Curraras 3 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Witam Planuję zakupić monitor do gier mmorpg i fpsów. Monitory 120hz i 144hz odpadają ze względu że żadko kiedy osiągam 120 fps+. Zależy mi na dobrej czerni i dobrych nasyconych kolorach bez widocznego smużenia. Wyczytałem że monitory z matrycami VA plasują się gdzieś pomiędzy TN a IPS (bliżej im do IPS). Sprawdzałem parę monitorów: 1. Benq 24" LED EW2440L - VA, zupełnie inaczej wyglądały na tym monitorze kolory niż na monitorze VA od Samsunga (samsunga widziałem w sklepie). Kolory strasznie wyblakłe i bardzo zamglony obraz w grach. Dziwnie to wyglądało. 2. HP Pavilion 23xw na matrycy IPS - super kolory, obraz mega (monitor za 650 zł) jednak w grasz widoczne mocno smużenie. 3. Eizo Foris FS2434 na matrycy IPS - oddałem HP'ka i wziąłem tego EIZO bo myślałem ze skoro IPS to obraz będzie taki sam jak w tym poprzednim. Tutaj się troszkę zawiodłem, pomimo ustawiania w opcjach kolorów itd (informacje brałem z pewnego forum o monitorach EIZO), obraz mi się nie podoba tzn. zawiodłem się, nie tego się spodziewałem za 1300 zł. Zastanawiam się nad monitorem VA Samsung 23.5" S24E510CS - podobno nie ma smużenia (tutaj w sklepie w grach nie mogę sprawdzić tego a sprzedawcy próbują mi wcisnąć monitor z ekranem odblaskowym innej firmy droższej o 400 zł). Kolory są dużo lepsze w tym samsungu niż w BENQ którym testowałem, czerń jest czarna a kolory wydają się być dobrze nasycone. Pomijam fakt delikatnego zakrzywienia ekranu. W necie ludzie też piszą o monitorach Samsunga na matrycach PLS, ale to chyba tak jak w IPS. Podsumowując: Zależy mi na dobrym ostrym obrazie, z ładnymi kolorami i dobrą czernią, bez smużenia. Czy ten monitor sprawdzi się? ps. wiem że są monitory za 1,5k plus co mają wszystko lepsze ale mi chodzi akurat o ten monitor. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 jak kolory mają być "ładne" to idź do sklepu nie dla idiotów i wybieraj, nikt za ciebie tego nie zrobi Cytuj Link to post Share on other sites
Curraras 3 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) Zostawmy te "ładne" kolory i oceńmy czy monitor smuży czy nie bo w sklepie to nie mogę tego sprawdzić. Kolory mi się podobają, czerń też. W necie jest sporo opinii o matrycach VA. Jedni twierdzą że są gorsze od IPS bo mają kiepski czas reakcji i smużą (opinie z lat 2011 do 2014) a drudzy twierdzą że nie ma smużenia i że lepiej się sprawdzają w grach i filmach (opinie z 2014 i 2015). W sklepie jest wyświetlany ten sam film na wszystkich monitorach, ale tak dałem się nabrać na HPka. Na wystawie piękne kolory, ładnie na filmie wszystko było a w domu w grach smużenie. Wybierałem wzrokiem. Obraz miał najładniejszy na filmie w markecie (porównywalny z tymi co kosztował 1500zł) ale w grach szkoda gadać. Edytowane 26 Października 2015 przez Curraras Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 VA smużą, jak ktoś tego nie widzi to żadnego smużenia w życiu nie zobaczył, ani nie zobaczy, bez symulacji impulse type nie da się tego przeskoczyć, a niestety FG2421 wycofano z powodu problemów z panelem, niemniej możesz spróbować, sztuka bez wad to świetny monitor Cytuj Link to post Share on other sites
Curraras 3 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) Rozumiem czyli odpuścić sobie zakup tego Samsunga z VA bo smuży. Dzięki wielkie za odpowiedź. A co sądzicie o Dell 2415h. Błyszcząca matryca IPS. Edytowane 26 Października 2015 przez Curraras Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 błyszczące pokrycia są be Cytuj Link to post Share on other sites
Curraras 3 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Wiem że wadą matrycy błyszczącej jest to że jak padają na nią promienie słoneczne to odbija, ale obraz wygląda na takich pokryciach lepiej... Dzisiaj jadę do mediaexpert muszę podjąć jakąś decyzję... ehh. doradz moze na który zwrocic uwage... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts