniejszy od Snapdragon 800 Co do porównania z mate 7 - brak odpowiedzi, w sumie też bym nie wiedział co odpowiedziec. ja wiem - PONAD BUDŻET - naucz się czytać posty z prośbami o pomoc. Pisząc o alphie miałem na myśli jego "słabe" bebechy, w porównaniu do telefonów ze snapdragonem 800 w Alpha nie ma nic słabego - jak tak piszesz to... po prostu nie pisz już... Snapdragon 800 to wg mnie najlepszy (na swoje czasy) procesor mobilny jaki wyszedł. Zarządzanie energią - cudo, temperatury - cudo, wydajność, grafika, etc - cudo. Cytuj Link to post Share on other sites
grzechu9797 56 Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 ArioX ma racje.Jedynie do wyższości aparatu mam zastrzeżenia.Z1 akurat robi kiepskie zdj,lepsze juz idzie zrobic lumia 735.. Cytuj Link to post Share on other sites
ArioX 518 Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Lumia 720 już lepsze zdjęcia robi od Z1 czy G2. Też to pokazałem w porównaniach nie raz. A Lumia 735 robi lepsze fotki niż większość flagowców z tego roku. Cytuj Link to post Share on other sites
Spajd 0 Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 poszukaj sobie na aliexpress przychodzą z zagranicy ale 2x taniej/ Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts