Dziob16 0 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Witam, przedwczoraj zaktualizowałem sobie Windows'a 7 Ultimate 64 Bit i teraz tuż po załadowaniu systemu (pulpit) strasznie mieli mi dysk twardy. Jakbym instalował jakaś aplikację czy kopiował/przenosił pliki. Przez to strasznie wolno uruchamiają mi się programy startowe typu "MSI Afterburner" w którym podkręcam sobie obroty wentylatora GPU. Mieli tak z 1-2 minuty, potem jest już spokój. Instalowałem tylko "Ważne aktualizacje". Nie wiem o co chodzi.. przez aktualizowaniem było ok. Mógłbym te aktualizację odinstalować, ale jest ich około 160. Dziękuję i pozdrawiam. PS. Robiłem Defragmentację dysku i nic nie pomogło Edytowane 17 Października 2015 przez Dziob16 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Przeanalizuj procesy w czasie tego "mielenia",może wpadniesz na coś.... Cytuj Link to post Share on other sites
Dziob16 0 Napisano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2015 http://zapodaj.net/1d3615358b82d.png.htmlWydaje mi się że chodzi o proces "svchost.exe" Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Proponuję przeglądnąć i spróbować czystego rozruchu,czy dalej tak będzie... https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/929135 Edytowane 17 Października 2015 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
Dziob16 0 Napisano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Wyłączyłem usługi "Windows Update" i "Windows Defender", teraz system startuje szybciej ale jednak ten proces nadal lubi katować dysk . Spróbuje jeszcze tego "Czystego rozruchu", dam znać czy pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
droid 1091 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Wyłącz również usługę windows search. System na nowo był instalowany? Dysk to SSD? Edytowane 17 Października 2015 przez droid Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Sprawdź również aktualizację sterowników do płyty głównej. Wypróbuj czy sprawa się powtarza przy odłączonym internecie... Cytuj Link to post Share on other sites
Dziob16 0 Napisano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Wyłącz również usługę windows search. System na nowo był instalowany? Dysk to SSD? System chodził około 1-2 miesiąca bez tych aktualizacji. Potem jakoś zachciało mi się instalować te aktualizacje i nie sadziłem że tak mi spowolnią komputer. Mój dysk to HDD Sprawdź również aktualizację sterowników do płyty głównej. Wypróbuj czy sprawa się powtarza przy odłączonym internecie... Sterowniki do płyty głównej ?... chodzi ci o chipset ? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Też,chodzi o wszystkie jakie są dostępne ,oczywiście pod twój system... Ponieważ coś mi się wydaje,że to ze sterownikami "internetowymi" to sprawdź jak napisałem,przy odłączonym całkiem internecie... Edytowane 17 Października 2015 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 @@Dziob16, a sprawdzałeś dokładnie jakie usługi odwołują się do tego konkretnego procesu svchost, który tak mieli dyskiem? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2563619/svchost-exe-localsystemnetworkrestricted-high-cpu-usage-win7-bits.html Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Przede wszystkim niech autor sprawdzi jakie usługi zawierają się w tym procesie, jako że svchost to w sumie zbiór usług. Samych procesów svchost może być kilka, kilkanaście, a nawet i więcej w skrajnych przypadkach, a każdy taki proces może zawierać w sobie kilka usług. Menedżer zadań - procesy - PPM na dany proces i "przejdź do usług", albo jeszcze lepiej - skorzystać z bardzo fajnego programu niewymagającego instalacji - Process Explorer. Włączyć kolumnę pokazującą wykorzystanie dysku twardego przez procesy, wejść w opcje danego procesu, następnie usługi, i tam można zarówno je zatrzymać, jak i wyłączyć, o ile mnie pamięć nie myli. W każdym razie łatwo przyjdzie zidentyfikować jaka usługa jest za to odpowiedzialna, a znając jej nazwę będzie można ją wyłączyć z autostartu. http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-2563619/svchost-exe-localsystemnetworkrestricted-high-cpu-usage-win7-bits.html To jest o użyciu CPU, autor ma raczej problem z HDD I sama nazwa svchost praktycznie nie mówi nic, o wiele ważniejsze jakie usługi są powiązane z tym konkretnym procesem, jako że procesów o takiej nazwie może być duuużo Jeszcze do autora - możesz też, jeśli nie jesteś pewny, przeglądnąć do jakiego pliku odwołuje się ten proces svchost. Prawidłowo powinien się odwoływać do pliku w Windows\System32\svchost.exe. Jeżeli odwołuje się do innego, możliwe, że to szkodnik, jako że szkodniki lubią podawać się za ten proces (ale ta ewentualność jest według mnie mało prawdopodobna). A jeżeli zdecydujesz się na korzystanie z Process Explorera, uruchom go z prawami administratora aby móc coś sensownego tam zrobić - sam program nie będzie o to prosił, więc trzeba to zrobić manualnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Dziob16 0 Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Przede wszystkim niech autor sprawdzi jakie usługi zawierają się w tym procesie, jako że svchost to w sumie zbiór usług. Samych procesów svchost może być kilka, kilkanaście, a nawet i więcej w skrajnych przypadkach, a każdy taki proces może zawierać w sobie kilka usług. Menedżer zadań - procesy - PPM na dany proces i "przejdź do usług", albo jeszcze lepiej - skorzystać z bardzo fajnego programu niewymagającego instalacji - Process Explorer. Włączyć kolumnę pokazującą wykorzystanie dysku twardego przez procesy, wejść w opcje danego procesu, następnie usługi, i tam można zarówno je zatrzymać, jak i wyłączyć, o ile mnie pamięć nie myli. W każdym razie łatwo przyjdzie zidentyfikować jaka usługa jest za to odpowiedzialna, a znając jej nazwę będzie można ją wyłączyć z autostartu. To jest o użyciu CPU, autor ma raczej problem z HDD I sama nazwa svchost praktycznie nie mówi nic, o wiele ważniejsze jakie usługi są powiązane z tym konkretnym procesem, jako że procesów o takiej nazwie może być duuużo Jeszcze do autora - możesz też, jeśli nie jesteś pewny, przeglądnąć do jakiego pliku odwołuje się ten proces svchost. Prawidłowo powinien się odwoływać do pliku w Windows\System32\svchost.exe. Jeżeli odwołuje się do innego, możliwe, że to szkodnik, jako że szkodniki lubią podawać się za ten proces (ale ta ewentualność jest według mnie mało prawdopodobna). A jeżeli zdecydujesz się na korzystanie z Process Explorera, uruchom go z prawami administratora aby móc coś sensownego tam zrobić - sam program nie będzie o to prosił, więc trzeba to zrobić manualnie. Wczoraj wpisałem w cmd : svchost.exe -k LocalSystemNetworkRestricted i teraz przy starcie systemu nie ma dużego użycia HDD, dopiero po jakimś czasie włącza się ten proces. Dziwne jest to że nie ma tego procesu w Menedżerze zadań gdy obciąża HDD. Mam tego "ProcessExplorer" i wiem który to proces ale nie wiem co mam wyłączyć. http://zapodaj.net/38e1fe580ca85.png.html Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Zakładka "Services" to usługi, nie "Threads" Wczoraj wpisałem w cmd : svchost.exe -k LocalSystemNetworkRestricted i teraz przy starcie systemu nie ma dużego użycia HDD, dopiero po jakimś czasie włącza się ten proces. Czyli problem rozwiązany? Bo podsumowując: dysk na starcie już nie mieli, proces włącza się później ale też nie obciąża HDD, tak? A jeśli coś innego go obciąża, to wyłap jaki to proces i czy są powiązanie z nim jakieś usługi. Cytuj Link to post Share on other sites
Dziob16 0 Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 http://zapodaj.net/bc1577950a08a.png.htmlNa starcie już nie obciąża, po wyłączeniu Windows Update, Defender i Search szybciej startuje ale gdy ten proces włączy się później to nadal mieli HDD Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 http://zapodaj.net/bc1577950a08a.png.htmlNa starcie już nie obciąża, po wyłączeniu Windows Update, Defender i Search szybciej startuje ale gdy ten proces włączy się później to nadal mieli HDD Jesteś pewny że to ten proces tak mieli dyskiem? Włącz sobie kolumnę "I/O Delta Total Bytes" i posortuj procesy według tej kolumny (View - Select Columns - Process I/O). Kiedy zacznie się mielenie dyskiem, proces za to odpowiedzialny powinien być gdzieś u góry. Systemowy monitor zasobów często daje przekłamane dane, przynajmniej u mnie. Teraz właśnie ściągam poprzez program zewnętrzny pewien duży plik, a systemowy monitor zasobów informuje mnie, że ten program... prawie nic nie zapisuje na dysku :DPodczas gdy Process Explorer wszystko prawidłowo wyświetla. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Możliwe, że pobrała Ci się łątka pobierająca aktualizację Windows 7 do Windows 10. Dlatego masz duże obciążenie dysku ponieważ łatka ściąga cały instalator systemu Win 10 na Twój dysk. To ostatnio dość powszechny problem. Edytowane 18 Października 2015 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Dziob16 0 Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Możliwe, że pobrała Ci się łątka pobierająca aktualizację Windows 7 do Windows 10. Dlatego masz duże obciążenie dysku ponieważ łatka ściąga cały instalator systemu Win 10 na Twój dysk. To ostatnio dość powszechny problem. A można to jakoś wyłączyć? Jesteś pewny że to ten proces tak mieli dyskiem? Włącz sobie kolumnę "I/O Delta Total Bytes" i posortuj procesy według tej kolumny (View - Select Columns - Process I/O). Kiedy zacznie się mielenie dyskiem, proces za to odpowiedzialny powinien być gdzieś u góry. Systemowy monitor zasobów często daje przekłamane dane, przynajmniej u mnie. Teraz właśnie ściągam poprzez program zewnętrzny pewien duży plik, a systemowy monitor zasobów informuje mnie, że ten program... prawie nic nie zapisuje na dysku :DPodczas gdy Process Explorer wszystko prawidłowo wyświetla. Tak, jestem pewien że to ten proces.. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Sprawdź czy nie masz na C:\ katalogu "$Windows.~BT" :} Tam leci instalka aktualizacji. Włącz podgląd ukrytych plików i folderów w Panelu sterownia-Opcje folderów-Widok. Odznacz Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego. Wtedy będziesz widział ten katalog. Usuń taki katalog jeśli go masz na dysku i są w nim jakieś pliki. Odinstaluj aktualizację KB3035583. Linki z problemem http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2015/31/zarezerwowales-windows-10-to-juz-moze-masz-go-na-dysku.aspx http://www.dobreprogramy.pl/Usuwamy-natretne-powiadomienia-o-aktualizacji-do-Windows-10,News,63386.html Edytowane 18 Października 2015 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Dziob16 0 Napisano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Sprawdź czy nie masz na C:\ katalogu "$Windows.~BT" :} Tam leci instalka aktualizacji. Włącz podgląd ukrytych plików i folderów w Panelu sterownia-Opcje folderów-Widok. Odznacz Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego. Wtedy będziesz widział ten katalog. Usuń taki katalog jeśli go masz na dysku i są w nim jakieś pliki. Odinstaluj aktualizację KB3035583. Linki z problemem http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2015/31/zarezerwowales-windows-10-to-juz-moze-masz-go-na-dysku.aspx http://www.dobreprogramy.pl/Usuwamy-natretne-powiadomienia-o-aktualizacji-do-Windows-10,News,63386.html Nie mam tego katalogu i aktualizacji KB3035583. Dobra, raczej nie uda mi się rozwiązać tego problemu więc pozostaję format Dzięki za pomoc Edytowane 18 Października 2015 przez Dziob16 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts