Skocz do zawartości

Nowy smartfon do 3000zł

Recommended Posts

Witam, ze względu na fakt, że w moim Nexusie 4 padł głośnik używany podczas rozmowy, przymierzam się do kupna nowego telefonu. Miałem do czynienia tylko z Androidem, a nie jestem aż tak do niego przywiązany, dlatego kieruję pytanie tutaj. :)

• mój budżet : najlepiej w przedziale 2,5-3k
  • gdzie i jak zamierzam dokonać zakupu : sklep internetowy, bądź stacjonarny
  • nówka czy używka : nowy
  • preferowany rozmiar wyświetlacza : ~4-5 cali
  • preferowany system mobilny : może być zarówno Android jak i Windows, lub iOS
  • do czego będę używać urządzenia : internet, poczta, dzwonienie/sms, czasem zdjęcie, od święta jakaś gra dla zabicia czasu
  • moje najważniejsze wymagania : stabilność oraz płynność systemu, a także aplikacji; rozsądny czas działania na baterii (minimum jeden dzień intensywnego używania byłby wskazany); przyzwoite zdjęcia; wysoka jakość wykonania (m.in. jak najmniej plastiku)

Szczerze - Iphone 6 64gb. Poza bateria spełni wszystkie twoje wymagania. Jeśli bardzo zalezy Ci na baterii to rozwaz iphona 6+ tez 64gb. Ma duzo lepsza baterie. Generalnie dzien intensywnego działania wytrzymaja raczej tylko telefony 5,5 cala i wieksze. Wyjatkiem moze byc xperia ale tej ci nie polece to ich telefony nie sa warte takich pieniedzy. 

Za taką kwotę wybrałbym iPhona 6. Jakość wykonania, zastosowane podzespoły i system iOS tworzą razem naprawdę znakomite urządzenie. Jeszcze pozostaje kwestia rozmiarów. Napisałeś że poszukujesz około 4.5-calowego telefonu. W tym wypadku lepiej sprawdzi się zwykła wersja iP6. Wersja Plus jest trochę większa gabarytowo. Wszystko zależy od tego jak duże masz dłonie. Sam posiadam Nexusa 5, który ma 5' cali. Ze względu na małą dłoń mam czasami małe problemy przy obsłudze go jedną ręką. Niestety większość producentów wypuszcza teraz telefony 5cali+, zwłaszcza w tych modelach ze średniej i wyższej półki. Teraz wiem że gdy będę kupował telefon to będę szukał rozwiązania między 4.5' a 4.7' cali.

Edytowane przez kam_kuch