Skocz do zawartości

Zestaw komputerowy z monitorem LED za niecałe 4000 zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez psychics,

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Szykuję się do zakupu sprzętu komputerowego wraz z monitorem. Całość do zobaczenia w linku http://www.morele.net/inventory/info/qKb3My/

Co sądzicie o tym zestawie?

Chciałbym dodać , że ten zestaw miałby mi służyć zarówno do pisania oprogramowania (aplikacje internetowe, przetwarzanie obrazów), jak i od czasu do czasu zagrania w jakąś grę (obiecałem sobie najpierw Wiedźmina  3  :) ). Dodałem do niego także kartę dźwiękową, ponieważ czytałem oraz słyszałem o niej dużo dobrego i chciałbym się przekonać co ona potrafi. Doceniam także dobry dźwięk, jednakże nie jestem audiofilem  ;) .

Warto byłoby coś tutaj zmieniać?

Jeżeli chodzi o kartę graficzną i procesor, to jestem zdecydowany je wybrać na 99% chyba, że jakoś mnie przekonacie do czegoś innego.

Z góry dzięki i pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez Benezis

Czy na pewno lepiej wybrać kartę 4 GB? W niej szyna to 128-bitów. Natomiast, jeżeli chodzi o zmianę monitora, to czy zaproponowany przez Ciebie Philips jest w jakiś sposób lepszy niż ten, który był w moim zestawie? 

i5 4690K jest dużo lepszy niż ten 4690? Warto dopłacić?

Dzięki za odpowiedź.

• Rozwiązanie

Zmien ten beznadziejny dysk ssd na cos sensownego np. crucial bx100, jak za drogo to transcend 370

ten philips to leciwy monitor na matrycy TN. Odpuśc go sobie i dołoż do czegos sensownego np. http://www.morele.net/monitor-lg-23mp47hq-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-730022/

Procek pod oc bez chłodzenia i z uboga płyta? stanowcze nie !

Moja propozycja

http://www.morele.net/inventory/info/qgprGK/

Zakładając, ze jestes w stanie dołożyć ponad 100zł otrzymasz dużo wydajniejszy zestaw niz te ktore są wyżej. Zestaw do rozbudowy o karte dzwiekową ktora podałeś, narazie masz integre.

Na dzien dobry masz najnowsza architekture, bardzo wydajny 4 rdzeniowy procesor osadzony na budzetowej, ale wystarczającej płycie głównej z chłodzoną sekcja zasilania i 8gb szybkiej pamieci ddr4. Sensowny monitor 23cale z matryca ips(sam go używam, jest ok, nasycenie itp). Trzeba było przyoszczedzić na kilku podzespołach żeby się zmieścić z gtx970. Można jeszcze ciut zejść z ceny pakując tam i5 6400 i troche gorszy monitor.

Edytowane przez psychics
  • Popieram 1

Dziękuje Ci za odpowiedź. Muszę przyznać że całkiem spoko zestaw. Mam jednak kilka pytań:

• Na których podzespołach przyoszczędziłeś? Jestem w stanie wydać te kilka stówek więcej, by mieć pewność, że wszystko będzie świetnie działało.
  • Jeżeli chodzi o tą płytę, to czy obsłuży ona kartę dźwiękową i sieciową? Karta dźwiękowa, na której mi zależy ma interfejs PCI. W przypadku sieciowej mogę się zadowolić zwykłym wejściem USB także ok.
  • GTX 970. Nie będzie problemu z tym piszczeniem? Komputer będzie stał pod stołem, a ja przeczytałem różne opinie i teraz sam nie wiem, czy będzie to słychać czy nie.
  • Pytanie odnośnie procesora. Czy różnica pomiędzy tym, który Ty zaproponowałeś, a i5 4460 jest znaczna? Tak jak wspomniałem pracuję jako programista, najczęściej w środowisku Visual Studio i szybka praca procesora, jak i dysku SSD mogą znacząco podnieść mój komfort pracy.
  • Z tego co wyczytałem do tego procesora nie ma chłodzenia, czyli trzeba je dokupić. Jakie polecasz?

Na chwilę obecną to tyle. Świetnie, że płyta główna ma 4 miejsca na pamięć, bo chciałbym rozbudować ją w przyszłości do 16 GB.

Dziękuję Ci za poświęcony mi czas.

Pozdrawiam serdecznie.

Edytowane przez Benezis

Jak cos bedzie piszczeć wysylasz na gwarancje i wymienia na nową. Takie rzeczy sie zdazaja nawet w gtx960, wiec nie ma problemu.

Poszukaj dzwiekowki na pcie x1.

i5 6500 na stocku to wydajnośc porównywalna z i5 4690K po średnim oc, a więc jest sporo wydajniejszy od i5 4460. Do zablokowanych skylake jest chłodzenie boxowe w zestawie.

Zawsze możesz tam wpakować gtx960 zamiast gtx970 skoro jestes niedzielnym graczem, takim zabiegiem komputer bedzie jakies 500zł tanszy i można by w tym przypadku pokombinować z lepszą kultura pracy samego zestawu.

Zestaw przedstawiony przeze mnie jest kierowany ku maksymalnej wydajności. Oczywiście można złożyć coś na haswellu, ale po co cofać sie w tył.

Edytowane przez psychics
  • Popieram 1

Wygląda na to, że najlepsza na pci-e będzie karta ASUS XONAR DX jednakże kosztuje prawie 300 a to już jest trochę. Może znasz coś z dobrego jak XONAR DG tyko że na złącze PCI. 

Co do karty graficznej, to chyba zostanę przy GTX970. Chciałbym móc rozkoszować się dobrą grafiką, dlatego nie chcę jej zmieniać jeżeli mi już to zaproponowałeś :).

Jest jeszcze coś, co moglibyśmy zmienić niewielkim kosztem w tym zestawie?

Edytowane przez Benezis

Dziękuję za odpowiedź. Poszukam zgodnie ze wskazówkami :). Pozdrawiam.

Jeszcze jedno pytanie. Czy zamiast tego http://www.morele.net/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-970-4gb-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-2x-minidp-box-426018336-3521-775817/lepiej kupić tą kartę http://www.x-kom.pl/p/208786-karta-graficzna-pci-e-asus-geforce-gtx970-4096mb-256bit-directcu-ii-strix-oc.html#specification  ? Która Waszym zdaniem jest lepsza?

Edytowane przez Benezis

Z mojej strony:

1 x  Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda

1 x  Gainward GeForce GTX 970 Phoenix 4GB DDR5 256Bit (1304/7000)

1 x  SilentiumPC Gladius M35 Pure Black (b/z)

1 x  iiyama Prolite X2483HSU-B1 (LED, AMVA+, 4ms, DVI, HDMI, głośniki, USB)

1 x  Intel Core i5-4460 /3.2GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/ http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

1 x  AsRock B85 Anniversary /intel B85, LGA1150/

1 x  Antec VP-PC 500W 120mm

1 x  Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix Single Ranked

1 x  Crucial BX100 250GB (535/370MB/s)

1 x  Asus Xonar DGX

4482 zł +  kody na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa

Na start zestaw z GTX 970 od Gainwarda w dobrej cenie. Do tego SSD 250 GB oraz Asus Xonar DGX pod B85 Anniversary wraz z monitorem AMVA+

Teraz nie wiele tutaj potrzeba, żeby pójść w 1151 i DDR4

1 x  Intel Core i5-6500 /3.2GHz, 6MB, LGA1151, BOX/

1 x  Kingston 8GB (2x4GB) 2133MHz CL14 HyperX Fury Black

1 x  MSI B150 PC Mate /intel B150, DDR4, LGA1151/

1 x  Asus Xonar DG

Monitor na 23 cale na IPS. Do tego i5 6500 wraz z DDR4. i5 6500 posiada chłodzenie boxowe. 

Jeżeli nie zamierzasz podkręcać karty graficznej, to ciekawym rozwiązaniem może być:

1 x XFX Radeon R9 390 Double Dissipation 8GB DDR5 512bit (1015/6000) http://www.esc.pl/images/icons/icon-pc.jpg

• Popieram 1
1 x Asus Xonar DGX

tylko ze kajtek AIM SC8000 deklasuje Xonara DG ,o 3 poprzeczki wyżej. Gra na poziomie sprzętu za 300-350zł. Wada, to tylko stereo ale może i to zaleta, bo producent nie interesował się drobnymi tylko uderzył z grubej rury i położył na deskę konkurencje.Fenomenalny stosunek cena /jakość w promocji za 150zł. Także ,nie da rady mu coś z PCI zaproponować ?

• Popieram 1