Skocz do zawartości

Zestaw do grania i pracy [do 9000 PLN (cena bez monitora/hdd/ssd)]

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez JCown,

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : gry/praca (programowanie, czasem obróbka i skręcanie filmu)
  • Maksymalna kwota : 9000 PLN
  • Których części potrzebuję : wszystko bez dysków twardych (sdd, hdd - już kupione) no i monitora tutaj nie liczymy
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak
  • Rozdzielczość mojego monitora i model: 1440p (na razie to będzie Asus PG279Q - jeszcze czekam na pojawienie się oficjalnych cen, jak macie jakieś uwagi do tego monitora [no może poza tym, że "drogo" i delta jednak nie taka jak na dobrych IPS-ach :/] to z przyjemnością wysłucham) Ogólnie ekran będzie używany przeze mnie do grania (głównie FPS) + okazjonalne skręcenie filmu + dla żony do pracy (obróbka foto) Mam świadomość, żę tak naprawdę nie jest to idealny monitor ani do gier ani do obróbki foto. To po prostu taki kompromis (tak wiem - w słabej cenie:) )

Moje wymagania do monitora : 1440p (980ti nie daje "płynnie" rady w 2k), GSYNC, HDMI, IPS (wedle mojej najlepszej wiedzy tylko ten wchodzący ASUS to ma) Pytanie z innej beczki - może warto pójść mimo wszystko w 4K (bo wtedy odpada w karcie graficznej potrzeba bawienia się w Antyaliasing (obraz ma już zbyt dużą rozdzielczość, żeby oko zauważyło) i mimo takiego 4k - 980 ti da radę? Jakie są wasze opinie ?

• Specjalne wymagania : Brak
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Brak
  • Własna propozycja zestawu : http://www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=68804
  • Inne : Prosiłbym o uwagi co do wybranego zestawu (mam już zakupiony po okazyjnych cenach na agito : SSD 1TB Samsung 850 EVO oraz Seagate Baracuda 3TB (tak wiem, że ten dysk [i firma] potrafi być awaryjny - ryzyk fizyk:) ) Rozterki jakie miałem to a propos chłodzenia procka. Chętnie bym poszedł w chłodzenie gotowymi zestawami wodnymi (niestety albo stety - nie uśmiecha mi się wykładanie 2k-4k na pełne chłodzenie wodne[choć wtedy mówimy o pełnym chłodzeniu]). Tylko, że za 2,3 krotnie większą cenę (np. Corsair H110) dostanę max 10% większą wydajność względem najwydaniejszego chłodzenia powietrznego (Scythe SCMGD-1000 Mugen MAX czy Noctua NH-D14). Więć to się chybya mija z celem (ale czekam na opinie)
  • Odnośnie zasilacza. Wiem, że na przedstawiony zestaw jest "za mocny" Natomiast w przyszłości rozważam SLI lub wymianę na jeszce niewydanego dwurdzeniowego potworka od Nvidii (ehhh, pomyśleć, że 4-5 lat temu nie spojrzał bym na nic innego niż AMD. Dzisiejsze AMD to cień dawnego AMD. Ich odgrzewane przecenione "odgrzewane kotlety" to jakaś jawna kpina. W segmencie premium - jedyne czym mogli walczyć - ceną - pokpili sprawę...)
  • Oddzielna kwestia to wybór myszki/klawiatury. Jak byście mogli coś zaproponować to byłbym bardzo wdzięczny. Moje wymagania co do myszki : Minimum te 7 przycisków (prawy, lewy, pokrętło, DPI+, DPI- i dwa z lewej) i bardzo mi zależy na pokrętle myszy, który można używać "w prawo" i "w lewo" Taką opcję ma np. Logitech g600 ale do mysz głównie do MMO a mnie interesuje raczej FPS.
  • Co do pozostałych parametrów myszy czyli laser vs optyczny (co jest de facto nieprawdą bo myszki optyczne też są ... laserowe :) ) to już naprawdę rzecz drugorzędna. Tak samo jeżeli chodzi o DPI - nie potrzebuje 9348394839 DPI :) (czyli Avago 9800 to nie jest "must have") Zresztą jak na ekran 1440p to spokojnie 3200 DPI styknie (chociaż na forach widziałem jak ludzie zaklinali się, że im najlepiej się FPS-i na 800 czy 400 DPI:) )
  • Kwestia przewodowa/bezprzewodowa mysz - wolałbym przewodową bo nie chce mi się baterii zmieniać. Ale jak mnie ktoś przekona, że tego czego szukam nie ma "w przewodzie" i, że opóźnienia, herce i inne "parametry" są na takiej bezprzewodowej myszce tak samo dobre jak przewodowej - to może się "poświęce" (seriously - czy komuś może przeszkadzać ten kawałek kabelka wychodzący z myszki ? :) )
  • Jak by się dało to w zestawie klawiaturę (niskoprofilową) - teraz mam A4Tech LCD-720 i bardzo sobie chwalę (klawiatura nie jest "gamingowa" - ale pisze mi się na niej idealnie)

Z góry dzięki za jakieś opinie!

Edytowane przez larryguy

Nie wiem czy tu można podawać linki do zagranicznych for, ale na youtubie jak wpiszesz sobie nazwę modelu to zobaczysz jakie są problemy. Do tego dochodzi totalna loteria jeśli chodzi o bad pixele oraz źle spasowane elementy obudowy. Byłem napalony na ten monitor, ale za taką kasę powinno dostawać się o wiele lepszej jakości produkt.

P.S. https://www.youtube.com/watch?v=42B6RzyTlFE

Edytowane przez Piospi

Ale co mnie bad pixele ? Zamawiam przez neta mam 14 dni aby zwrócić towar. Taki filmik jak ten powyżej co wkleiłeś to mogę skręcic w 10 min z każdego monitora. Jest to w formie jakichś dziwnych migawek - bez pokazywania całego monitora (nazwy modelu) więc to równie dobrze mógł być filmy skręcony przez konkurencję lub tak prostu "dla fun-u" oczerniania.

Może jak zobaczę filmik, gdzie ktoś "ciąglę" kręci - pokazując nazwę modelu i potem pokazuje cały monitor i zbliżenie na te badpixele - to może uwierzę (ale po takim filmiku to co najwyżej, że trafił się jeden wadliwy model) To, że trafił się jeden model - nie oznacza, że taka jest cała seria. Czytałem już chyba z 5 sprawozdań zagranicznych redakcji i jakoś one o tych rzekomych problemach niepisały.

Pytanie komu bardziej uwierze ? Szanowanym redakcją, które mają sprzęt na dłużej czy jakiemuś anonimowemu youtuberowi, który dziwnie jakoś skręca filmik i oczernia model ?

Jasne - można iść w teorię spiskową, że Asus "kupił" te recenzję albo, że specjalnie tym akurat redakcjom dostarczył "lepsze" wersje. Na szczęście nie zdiagnozowałem u Siebie poważnej schizofrenii.

Edytowane przez larryguy

Autor montował film z opinii i zdjęć wrzuconych na forum oveclock.net. Jeśli masz trochę oleju w głowie to możesz dowiedzieć się z tego forum, że ten film to zlepek problemów z jakimi borykali/borykają się właściciele świeżych egzemplarzy tego monitora.

Chciałem dobrze, ale widać, że żyjesz w swoim świecie, gdzie wszyscy spiskują. Twoja kasa - Twoje problemy - Twoje zabawy z serwisami/sklepami. Tylko nie wiem po co tracić czas na zabawę skoro można wywnioskować po opiniach właścicieli PG279Q, że przynajmniej teraz ten monitor nie jest wart zakupu dopóki ASUS nie poprawi jakości w fabryce.

Poczytaj sobie zagraniczne fora lub obejrzyj filmy różnych użytkowników PG279Q na youtubie to zobaczysz, że testy "szanowanych redakcji" są mniej warte niż opinie zwykłych konsumentów. Dla Twojej informacji - poprzedni model Swifta też miewał problemy z jakością w pierwszych miesiącach produkcji i jakoś nie trafiali się tacy heretycy jak Ty.

P.S. Asus PG279Q posiada tę samą matrycę co Acer Xb270Hu, który również zdobył złą sławę (mam na myśli tu jakość wykonania, bo parametry ma niezłe) dzięki negatywnym opiniom. Możesz sobie to wygooglować, bo zaraz mnie oskarżysz, że jestem antyfanem ASUSA, lol.

Edytowane przez Piospi

Na razie przejrzałem to forum i youtuba i poza jednostkowymi zgłoszeniami to jakoś fali "krytyki" nie widzę. Ale pokaż mi jakiś model, na temat którego nie znajdziesz złej opinii na jakimkolwiek forum i youtube. To co akurat znalazłem na youtube to raczej "wady" wszystkch matryc typu IPS. To tak jakby wrzucać filmiki, że kąt widzenia jest słaby w monitorze z matrycą TN...

A to, że trafią się bad pixele - nie przeczę, że się nie może zdarzyć. Zawsze jest ryzyko.

Więć w takim razie kolego Piospi jaki monitor polecasz (z tych nie posiadających złej opinii na overklockers.net i youtube) Krytykować zawsze łatwo - przejdźmy na tak zwaną konstruktywną krytykę. Chętnie usłyszę o dobrych alternatywach do tego monitora.

Już jak trzeba podać alternatywne propozycję to kolega Piospi milczy. W końcu najłatwiej krytykować. Całkiem fajna recenzja tego monitora jest tutaj: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/asus_rog_swift_pg279q.htm

Teraz kolega Piospi będzie twierdził, że to spisek - dziesiątki redakcji tylko pieją z zachwytów nad monitorem, który na dzień dobry oferuje same bad pixele :) Swoją drogą kolega Piospi pisał, że PG279Q posiada tą samą matrycę co Acer Xb270Hu czyli M270DAN02.3 (który zdobył złą sławę) Co oczywiście nie jest prawdą. Cytując informacje (w tym review co wkleiłem)

Early reports and some other reviews have wrongly stated that the screen is using the same M270DAN02.3 panel as the similarly spec'd Acer XB270HU and Asus MG279Q. That isn't right though, and isn't really logical given that this is a new borderless / frameless style panel as well.

Powtórzę więc po raz kolejny. To, że może trafić się model z bad pixelami - prawda (jak w każdym modelu) To, że ten monitor ma "problem" z czymś co nazywa się "IPS glow" - prawda (ile to filmików na youtube widziałem o tym, że ten monitor ma taki problem z tym) Tylko, że "IPS glow" to problem każdego monitora z IPS. To ważne, żeby klient który kupuje taki monitor o tym wiedział - ale niech nie krytykuje modelu tylko technologię jako taką. Jak komuś taki efekt nieodpowiada - niech skieruje swoje oczy w kierunku matryc TN i zaakceptuje inne wady technologi TN czyli słabe kąty widzenia i gorsza reprodukcja kolorów. Niestety jeszcze nie wynaleziono technologii, która miała by wszystko.

• Rozwiązanie

Idąc tym tokiem to nie ma możliwości 'bezpiecznego' zakupienia super monitorka do gier ;) ten ma to ten ma tamto i finał jest taki, że kazdy jest fuj (FG2421, XB270HU, PG278Q). Kupuj przez neta, katuj przez pierwsze dni i jak cokolwiek zacznie Cię niepokoić to zwrotka i kupuj ponownie. Jest to monitor numer 1 do gier obecnie i szkoda dyskusji zbędnej bo po prostu nie ma w czym wybierać.