chemik 0 Napisano 22 Maja 2009 Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Witam Mój problem prezentuje się następująco. Posiadam monitor 21'' CRT SONY E500E. Do tej pory wszystko było idealnie. Na co dzień używam systemu Windows XP PRO 32-bit. Jakoż, że nie dawno miała miejsce premiera Windows 7, postanowiłem wypróbować tego podobno godnego następcy XP. Dodam, że system pobrałem z oficjalnej strony producenta, nie z żadnych stron z torrentami czy innymi rzeczami. Sama instalacja przebiegała bezproblemowo, do czasu aktywacji. Po ostatnim restarcie na koniec instalacji moim oczom nie ukazał się już żaden obraz. Monitor niby coś wyświetla, bo ani nie przechodzi w stan uśpienia, ani się nie wyłącza. Robi się po prostu czarny zaraz po zniknięciu loga uruchamiania systemu i tak pozostaje. Próbowałem przełączać sygnał na 2 wyjście z karty graficznej, zmieniać kabel sygnałowy, przejściówki DVI na DSUB. Nic nie pomogło. Ostatecznie odkopałem swojego starego 17'' CTX i o dziwo obraz pojawił się bez najmniejszego zająknięcia. Co to może oznaczać?? Czy mój SONY E500E po prostu nie jest wspierany przez najnowszy system ?? Na działającym CTX zainstalowałem najnowsze sterowniki z strony producenta karty, niestety nic to nie pomogło. Obraz udało się uzyskać chwilowo tylko w czasie podłączenia dwóch monitorów (CTX i SONY) oraz ustawienia trybu klonowania sygnału. Niestety już po odłączeniu CTX sytuacja wraca do stanu pierwotnego tj. czarnego ekranu. Próbowałem wymuszać rozdzielczości programami zewnętrznymi typu RivaTuner. Brak efektów. Wychodzi na to, że monitor został pominięty w czasie pisania systemu i po prostu nie jest wspierany czy tam rozpoznawany. Nie ukrywam, że mimo wielu zalet paneli LCD uznaje pewną wyższość technologi CRT. Jest to moje subiektywne zdanie. Prosiłbym, jeżeli nasunie się komuś jakieś rozwiązanie mojego problemu o poradę. Tylko nie chciałbym widzieć sugestii typu "Zmień monitor" bo jak bym mógł i chciał to uwierzcie zrobił bym to. Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanko. Mianowicie może by kupić inny 21'' CRT?? Cena nie jest tak duża jak w przypadku dobrego LCD, może warto ?? Podam jeszcze konfiguracje komputera: Pentium Dual Core E5300 @ 3,51 GHz Gigabyte P965 S3 F13 KingMax DDR2 1066MHz 4 GB Gigabyte 8800 GT 512 MB + NV Silencer Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 22 Maja 2009 Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Przedziwna sytuacja... Pod XP działał KAŻDY monitor - nawet bez sterowników od producenta... Nie wiem, czy Win7 na to pozwala, ale może podłącz na moment swoją starą 17'tkę i zainstaluj sterowniki od 21'ki Sony: http://www.nodevice.com/driver/E500/get40209.html Po czym wyłącz komputer, podłącz ponownie monitor Sony i sprawdź, czy problem zniknął. Ostatnia "rada" to włączenie (lub nawet podłączenie) monitora dopiero po załadowaniu systemu - raczej nie pomoże, chociaż kto wie - warto spróbować. Cytuj Link to post Share on other sites
chemik 0 Napisano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Dzięki za pomoc. Twoja rada i jeszcze kilka godzin kombinowania z mojej strony pomogły. Po za jedną rodziałką: 1280x1024 system działa i buczy Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 22 Maja 2009 Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 A jeżeli stracisz cierpliwość to przez okno 5 sekund, a ile radości Cytuj Link to post Share on other sites
pilz-e 0 Napisano 23 Maja 2009 Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 nie będę zakładać nowego tematu , problem dotyczy też monitora crt flatron f700b, ma już kilka dobrych latek nie opiszę dokładnie problemu, bo od niedawna mam nowy monitor a flatrona wziął brat z tego co wiem to po pewnym czasie wyświetlany obraz zmniejszył się do poziomej kreski, monitor wyłączył się i podobno było czuć zapach przepalenia, więc trochę głupie pytanie bo logicznym wydaje się że coś tam się przegrzało - jest jakiś sens zanosić do serwisu czy po prostu "zgon"? z powodów finansowych wygodniej by było zapłacić za naprawę (chyba że skasują kilka stów ) niż kupować nowy monitor jakiś czas wcześniej monitor był już w serwisie, bo wyświetlany obraz zmieniał się cały na żółty i majster coś tam poradził Cytuj Link to post Share on other sites
chemik 0 Napisano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 No i powracamy do tematu :mrgreen: Niestety to kilku dniach używania monitorka w W7, problemy z obrazem powróciły :? Mianowicie nie zdołałem odpalić żadnej gry w wyżej wymieniony systemie. Na twardo ustawia się rozdziałka 1280x1024, a jak pisałem w pierwszym poście to zabija obraz. Zmuszonym byłem powrócić do XP i cieszyć się działającym obrazem @torture Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak bym to chętnie zrobił, tylko jest jeden mały szkopuł - BRAK KASY NA NOWY :twisted: Cytuj Link to post Share on other sites
Dragon 5 Napisano 26 Maja 2009 Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 nie będę zakładać nowego tematu , problem dotyczy też monitora crt flatron f700b, ma już kilka dobrych latek nie opiszę dokładnie problemu, bo od niedawna mam nowy monitor a flatrona wziął brat z tego co wiem to po pewnym czasie wyświetlany obraz zmniejszył się do poziomej kreski, monitor wyłączył się i podobno było czuć zapach przepalenia, więc trochę głupie pytanie bo logicznym wydaje się że coś tam się przegrzało - jest jakiś sens zanosić do serwisu czy po prostu "zgon"? z powodów finansowych wygodniej by było zapłacić za naprawę (chyba że skasują kilka stów ) niż kupować nowy monitor jakiś czas wcześniej monitor był już w serwisie, bo wyświetlany obraz zmieniał się cały na żółty i majster coś tam poradził A nie miał czasami kwiatka nad monitorem i go nie podlewał Takie coś często się robi po zalaniu monitora wodą. Najpierw wąski ekran a później buuum Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts