Skocz do zawartości

Prosba o rade

Recommended Posts

Jeszcze jedno. Wlasnie obserwuje program CPU-Z ( jeszcze nie podkrecalem). I napiecie na Core Voltage strasznie skacze.

Wartosci pomiedzy: 1.152V - 1.252V ( skok jest przy alt+tab chociaz czasami kiedy nic nie robie tez skacze ale zadko)

Czy to jest normalne? ( atm mam odpalone 2xprzegladarka/winamp/1 gre)

Witam.

1. Pierwsza proba podkrecenia z 2.2GHz na 2,4 GHz

Po okolo 3 minutach pracy temperatura 60

http://img815.imageshack.us/f/podkrecone.jpg/

Ustawilem atm :

CPU clock x 11

CPU Host Freq : 220

-

System volt control - auto

Cpu volt - 1.40000 ( czy nie dalem zawysokiego napiecia tego sie najbardziej boje zeby nie spalic)

Czy zmiana DRAM Timingow jest konieczna?

Everest mi pokazuje w Watrosciach napiecia :

DIMM - 2.00 V ( czy to jest napiecei na ramie? nie za duze?)

Kingston 9905316-005.A04LF - nazwa ramu jaki podaje everest

AD1. 31 minuta testu - temperatury spadaja do 56/57 Orthos nie pokazuje zadnych bledow

Czy 2,4 GHz wystarczy dla tego GF 460?

Napięcie proca daj 1.45V, napięcie mostka północnego ~1.35V, dzielnik pamięci ustaw na razie 1:1 (prawdopodobnie opcja System Memory Multiplier), a fsb zarzuć 250MHz i testuj. Temperatura nie powinna przekroczyć 72 stopni. Działaj i daj znać o rezultatach :D

wg mnie nie przejdzie 250 fsb ja stawiam góra 235 chociaż u mnie kiedyś była dziwna sprawa bo np 231 nie chciało pójść a potem 235-240 szło ale tak jak mówię przy dzielniku ram 1:1 ciężko żeby pamiątki się nie sypnęły przy 250 fsb

chociaż proc prockowi nie równy i mogę się mylić ;):) wtedy zwracam honor:):]:)

Zabardzo nie wiem co sie stalo. Wczoraj ustawilem na te 2.4 GHZ i wszystko bylo ok, 0 errorow itp. Dzis rano wlaczam pc ( resetowal sie z 3x) i znowu jest 2.2 ghz:/

AD1. W moim biosie w zakladce M.I.T. znajduje sie opcja :

C.I.A.2 = CPU Intelligent Accelerator 2 ( z tego co ja zrozumialem wybierajac poszczegolne opcje mozna oc procesor)

Opci podkrecanai jest 5 :

od 5%-7% do 17%-19% ( ja podkrecilem wczoraj o 10%)

Czy skozystanie z tego nie bylo by bardziej bezpieczne/efektywne?

Czy spotkal sie ktos z czyms takim w swoim biosie?

Moja plyta : Gigabyte GA-p35-Ds3r

AD.2

Co jest lepsze:

ustawienie :

multi x 11 i FSB na np 250

czy

multi x 9 i FSB na np 333 + zmiana timingu ramu

P.S. Sa ta wartosci dla przykaldu chodzi mi bardziej co bedzie dawalo wieksza stabilnosc

AD3. Jesli byly by dalej problemy z kreceniem czy ten GTX 460 (bez podkrecenia) dalby wiekszy performance niz moj obecny gt8600? + za jakies 1.5 miesiac wymiana procka na np :

http://www.komputronik.pl/index.php/pro ... z_BOX.html

Nikt nie powie Ci, które ustawienia będą stabilne/stabilniejsze dla Twojego proca. Każdy kawałek krzemu jest inny i te sprawy trzeba testować indywidualnie. Najlepiej będzie, jeśli zarzucisz screen'a biosu z zakładki M.I.T.

Wymiana obecnej grafiki da duży przyrost wydajności w grach. Proc jest słaby, dlatego polecaliśmy Ci jego OC.

Nie pakuj pieniędzy w E7500, to nieopłacalna inwestycja. Na allegro poszukaj q6600 w rewizji G0.