Gradzik 0 Napisano 23 Października 2015 Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Witam. Poszukuję monitora do gier, filmów i internetu. Nie jestem jakimś progejmerem, ale lubię pograć w csa czy inne gry typu fifa 16, Oglądam też dużo filmów, jeśli mam trochę czasu to nawet codziennie jakiś film obejrzę. Kartę graficzną jaką posiadam to gtx 970. Aktualnie posiadam monitor Packard Bell Maestro 243DL i najbardziej jestem niezadowolony z kątów widzenia. Mój budżet to maksymalnie 1200 - 1300 zł, ale to 1300 zł to raczej z bólem serca. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 23 Października 2015 Udostępnij Napisano 23 Października 2015 odżałuj na FS2434, będzie dobrze służył Cytuj Link to post Share on other sites
Gradzik 0 Napisano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Dodam jeszcze, że bardzo często z komputera korzystam w nocy. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 23 Października 2015 Udostępnij Napisano 23 Października 2015 żadnego, jeżeli prawidłowo oświetlasz stanowisko pracy nie istnieją monitory do pracy po ciemku Cytuj Link to post Share on other sites
Gradzik 0 Napisano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) A filmy w nocy na tym eizo w miarę komfortowo bez żadnego oświetlenia będzie można oglądać? Może jest jeszcze jakiś inny monitor wart polecenia? Edytowane 23 Października 2015 przez Gradzik Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 24 Października 2015 Udostępnij Napisano 24 Października 2015 ten model ma bardzo przyzwoitą regulację jasności Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 (edytowane) @drachenfeles co znaczy prawidłowo oświetlić stanowisko pracy? dorzucę swoje parę groszy. Przez pół roku korzystałem z Dell'a p2714h - grałem na konsoli, czytałem, oglądałem filmy, przeglądałem neta. Byłem mega zadowolony. Minitor powędrował do mojego taty i też jest zadowolony. Kupiłem LG 24GM77 typowo do gier pod PC - zaczęły się schody. Monitor strasznie wypala oczy. Białe albo szare napisy na czarnym tle rażą okrutnie - na dellu tego nie ma. Pomimio wszelakich konfiguracji ten LG nie chce współpracować - może coś źle robię? Więc z mojej strony polecam tego Della i można zakupić ten monitor 24cale za jakieś 800zł. Nie wiem co do tergo Eizo... Właśnie się nad nim zastanawiam, ale jest mało konkretnych testów. Edytowane 25 Października 2015 przez Joelsky21 Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Też miałem tego della, a nawet jeszcze mam, bo czeka na nowego właściciela. Powiem tyle, jestem bardzo zadowolony z tego modelu. Nigdy mnie oczy nie bolały. Na granie też nie narzekałem. Teraz będę miał inny to zobaczymy, czy się zawiodę, czy nie. Tego della tylko jeżeli chcesz mieć 27 cali, a wierz mi, że jak wejdziesz na 27 cali, to nie będziesz chciał wracać na 24. Moja siostra go używała jak byłem na studiach, jak wróciłem to wziąłem go i kupiła sobie 24 cale lg. Płakała prawie, bo chciała ten 27 cali mimo, że na LG była większa gęstość pikseli. Zresztą na tft central jest test i wypadł bardzo dobrze, ma bardzo dobre czasy reakcji. Matryca pls też robi swoje, a widzę ,że lubisz oglądać filmy więc wrażenia będą fajne, a duży ekran przy filmach wg mnie to podstawa, chyba, że lubisz siedzieć blisko, ale ja wolałem leżeć sobie z dziewczyną na łóżku. Dla kogoś innego szerokie kąty widzenia (takie też są w tym eizo co masz w 1 poście) to może być wada. Koledzy w akademiku widzieli z drugiego końca wszystko co robię... Paranoja Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 @drachenfeles co znaczy prawidłowo oświetlić stanowisko pracy? równomiernie rozproszone światło optymalnie z kilku źródeł o CRI > 90, temperaturze 3800-4200K i natężeniu 400-600lx Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 @BuryZenek - co planujesz zakupić? Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 (edytowane) Po przeczytaniu tyle opinii to już sam nie wiem powiem Ci szczerze. Idę w środę do saturna obczaić jeden monitor i wtedy się dowiem dokładnie. Chciałem wziąc 1440p monitor, ale jeszcze muszę zobaczyć 4k. Jestem ciekawy czemu ten LG http://www.komputronik.pl/product/290710/Elektronika/Peryferia_PC/LG_27MU67_FreeSync_.html jest taki tani. Niestety nie am testu na tftcentral. Na prad.de polecili go. Zbiorę do tygodnia czasu wszystkie monitory do kupy i mam nadzieję, że ktoś pomoże w wyborze. Edytowane 25 Października 2015 przez BuryZenek Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 ja się zastanawiam...chyba oddam tego LG, a wezmę della p2715h albo tego eizo FS2434, którego poleca kolega drachenfeles. Problem jest taki, że nigdzie w moim mieście, Bydgoszczy nie ma na wystawce eizo. Kupić znowu coś z czego nie będę usatysfakcjonowany. Cytuj Link to post Share on other sites
BuryZenek 351 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 No chyba chciałeś napisać Della u2715h Też nad tym myślałem, ale idę w środę zobaczyć acera XB270hu i sprawdzę co jest warty ten gsync i 144hz. Dell p2715q z 4k też wydaje się być super. Ogólnie mętlik w głowie i szkoda, że na tftcentral wszystkich monitorów nie przetestowali. Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 miałem napisać Dell p2714h ogólnie nie jest mi potrzebna większa rozdziałka niż FHD. Tak stwierdzam, że czym "prostszy" monitor, bez gównopoprawiaczy tym lepszy. Siedzę na tym gównianym LG, wyłączyłem "auto jasność" a to kur#$%o nadal operuje bez mojego zezwolenia podświetleniem matrycy - i tak raz mi rozjaśnia obraz a raz ściemnia. Jak to irytuje. Jutro zwrot do saturna. Koniec z nowościami od LG. Cytuj Link to post Share on other sites
Gradzik 0 Napisano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2015 A co myślicie o takim monitorze http://www.morele.net/monitor-lg-29um67-p-30-dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-740439/ ? Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 25 Października 2015 Udostępnij Napisano 25 Października 2015 zobacz czy jest dostępny w media markt czy saturnie. Se obejrzysz i zadecydujesz. Osobiście nie brałbym takiej długiej kolumbryny. Panorama jest fajna do pracy biurowej, gdy musisz mieć kilka dokumentów obok siebie. Ale czy do grania? Jak Ci się nie śpieszy to poczekaj z zakupem. jutro zamówię tego eizo i zobaczymy czy wart pieniędzy Cytuj Link to post Share on other sites
Gradzik 0 Napisano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Tak bardzo mi się nie spieszy, tak więc poczekam na opinię. Mimo wszystko te delle też źle nie wyglądają. Zamówiłeś już ten monitor Eizo? Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 więc mam kolego tego eizo. Właśnie co go podłączyłem. Co jest w nim fajne: obraz. Naprawdę pierwsza klasa tak jak w dellu. Wygląd podobnie jak w dellu - jeden i drugi pięknie się prezentuje i nie czuć tandety. W eizo jest czujnik światła, który rozjaśnia lub ściemnia matryce - działa rewelacyjnie - łagodnie i niezauważalnie jak w gównianym LG skokowo i drażniąco. Eizo przede wszystkim nie oślepia. Nie wiem jak wygląda sprawa z graniem, bo jeszcze nie grałem. Dam znać z tym tematem w weekend. Jak narazie Dell p2714h i Eizo FS2434 to najlepsze monitory na rynku w swojej klasie - to moja prywatna opinia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gradzik 0 Napisano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Mój brat zakupił della u2414h. Nie wiem czy on ma coś z matrycą, ale obraz jest tak jakby za mgłą, a biel jest gorsza niż w mojej TN-ce, tak to ma być? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 niestety moja szklana kula jest na przeglądzie, nie dam rady w tej chwili zobaczyć jak się zachowuje Cytuj Link to post Share on other sites
Joelsky21 2 Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 pytanie czy kupił używanego czy nowego. Jak nowego to oddaj i weź z innej sieci tego samego. Zrób tak aby być zadowolonym. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts