aros_r 0 Napisano 23 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 mam taki problem, otóż mam WINXP zainstalowany od dawna na głównym dysku C: teraz dokupiłem 2 nowe dyski 2T i chcę zrobić z nich macierz RAID0, wszystko przebiega dobrze do momentu startu istniejącego systemu, niebieski ekran !!! gdy w BIOS ustawię kontroler na IDE to jest OK, ale nie widzi RAID, skumałem że problem leży chyba w braku sterowników do RAID dlatego się wywala, pytanie : jak doinstalować sterowniki RAID aby system ruszył ? Wiem, że potrzebna jest dyskietka ze sterownikami, ale podczas instalacji nowego systemu, a ja nie chcę instalować od nowa systemu tylko dostawić macierz, czy jest to możliwe ? proszę o pomoc bo moje wszystkie pomysły nic nie dały, aha, próbowałem to zrobić na drugim kompie z VISTA 64 - zachowanie identyczne !!!!! Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 23 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Sterowniki do RAID instalujesz przed instalacją systemu, czy to Windows XP, czy 7. Posprawdzaj każdy jeden dysk odzielnie. Może dysk po prostu jest walnięty, i dlatego system się sypie. Wkońcu to odczyt blokowy, "trochę z tego - trochę z tego". Cytuj Link to post Share on other sites
Riotstarter 0 Napisano 25 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Mi sie kiedys udalo 'wstrzyknac' sterowniki do raidu po windowsem XP. Czyli w biosie ustawilem IDE, a jak sie windows XP uruchomil to w device manager manualnie podmienilem sterownik na te raidowe. Potem zrobilem reset i w biosie przestawilem na raid. I wszystko smigalo. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 25 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2010 Czy ja dobrze zrozumiałem? Chcesz zrobić RAID0 z dwóch dysków 2TB? 2x2TB? Nie da rady. Cytuj Link to post Share on other sites
aros_r 0 Napisano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Riotstarter A który sterownik konkretnie podmieniałeś ? Bo ja podmieniałem z dystkietki startowej kontroler IDE 2 i 4 port ICH8, czy moze podmienic "kontrolery SCSI i RAID" bo próbowałem takiej podmianki ale nie za bardzo dało efekt oprócz tego ze mam zaktualizowane sterowniki torture a czemu nie da rady zrobić raid z 2x2T ? Jest jakiś limit, ograniczenie ? Cytuj Link to post Share on other sites
marcinus13 3 Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Tak, WinXP nie zaboot'uje się z dysku większego niż 2,19 TB. Zobacz tu: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Dys ... 31414.html Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 proszę o pomoc bo moje wszystkie pomysły nic nie dały, aha, próbowałem to zrobić na drugim kompie z VISTA 64 - zachowanie identyczne !!!!! Czytajcie uważnie. Czy autor próbował instalować systemy na każdym dysku osobno? Może dysk któryś jest walnięty. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 26 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Czy ja dobrze zrozumiałem? Chcesz zrobić RAID0 z dwóch dysków 2TB? 2x2TB? Nie da rady. Riotstarter A który sterownik konkretnie podmieniałeś ? Bo ja podmieniałem z dystkietki startowej kontroler IDE 2 i 4 port ICH8, czy moze podmienic "kontrolery SCSI i RAID" bo próbowałem takiej podmianki ale nie za bardzo dało efekt oprócz tego ze mam zaktualizowane sterowniki torture a czemu nie da rady zrobić raid z 2x2T ? Jest jakiś limit, ograniczenie ? Jest ograniczenie do max 2 TB/macierz, ale to nie przeszkadza w zrobieniu 2ch macierzy, dlatego nie wiem o co konkretnie chodzi Torture Vista nie potrzebuje sterownikow RAID, powiedz jaka masz plyte glowna? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts