Skocz do zawartości

Jaki monitor 27, 2560 x 1440 do ~ 1600 zł

Recommended Posts

w erze konsol , ultra od średnich różnią się tylko lepszymi cieniami i może rysowaniem w oddali więc akurat tutaj się nie martwię. Jak by się miał taki monitor jakbym chciał do niego podpiąć konsole np ps4 , te wqhd nie będzie przeszkadzać ? 

Zastanawiałem się nad tym Benq ale do pracy. Do grania wydaje mi się, że IPS wyraźnie tańszy niż przyzwoita konkurencja, to jest ryzyko. 

Ja mam Della P2414h (średnia o ile nie niższa półka) od półtora roku  jakoś i mimo, że jeśli chodzi o kolory, response time itp jest bardzo przyjemnie i bez zastrzeżeń, o tyle ta czerń, srebrzenie i bleed doprowadzają mnie do szału. Trochę czasu na przyzwyczajenie się minęło a mi to przeszkadza coraz bardziej. Wydawać by się mogło, że to będzie problem w grach, w których poruszamy się głównie po ciemku, jakiś horroach, których ktoś może po prostu nie lubić i uznać, że dzięki temu ominie problem.... ale w Wieśku też trochę się czasu po ciemku spędza, czy to w jaskiniach, kanałach czy biegając po Velen nocą. Doświetlanie pokoju lampkami guzik pomaga.

Granie w W3, Aliena Isolation czy Metro 2034 było dla mnie strasznie irytujące. Dlatego już zastanawiam się nad zmianą monitora i przejściu na panele VA. Co prawda do gier nie ma większego wyboru w tym obszarze (głównie chodzi niską responsywność VA) ale, bez kitu, chyba będzie mi łatwiej zaakceptować niewielke smużenie niż to srebrzenie i bleed

Jeśli chodzi o WQHD, osobiście nie przemawia do mnie idea dobrowolnego pakowania się w grę na niższych detalach, albo bez należytej płynności animacji tylko po to żeby mieć wyższą rozdzielczość. 1080p na 27 calach w przypadku gier jest zupełnie wystarczające. Poza tym, o wiele bardziej przeszkadza kiepski lub brak AA (a to będziesz musiał ograniczać lub wyłączać na WQHD) niż mniejsza rozdzielczość natywna. QWHD ma dla mnie w tym momencie sens wyłącznie w kontekście przestrzeni roboczej, czyli do pracy

Edytowane przez nacho66