Skocz do zawartości

Problemy i błędy z grami po zmianie karty.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Warren1987,

Recommended Posts

Witam

Zmieniłem kartę graficzną na gtx 970, usunąłem stare sterowniki bo miałem wcześniej amd. Mam problemy z BF4, GTA 5, Tibia, jak na razie innych nie odnotowałem. W bf4 polega na tym że gra się w ogóle nie włącza, wyskakuje błąd taki jak na zdjęciu, gta 5 nie mogę odpalić launcherem, ładuję się i po chwili wyłącz, mam błąd że muszę włączyć grę  przez playgtaV.exe, potem jest ok. Tibia nie włącz się w ogóle, jest tylko że jest błąd a log jest jak będę chciał zalogować się do gry ale nie chce się włączyć w ogóle. Gry są oryginalne. BF4 ściągnięty przez origin a GTA przez ich downolad. LoL gra się włącza ale jak chce przejść na monitor to dostaję Bug Splata. Diablo 3 w ogóle się nie chce włączyć. 

Interl i5-3570k 3,4ghz. 

Asrock Z77 Extreme4

Corsair ddr3 2x4gb, 1600mhz, cl 9.0 vengeance LP

Kingston 120GB SSDNow V300

chłodzenie procka: Cooler Fortis HE12251

windows 7 64

gefore game ready driver 358,50

http://i.imgur.com/1eGwqle.jpg

Driver Display Uninstaller użyłem do usunięcia sterowników, amd i nvidii.

Okej, napisz jeszcze jaki zasilacz bo zawsze o to pytamy. 

Na tym Radeonie rozumiem że wszystkie gry działały sprawnie?

Jeśli zakładamy że karta i sterowniki są OK to obawiam się że problem może leżeć w plikach konfiguracyjnych gier. Ostatnio też gościu miał problem z Crysis 3 - zmieniał kartę z nvidii na Radeona i gra nie chciała się uruchomić. Rozwiązaniem okazało się usunięcie pliku konfiguracyjnego z samego folderu z grą, nie pomagało nawet usunięcie folderu Gry z Dokumentów, Zapisanych Gier lub My Games w folderze użytkownika.

Spróbuj wejść do Moich Dokumentów => folder Battlefield 4 i usunąć cały folder Battlefield 4 lub po prostu tymczasowo przenieść go gdzie indziej, uruchom grę tak by stworzyła na nową ten folder i zobacz czy coś to pomoże. To jest takie kombinowanie trochę. 

Osobiście uważam że przy zmianie karty graficznej jednej firmy na drugą, może być wskazany reinstall systemu a jeśli nie systemu to samych gier, w takim sensie żeby pousuwać wszelkie dane konfiguracyjne gier (pliki cfg). To jest oczywiście tylko moje zdanie ale sam widzisz że po zmianie masz od razu kłopoty, niby działa a jednak gry się sypią.

Może ktoś kto ma GTX 970 miał podobne problemy, jest tutaj dużo userów z GTXem 970. Może ktoś się odezwie i pomoże.

Edytowane przez Warren1987
  • Popieram 1

Okey, dzięki. Spróbuję to jutro zrobić i zobaczymy jak będzie. chieftec ctg-500-80p 500w

na radeonie wszystko było ok

Okej, napisz jeszcze jaki zasilacz bo zawsze o to pytamy. 

Na tym Radeonie rozumiem że wszystkie gry działały sprawnie?

Jeśli zakładamy że karta i sterowniki są OK to obawiam się że problem może leżeć w plikach konfiguracyjnych gier. Ostatnio też gościu miał problem z Crysis 3 - zmieniał kartę z nvidii na Radeona i gra nie chciała się uruchomić. Rozwiązaniem okazało się usunięcie pliku konfiguracyjnego z samego folderu z grą, nie pomagało nawet usunięcie folderu Gry z Dokumentów, Zapisanych Gier lub My Games w folderze użytkownika.

Spróbuj wejść do Moich Dokumentów => folder Battlefield 4 i usunąć cały folder Battlefield 4 lub po prostu tymczasowo przenieść go gdzie indziej, uruchom grę tak by stworzyła na nową ten folder i zobacz czy coś to pomoże. To jest takie kombinowanie trochę. 

Osobiście uważam że przy zmianie karty graficznej jednej firmy na drugą, może być wskazany reinstall systemu a jeśli nie systemu to samych gier, w takim sensie żeby pousuwać wszelkie dane konfiguracyjne gier (pliki cfg). To jest oczywiście tylko moje zdanie ale sam widzisz że po zmianie masz od razu kłopoty, niby działa a jednak gry się sypią.

Może ktoś kto ma GTX 970 miał podobne problemy, jest tutaj dużo userów z GTXem 970. Może ktoś się odezwie i pomoże.

usunąłem folder z bf4, pojawił się nowy ale po włączeniu gry znów wyskoczył error, tak samo z Tibią. 

Edytowane przez frems

Moim zdaniem jak mówił poprzednik format na czystym systemie :) a z jakiej grafiki na jaką zmieniłeś ??

i pytanie w menadżerze urządzeń dobrze wykrywa ci grafike ??

w menedżerze jest ok. z RADEON 7770 Sapphire Vaporx

mam sporo aktualizacji pomniejszych przez windows update, pomoże to coś?

Edytowane przez frems